Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ECS K7VTA3 - Jaki RAM dla tej płyty?

zbig138 24 Aug 2009 18:56 4288 14
    zbig138
    Level 11  
    Mam pewien problem.Uszkodził sie jeden RAM w komputerze z płytą główną ECS K7VTA3.Czy moge dołożyć do niej pamięć DDR 3200 512 MB .Obecnie w komputerze pozostała jedena kostka DDR 2700 512MB.Bardzo prosze o pomoc.
    Matuzalem
    Level 43  
    Możesz, choć warto by sprawdzić timingi tej, którą masz teraz i tej którą chcesz kupić w ustawieniu dla stosowanej szyny, żeby potem nie było problemu z ich dopasowaniem.

PS.
    Zakładam, wg tego modułu, który Ci został, że ta płyta jest v3.1 (KT333), a nie wcześniejsza (KT266A).
    Darrieus
    Level 38  
    Quote:
    DDR 3200 512 MB .Obecnie w komputerze pozostała jedena kostka DDR 2700 512MB.

Płyta główna automatycznie ustawia taktowanie i timingi takie jaka jest najwolniejsza kość, więc jak dokupisz DDR3200 to musi działać choćby się waliło i paliło.
    Matuzalem
    Level 43  
    lubamet wrote:
    Płyta główna automatycznie ustawia taktowanie i timingi takie jaka jest najwolniejsza kość, więc jak dokupisz DDR3200 to musi działać choćby się waliło i paliło.

1. Timingi mogą się nie zgadzać.
    2. Kość może nie być przystosowana do pracy z niskim taktowaniem.
    3. Płyta - nie obsługuje "szybkich" modułów.

Tego jest więcej, ale wydaje mi się, iż już w/w przykłady dezawuują to, że PC3200 "musi działać".
    Nawet jeżeli przyjąć, że pkt 2 i 3 są wskazane na wyrost, to pkt 1 tak traktować nie można.
    Darrieus
    Level 38  
    Nie w tym wypadku, im niższe taktowanie tym timingi mogą być bardziej ostre, tutaj mamy właśnie taką sytuację, nawet jak kupi kość CL3 to na fsb333 będzie działać na CL2, traktowanie fabrycznych timingów pamięci jako warunek poprawnej pracy jest co najmniej niepoważne. Fabryczne timingi to kompromis między pewnością że będzie działać a szybkością.

Quote:
    2. Kość może nie być przystosowana do pracy z niskim taktowaniem.
    3. Płyta - nie obsługuje "szybkich" modułów.

Bardzo na wyrost. Nie spotkałem ani jednego takiego przypadku a młody nie jestem.
    Matuzalem
    Level 43  
    lubamet - nie potrafisz zrozumieć, że - najzwyczajniej - w sposób nieuprawniony użyłeś zwrotu "musi działać"?
    To jest ... trzeci rodzaj prawdy:
    PC2700 CL2 i PC 3200 CL3 ( z CL 2,5 dla 333) - to raz. Dwa - tu Jakiś RAS czy CAS parzysty, tam nieparzysty (żeby cyferek nie używać).
    Dalej uważasz, że jak dane z SPD nie dadzą się uwspólnić to "musi działać"?

Teoretycznie przyjąć można, iż to jest płyta v2 i mimo, że specyfikacja przewiduje dla niej tylko PC1600/2100 to jednak PC2700 działa, ale PC3200 obsługuje tylko szynę 400 i 333, a PC2700 szyny 333, 266 i 200. Nadal uważasz, że "musi działać"?

W moim pierwszym poscie wskazałem co trzeba zrobić, by prawdopodobieństwo "niedziałania" zniwelować, ale - to już urok komputerów - i tak 100% pewności, nawet przy module PC2700, że dwie kości będą chciały z sobą i/lub płytą pracować nadal nie da się osiągnąć.

PS.
    Fabryczne ustawienia to dane przekazywane płycie przez moduł - i to nie ja napisałem o tym, że to płyty coś tam ustawia wg czegoś.
    Nie epatuj mnie swoją "młodością', bo łacno może się okazać, że to kwestia uroków ... sklerozy. A propos doświadczeń - jeszcze nigdy nie spotkałem .... - i czego to dowodzi?
    Darrieus
    Level 38  
    Może i racja.
    Ale tego
    Quote:
    ale PC3200 obsługuje tylko szynę 400 i 333

to mi nie wmówisz.
    Matuzalem
    Level 43  
    lubamet wrote:

Quote:
    ale PC3200 obsługuje tylko szynę 400 i 333

to mi nie wmówisz.

Ujmę to tak - gdyby przejrzeć zrzuty z CPU-Z, które są w bazie elektrody, to znalezienie pośród nich takiego, który zadany warunek spełnia byłoby zadecydowanie bardziej prawdopodobne niż to, że PC3200, na "wolniejszej" płycie, w parze z wolniejszą pamięcią, "musi działać".
    zbig138
    Level 11  
    Matuzalem wrote:

Zakładam, wg tego modułu, który Ci został, że ta płyta jest v3.1 (KT333), a nie wcześniejsza (KT266A).

Płyta v2.0
    Darrieus
    Level 38  
    KT266A i PC2700 DDR a Matuzalem na to niemożliwe ;) (joke)

Masz 90% szans że PC3200 zadziała i 10% jak masz pecha.
    Najlepiej umówić się w sklepie na możliwość zwrotu kości w razie nie działania - bo na dobrą sprawę nikt ci gwarancji nie da, a sami sprzedawcy nie wiedzą jakie timingi mają kości, o no-name nie wspominam bo to w ogóle parodia.
    Matuzalem
    Level 43  
    lubamet - specyfikacja podaje PC1600/2100 w zw. z tym - nie zawsze, nie każda itp. kość szybsza zostanie poprawnie - nawet nie tylko zestawiona, ale i wykryta.
    W tym wypadku jak widać po poscie otwierającym Autor nie miał pecha.
    To była część pierwsza zaś druga brzmi - skoro określasz 10% prawdopodobieństwa wystąpienia wypadku, iz PC3200 objawi się pechem i nie będzie poprawnie działać, to jednak chyba nie "musi działać". Tak oto własną tezę obaliłeś (choć czasu Ci to trochę zajęło).
    QED.

zbig138 - ściągnij i uruchom CPU-Z, przejdź w programie do zakładki SPD i sprawdź jak są rozpoznane timingi dla szyny, na której pamięć pracuje. Uzbrojony w taką wiedzę poproś sprzedawcę o dobór kości - zakładam, że PC2700(333) zwyczajnie nie są dostępne - PC3200 o identycznych parametrach pracy dla tej szyny.
    Kasek21
    Level 43  
    Andrew525 wrote:
    2x512 będzie widoczne jako 1GB ?

Tak.
    Andrew525
    Level 18  
    To będą działać

512MB DDR PC-2700
    szyna 333mhz
    DDR1

333mhz czy zostaną obniżone do 200mhz?
    Kasek21
    Level 43  
    Andrew525 wrote:
    333mhz

To jest efektywna częstotliwość pracy tych pamięci więc ich rzeczywiste taktowanie to 166MHz i z takim taktowaniem będą pracować.