Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikser-wzmacniacz LDM SMX-12 - bezpieczniki

Biko 04 Cze 2004 23:21 2412 11
  • #1 04 Cze 2004 23:21
    Biko
    Poziom 13  

    Witam.

    Od razu skomentuje, że wzmacniacze nie są moją dobrą stroną. Generalnie co jakiś czas przy włączaniu leci bezpiecznik w wzmacniaczu.
    Nie potrafie znaleźć zależności, probowałem załączać przy podłączonych oraz odłączonych wejściach (mikrofon bezprzewodowy i magnetofon) i sam już nie wiem. Na co zwrocic uwage?
    Mam jeszcze jedno pytanie : Przy załaczaniu wzmacniacza, nie zawsze załączają sie wentylatory z tyłu. Od czego to zależy? Chyba nie od temperatury radiatora, ponieważ zazwyczaj sie wlaczaja od razu, sporadycznie tylko nie.

    Proszę o pomoc

    0 11
  • #2 05 Cze 2004 00:36
    TABSIOR
    Poziom 24  

    Wentylator?? Mnie się mocno wydaje, że SMX-12 ma chłodzenie pasywne :) Byc może bezpiecznik jest zbyt słaby albo trafo (toroid) nawala. Sprobuj włączać z "master volume" na 0 i po ok. 5 sekundach dopiero podkręć ten potencjometr.

    0
  • #3 05 Cze 2004 08:17
    Yoshi
    Poziom 18  

    Witaj,
    wzmacniacze firmy LDM mają w układzie zasilania zastosowany transformator toroidalny,i dlatego podczas załączania wzmacniacza następuje przepalenie bezpieczników.Również przepalenie bezpieczników związane jest z podłączeniem wzmacniacza do gniazda sieciowego bez zerowania,zwróć również na ten fakt uwagę.
    Wentylator pwinien się załączyć kiedy temperatura radiatora osiągnie ustawioną wartość przez producenta.

    0
  • #4 05 Cze 2004 14:00
    klejtacz
    Poziom 19  

    SMX-12 nie posiada opcji softstartu, zastosuj go, nie posiada też włącznika wentylatora na temperaturę...

    0
  • #5 05 Cze 2004 14:31
    Biko
    Poziom 13  

    Dzieki za podpowiedzi. W jaki sposob moge "zastosowac opcję softstartu" ? Rozumiem, że jest to związane z dodatkowym układem?

    0
  • #6 05 Cze 2004 20:39
    TABSIOR
    Poziom 24  

    To GDZIE jest niby ten wentylator??

    0
  • #7 05 Cze 2004 23:47
    Yoshi
    Poziom 18  

    klejtacz napisał:
    SMX-12 nie posiada też włącznika wentylatora na temperaturę...


    W zależności od modelu SMX-12"x" posiadają wentylator,który załączany jest po osiągnięciu ustawionej temperatury.

    0
  • #8 06 Cze 2004 01:00
    dymek
    Poziom 27  

    soft start polega na tym ze w zasilaczu przed kondensatory filtrujace wstawiasz rezystory tak aby kondensatory z poczatku byly ladowane malym pradem nastepnie po powiedzmy 6-8 sekundach rezystory sa zwierane rownolegle z nimi lwaczonym przekaznikiem i prad plynie wtedy nie przez nie a przez przekaznik.uklad taki mozna zbudowac na timerze ne555. a chodzi glownie o to ze toroid przy starcie ma duzy prad udarowy pobir pradu jest duzo wiekszy od nominalnego iwtedy pali bezpieczniki bo kondensatory szybko sie laduja a jezeli kondensatory naladuje sie najpierw powoli a pozniej zewrze sie przekaznikiem to wszystko bedzie oki.
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 06 Cze 2004 18:06
    Biko
    Poziom 13  

    Rozumiem, dzieki wszystkim za odpowiedzi.

    Pozdrawiam

    0
  • #10 06 Cze 2004 23:27
    Biko
    Poziom 13  

    Jeszcze jedna sprawa. Otóż odłaczyłem cały układ od toroida i rownież przepala się bezpiecznik. Widocznie w momencie startu trafa, występuje znaczny udar prądowy. Zauważyłem, że włączenie, wyłączenie i jeszcze raz właczenie w krótkim czasie powoduje wywalanie bezpiecznika. Czy to jest normalne? Czy trafo do wymiany.

    0
  • #11 17 Lut 2005 01:42
    ZawaD
    Poziom 12  

    Jedno małe pytanko:
    Czy używasz bezpieczników zwłocznych (z literką T)?
    Tak jak już zostało to wyżej wspomniane, przy toroidach jest duży prąd udarowy, na który bezpieczniki szybkie czasem (zmienna losowa :wink:) reagują.

    Pozdrawiam

    0
  • #12 17 Lut 2005 22:04
    osnapus
    Poziom 18  

    Nie znam tego wzmaka ale po stronie pierwotnej trafa (230VAC) powinien być równolegle włączony kondensator służący eliminacji właśnie takich "pików" prądowych. Możliwe że ma on zbyt małą wartość. Spróbuj go wymienić na większy - jezeli go nie ma wogóle to spróbuj go dodać - jego wartość powinna wynosić 220nF lub więcej w zależności od mocy trafa (kondensator musi być oczywiście na napięcie 250VAC :-D)

    0