Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SAMSUNG CW-25C33N pali się tranzystor

tomik 05 Cze 2004 11:38 6210 17
  • #1 05 Cze 2004 11:38
    tomik
    Poziom 17  

    Witam!

    SAMSUNG CW-25C33N
    Telewizor ma około 2 lat. Klient powiedział że był niedawno w naprawie i znowu padł – ta sama usterka. TV nie chce się włączyć. Poprzedni fachman wymienił jeden elektrolit w przetwornicy C808 oraz tranzystor odchylający. No i teraz usterka się powtórzyła – padnięty jest tranzystor odch. Po podłączeniu żarówki 40W napięcie wynosi około 150V więc jest chyba zawyżone. Nie wiem dokładnie jakie ma być tam napięcie ale podejrzewam że około 125V. Co więc mam teraz zrobić? Czy może wymienić jeszcze jakiś elektrolit? W przetwornicy na pierwotnej niema już elektrolitów do wymiany. Proszę o poradę.

    Dziękuję
    ToWr

    0 17
  • #2 05 Cze 2004 13:26
    rae0113
    Spec od TV

    a nie jest to chassis KS3A?to porównaj ze schematem rezystory w obwodzie transoptora.Było kilka sztuk tych TV z niewłaściwą wartościa któregoś oporu i powodowało to zawyżenie napięcia.

    0
  • #3 05 Cze 2004 13:47
    tomik
    Poziom 17  

    Nie wiem jaki to chassis ale sprawdze. Dzięki wielkie

    0
  • #4 05 Cze 2004 14:41
    tomik
    Poziom 17  

    Znalazłem na elektrodzie schemat CW-25C33W ale nic się nie zgadza a model różni się tylko końcową literą W. Bez schematu nie ruszę z miejsca może ktoś ma?

    0
  • #5 05 Cze 2004 18:38
    tomik
    Poziom 17  

    Witam ponownie. Posprawdzałem wszystkie rezystory i diody po stronie pierwotnej przetwornicy i nic nie znalazłem :( Czego wiec mam szukać skoro te elementy są sprawne?
    A czy ten STR mógłby być przyczyną? Bo już nie wiem, co z tym robić przecież w tej przetwornicy niema cudów. Nadal nie mam schematu. Dzięki.

    0
  • #6 05 Cze 2004 19:30
    amik9m
    Spec od TV

    'Czep się' raczej obwodów odchylania/w.n. i sterowania linii; te 150V jest chyba Ok (w końcu ekran ma 25˝, 110°).
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 05 Cze 2004 23:26
    rae0113
    Spec od TV

    tam powinno być 130V.sprawdź opory:
    R817-1k
    R816-1k
    R819-2,49K
    R821-133K
    R820-2,2R
    R813-47R
    wymień
    DZ805-TL431
    DZ806-5,6V

    0
  • #8 05 Cze 2004 23:40
    tomik
    Poziom 17  

    hmmm to teraz mi się trochę pomieszało ale też wydaje mi się że tam powinno być te 130V. Dzięki wielke rae0113. A i jeszcze jedno - co to jest za czesc TL431?? Niema tego nigdzie w katalogu. Dzięki

    KA431 - to jest to samo co TL431?? Bo u mnie właśnie jest taki symbol KA

    0
  • #9 06 Cze 2004 00:37
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 06 Cze 2004 04:32
    amik9m
    Spec od TV

    Zajrzyj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic114839-0-0-asc-.html

    A poza tym - był taki post na elce (nie mogę go teraz odszukać przy pomocy wyszukiwarki, dlatego przytaczam go w całości):

    SAMSUNG CW 5944 JAKIE NAPIĘCIA?

    Prezesjm
    Czytający Użytkownik 1



    Dołączył: 11 Cze 2003
    Posty: 19

    punkty: 23.75
    Ofiarowanie punktów
    Down: 8.61MB
    Wysłany: 04 Wrz 2003 18:28 Temat postu: SAMSUNG CW 5944 JAKIE NAPIĘCIA?

    --------------------------------------------------------------------------------

    Telewizor samsung cw 5944n ,sprzęt jest nowy nie mam żadnego schematu, uszkodzony tranzystor lini oznaczenie D5703 nie ma go w katalogach a serwis żada niebotycznych kwot za orginał. Przetwornica chodzi na sztucznym obciążeniu, jest 155 V nie wiem czy to poprawne napięcie, opis na płycie 130 V. Podstawiony BU uszkadza się w ciągu 3 s. Obiło mi się o uszy że trfopowielacze są w tych odbiornikach wadliwe, koszt jest znaczny nie chciałbym narażać się niepotrzebnie na koszty może ktoś miał już przyjemność z tym odbiornikiem. Przetwornica na układzie 3s1265.

    Powrót do góry



    gorgoroth
    Specjalista poziom 1



    Dołączył: 07 Kwi 2002
    Posty: 1389
    Skąd: Śląsk
    punkty: 2321.72
    Ofiarowanie punktów
    Down: 8.23MB
    Wysłany: 04 Wrz 2003 18:50 Temat postu:

    --------------------------------------------------------------------------------

    To jest chassis KS3A, schemat masz tutaj :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=17936
    Tranzystor wstaw oryginalny (kosztuje ok 10PLN) w szereg z linia wepnij zarowke i sprawdz sterowanie HOTa, wymien elektrolit w zasialniu linii. Pozostale napiecia z przetwornicy tez zawyzone (16.5, 6, 12V)
    ===============================================
    Mala poprawka... tam siedzi KSD5703 a nie jak myslalem 2SD5703 (mozliwe ze to jego odpowiednik) a skoro KSD5703 to bedzie drozszy...

    Powrót do góry



    Prezesjm
    Czytający Użytkownik 1



    Dołączył: 11 Cze 2003
    Posty: 19

    punkty: 23.75
    Ofiarowanie punktów
    Down: 8.61MB
    Wysłany: 04 Wrz 2003 19:52 Temat postu:

    --------------------------------------------------------------------------------

    Dzieki schemat zassałem. faktycznie to ksd 5703 może ktoś zna w miare odpowiednik żeby było na próbę :) napięcia pozostałe proporcjonalnie są zawyżone ale schemat nie jest konkretnie z tego modelu odbiornika może coś zmienili i napięcia takie mają być?





    Powrót do góry



    waldemarp
    Raczkujący Użytkownik 4



    Dołączył: 19 Mar 2003
    Posty: 5

    punkty: 119.91
    Ofiarowanie punktów
    Down: 2.78MB
    Wysłany: 06 Wrz 2003 09:50 Temat postu: CK5944N3

    --------------------------------------------------------------------------------

    Napięcia takie mają być. Wtym modelu główne ma 155V.Na wartości na schemacie ,a nawet na płycie nie zwracaj uwagi.

    Powrót do góry



    Prezesjm
    Czytający Użytkownik 1



    Dołączył: 11 Cze 2003
    Posty: 19

    punkty: 23.75
    Ofiarowanie punktów
    Down: 8.61MB
    Wysłany: 06 Wrz 2003 14:19 Temat postu:

    --------------------------------------------------------------------------------

    OK napięcia są poprawne, otoczenie BU sprawdzone wszystko oki czy tranzystor może tak szybko padać z powodu awarii trfopow.? Czy raczej szukać dalej w sterowaniu . Oscyloskop mi zdechł nia mam jak sprwadzić .
    słychać że wysokie wchodzi i 3 -4 sekundy umiera.

    Powrót do góry



    waldemarp
    Raczkujący Użytkownik 4



    Dołączył: 19 Mar 2003
    Posty: 5

    punkty: 119.91
    Ofiarowanie punktów
    Down: 2.78MB
    Wysłany: 07 Wrz 2003 21:30 Temat postu:

    --------------------------------------------------------------------------------

    Wepnij w szereg z zasilaniem linii żarówkę np. 60w, odłącz anodę i zdejmij CPT z cokołu kineskopu. Jeżeli żarówka się rozświetla to trafo, jeżeli nie i WN wchodzi(oczywiście na małym poziomie) to po kolei podłączaj cokół i anodę(może być kinol!). Powodzenia!

    Powrót do góry



    Prezesjm
    Czytający Użytkownik 1



    Dołączył: 11 Cze 2003
    Posty: 19

    punkty: 23.75
    Ofiarowanie punktów
    Down: 8.61MB
    Wysłany: 12 Wrz 2003 07:13 Temat postu: Re: SAMSUNG CW 5944 JAKIE NAPIĘCIA?

    --------------------------------------------------------------------------------

    HA problem rozwiązany
    Wymiana trafopow. pomogła telewizorek chodzi super.
    Orginalne trafo FUH29A003(s) niestety w serwisie autoryzow. bardzo drogie ale jest już HR 8477, za orginalny tranzystor linii KSD 5703 (70 zł w serwisie )chodzi idealnie 2sd 5703 radiator wręcz zimny.
    Przy okazji pochwalić muszę firme CyborTech z Bierutowa bo tylko tam mieli trafko i tranz.
    Usterka chyba trochę dziwna bo żadko zdaża się aby uwalony trafopow. palił tak szybko Bu no ale cóż niezbadane są wyroki "szajsunga"

    Powrót do góry

    0
  • #11 06 Cze 2004 07:52
    tomik
    Poziom 17  

    Witam!! :) W końcu udało mi się odpalić ten TV!! Wielkie podziękowania dla rae0113 za podanie wartości rezystorów. Jeden opór był za duży R821 miał 150k zamiast 133k No i mam wreszcie 130V na żarówce. Wymieniłem również diodę DZ806. Nie mam niestety TL431, ale skoro tamten rezystor był zawyżony i napięcie się ustabilizowało to chyba nie trzeba go wymieniać. I jeszcze jedno pytanie. W modelu tym był podstawiony tranzystor 2SC5148 niestety mam na stanie tylko BU508A i moje pytanie czy mogę go tam wstawić? Czy może lepiej dać oryginał? BO w tej chwili TV idzie mi na tym BU. Dzięki.

    Jeszcze jedno gdzie tam są jakieś regulacje geometrii obrazu? Niema tam żadnych potencjometrów. Obraz jest lekko zawyżony.

    0
  • #12 06 Cze 2004 10:49
    Telo
    Poziom 39  

    Regulacje tylko w trybie serwisowym jest na forum.

    0
  • #13 06 Cze 2004 11:16
    tomik
    Poziom 17  

    Podziękowania dla Wszystkich którzy pomogli przy naprawie tego TV :) Pozdrawiam i życzę udanych napraw w przyszłości.

    0
  • #14 26 Sty 2005 09:12
    pietuch2
    Poziom 10  

    witam mam taki sam problem z zasilacza po podlączeniu zarówki mam 160v! i to po wymianie elektrolitu po pierwotnej stronie. i niewiem co dalej ??jak narazie bende sie sugerowal podwyzszy,i poradami ale nadal niewiem jakie napiecie z zasilacza powonno byc bo z tego co widze to sa rózne opinie na ten temat.pozdrawiam

    0
  • #15 29 Sty 2005 13:32
    pietuch2
    Poziom 10  

    witam;) mialem niedawno taki sam przypadek znalazlem uszkodzony d5703 zamontowalem osiagalny orginal(10zl) z przetwornicy na podlączonej zarówce mialem 160V wymienilem opor R821 na 125 kohm i momentalnie napiecie spadlo do 130V jak i rowniez wszystkie inne napiecia momentalnie obnizyly sie, i pozostalo tylko zmienic wymiary w trybie serwisowym.

    0
    Załączniki:
  • #16 29 Sty 2005 13:44
    tuszyn1
    Poziom 21  

    Jeżeli rezystor R821 będzie dobrany j.w. należy sprawdzić napięcie żarzenia Usk powinno być 6,3 V i dopiero przeprowadzic regulacje. Należy odczytać kod barwny z rezystora! i wstawić taką samą wartość. Jeżeli nie pomoże, szukać dalej przyczyny.

    0
  • #17 17 Kwi 2007 13:56
    marpog
    Poziom 13  

    witam kolegow
    w jednej z plyt samsunga chasis KS3A znalazlem J6810A zamiast KSD5703, czy to jest jakis zamiennik, czy ktos moze juz go widzial na tych chasism mam kilka takich tv do naprawy i to troche mnie zkolowalo
    czekam, pozdrawiam

    0
  • #18 15 Kwi 2010 11:55
    maryann
    Poziom 37  

    tomik napisał:
    za duży R821 miał 150k zamiast 133k No i mam wreszcie 130V na żarówce.
    U mnie jest opór 152k i 156V i tak ma być. Przyczyną spalenia HOTa był kolektorowy C406 6n3/1600. Po raz chyba pierwszy w karierze pusty

    0