Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chaintech gforce MX440SE 64 mb ddr

05 Cze 2004 15:29 1335 14
  • Poziom 18  
    mam problem z tą kartą mianowicie nie posiada totalnie zielonego koloru odrazu mówię że to nie wina kabla sygnałowego sprawdzałem to i jest ok, czy może to być wina bios-u karty ?
    Chaintech gforce MX440SE 64 mb ddr
  • Poziom 22  
    Niestety na tym zrzucie ja widzę wszystkie kolory bo moja karta graficzna jest w porządku. Prosiłbym jednak o wysłanie zdjęcia tego ekranu z uszkodzonymi barwami (a nie pliku graficznego z ekranem w dobrych barwach).
    Moje przypuszczenia:
    1- zimny lut przy wejściu karty graficznej
    2- zimny lut przy wejściu kabla sygnałowego do monitora
    3- czy na 100% kabel jest sprawny ?
    4- jaki masz monitor czy jest to panel LCD czy zwykly CRT ?
    5- czy próbowałeś podłączać inny monitor ?

    Pozdrawiam SanceS
  • Poziom 18  
    ad1 możliwe ale miernik wskazuje co innego
    ad2 nie możliwe
    ad3. 100% sprawny
    ad4. CRT
    ad5. sprawdzane na 3 sztukach na każdej to samo
    co do zzutu sory roztargnienie zaraz dam zdjęcie :D
  • Poziom 22  
    po jakim twoim działaniu zniknął kolor zielony? czasem nie po podpinaniu monitora? jeśli tak to masz pecha ito dużego!
    czy czasem ktos ci nie wyłączył koloru zielonego w ustawieniach karty w windowsie? :-)
  • Poziom 18  
    wyskoczył po wypięciu monitora , a zielonego nie ma wcale nie tylko w windzie
  • Poziom 22  
    Proszę dokładnie oglądnąć scieżki i sprawdzić połączenia podpinając do np. 1 wejścia gniazda (używając szpilki) jedna sonde miernika a druga do kolejnego punktu na płytce (nie tego od gniazdka na płytce tylko nastepnego odpowiadającego oczywiście np. 1 bolcowi :P) i tak kolejno.
    Proszę sprawdzić szczególnie ścieżki idące do bolca (pinu) numer:
    7 (GND zielonego)
    2 (VCC zielonego)
    8) .

    Pozdrawiam
    SanceS

    P.S. hmm musze sobie zrobić avatara o dobrych wymiarach bo znowu go wywalili.
  • Poziom 22  
    kolejne pytanie czy komputer masz podłączony do gniazdka z bolcem (uziemieniem) tak i monitor jak i komp? jesli nie to czy przy właczonym monitorze do sieci w trybie standby i przy wyłączonym komp(ale takze właczonym do sieci przełącznik w tyle na 1) merdając kablem sygnałowym (częścia metalowa) po nie zalakierowanej obudowie kompa przeskakują iskry? jeśli tak to masz uszkodzone kondensatory filtrujące przed przetwornicą w zasilaczu kompa lub monitora (czesciej monitora) i w momencie odłączania przeszkoczyło napiecie i uwaliło układ sterujący na karcie graficznej. Wiem bo sam miałem taki przypadek i z kondolencjami oddałem kompa klientowi. a pare miesiecy później to samo stało sie u mnie i od tej pory niemam czerwonego :-( Podobno są firmy co naprawiaja karty ale nie wiem czy to sie opłaca.
  • Poziom 22  
    Właściwie kart graficznych sie nie naprawia bo są robione maszynowo i zlutowanie tam czegokolwiek wymagałoby ogromnego zaangażowania i dokładności... Pozatym niektóre elementy są wprowadzone na płytke tak, że wylutowanie ich jest niemożliwe (np. mini rezystorki) Ja na miejscu osoby która napisała ten temat modliłbym się, że pękła ścieżka od zielonego. (wtedy tylko kabelkiem polaczysz to co nie jest połaczone jak powinno być i bedzie chodzilo.
  • Poziom 15  
    :D mała prośba do eriksesa, mam taką kartę i spalił mi się scalak od tv(7007) a wyczytałem, że będziesz robił zdjęcia i zapewne wszystko masz w miarę na wierzchu! zrób mi zdjęcie okolic tego scalaka od góry i od dołu. popaliły mi się ścieżki i trochę dałem ciała przy skrobaniu :oops: byłbym wdzięczny! monitor mam 15 i gdybym nie używał tv to bym nie wiedział, i byłbym spokojny. karta chodzi ale ...
  • Moderator Samochody
    wooldi, czyżby faza na masie TV... też tak raz zrobiłem, Chrontel odparował ale karta przeżyła (niestety monitor TV nie :( ).
  • Poziom 15  
    faza na masie tv?! 8O a skąd ona tam...? raczej nie szanowałem cincha, walał się po dywanie, wtykałem, wytykałem w czasie jazdy :D
    przyczyn dociekałem... nawet post postawiłem(dym z gforce) tu mam nadzieję na zdjęcie :(
  • Poziom 22  
    Ja wtykam chincze gdzie popadnie... kopie mnie obudowa (napiecie z anteny tv) i jak do tej pory nic sie nie dzieje (dobry transformator separujący). Wtykam wszystko na gorąco (klawiature LPT monitor, jeszcze nie mialem zadnych problemów, a tego kompa mam 5 lat (tv urzywam gdzies od 2 lat) komp PIII 450 (550 :) ) Geforce 2 2000 256 ramu.
  • Poziom 18  
    :arrow: wooldi
    ok zrobie fotke i jakoś ci poślę
    co ciekawe karta na TV wyświetla prawidłowo wszystkie kolory jest zielony , zimnych lutów nie ma
  • Poziom 15  
    cieszę się :D nie spisałem się w trakcie skrobania. ale wtedy myślałem tylko o tym czy karta ocalała. a właściwie to byłem przekonany, że już po niej (pisało- brak pamięci karty) a to było chyba zwarcie na zasilaniu układu tv i pamięci.
  • Poziom 22  
    No to już się chyba praktycznie wyjaśniło... jeżeli działa na telewizorze. Sprawdz DOKŁADNIE gniazdko zgodnie z opisem u góry i wszystkie scieżki po kolei które do niego idą (do poszczególnych wejść).

    Pozdrawiam
    SanceS
    P.S. wyslij to zdjęcie