Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzacz Zelmer Meteor2 typ 400.0.F16E 1400W nie włącza się

tom8881 25 Sie 2009 12:10 6032 9
  • #1 25 Sie 2009 12:10
    tom8881
    Poziom 9  

    Tak jak w temacie włączam do gniazdka odkurzacz, wciskam przycisk i nic. Rozebrałem obudowę silnik wydaje się dobry, szczotki też. Włącznik jest ok, prąd dochodzi do płytki i myśle że coś jest nie tak na płytce, może jakiś element się spalił? Proszę o pomoc!

    0 9
  • #2 25 Sie 2009 12:29
    Krzychu7
    Poziom 39  

    Pomiń płytkę regulacji obrotów i zobacz, czy silnik będzie pracował.

    0
  • #3 25 Sie 2009 12:38
    m0der
    Poziom 9  

    Sprawdź po prostu przewód. Czasami sprawdzają się najprostsze pomysły - miałem taki sam problem (też w zelmerze ) wymieniłem kabel i jest ok.

    0
  • #4 25 Sie 2009 12:43
    Krzychu7
    Poziom 39  

    m0der napisał:
    Sprawdź po prostu przewód. Czasami sprawdzają się najprostsze pomysły - miałem taki sam problem (też w zelmerze ) wymieniłem kabel i jest ok.

    Autor tematu pisze:
    Cytat:
    Włącznik jest ok, prąd dochodzi do płytki i myśle że coś jest nie tak na płytce, może jakiś element się spalił?

    Więc raczej nie przewód.

    0
  • #5 26 Sie 2009 10:02
    superoki
    Poziom 14  

    Podłącz silnik bezpośrednio do zasilania i wtedy się okaże czy ruszy czy nie. Jeśli ruszy to problem w płytce a jeśli nie no to wiadomo - silnik.

    0
  • #6 26 Sie 2009 11:51
    Roman1313
    Poziom 11  

    Proponuję sprawdzić czy działa bezpiecznik termiczny zabezpieczający silnik przed przegrzaniem. Znaleść go można gdzieś wciśniętego w czoła uzwojeń lub znajduje się pod którymś szczotkotrzymaczem. Bezpiecznik zadziałał i zrobił przerwę w uzwojeniu silnika. Nie wiem jak jest w Zelmerach. W moim przypadku był pod szczotkotrzymaczem w postaci płytki z bimetalem w środku, wyciągłem płytkę podgiołem blaszkę i przykręciłem szczotkotrzymacz bez tej płytki.
    Teraz muszę z odkurzaczem tyle pracować co by się nie przegrzał.:D

    0
  • #7 27 Sie 2009 19:20
    wilkuwdz123
    Poziom 10  

    zelmer nie posiada bezpieczników termicznych w modelu meteor 2

    0
  • #8 02 Wrz 2009 20:42
    tom8881
    Poziom 9  

    podłączyłem silnik na krótko bezpośrednio pod zasilanie i nie ruszył to chyba z silnikiem coś nie tak?

    0
  • #9 02 Wrz 2009 20:51
    adamo396
    Poziom 15  

    Witam.Proponuję sprawdzić mimo wszystko dokładnie przewód,bo często przy pomiarze pokazuje że jest dobry a jak się nim porusza to już nie

    0
  • #10 02 Wrz 2009 22:17
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    Zakładam że podłączyłeś silnik innym przewodem niż oryginalny, który może być uszkodzony. Musisz być pewien, że napięcie wychodzi ze zwijacza i dopiero wtedy możesz podłączyć pod silnik. Jeżeli pojawia się napięcie a silnik nie rusza to : Sprawdź szczotki czy nie są zawieszone, sprawdź stojan, opór poszczególnych cewek 2 ohmy.

    0
  Szukaj w 5mln produktów