Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Ariston AVSD 109 - spostrzezenia

06 Jun 2004 18:16 11172 9
    Anonymous
    Anonymous  
    markoplus
    Level 11  
    Witam ja także kupiłem w osttnich dniach pralkę Ariston AVL 109 i mam podobne spostrzeżenia dotyczące płukania tzn.moja pralka także płucze 2 razy z tym że ten drugi to już z płynem do płukania, nie wiem co skłoniło producentów do takich rozwiązań i jestem ciekaw jak to jest w innych pralkach innych producentów, jeśli chodzi o odwirowanie to jest wszystko ok.
    Największy plus tej pralki to to że jest praktycznie niesłyszalna słychać tylko chlupot wody (posiada silnik indukcyjny).
    Ze względu na ilośc płukań jestem w trakcie załatwiania wymiany pralki w sklepie na inny model Aristona i miał to być właśnie AVSD 109 ale w tym wypadku zastanawiam się nad sensem (jedyna zaleta ma dodatkowe płukanie).
    Czy tobie te płukania wystarczają tzn. czy bielizna jest wypłukana dobrze? bo ja mam mieszane odczucia.
    Anonymous
    Anonymous  
    gklub
    Level 16  
    Co do plukania nie wiem jak u was ale moja Ariston Dialogic ma czujnik stezenia jonow w wodzie i teoretycznie plucze poki nie jest ok - nie sprawdzalem ile razy i czy zawsze tak samo - moze to to?
    markoplus
    Level 11  
    Moja pralka ma faktycznie klasyczne wymiary tzn. głębokość ma 53,5cm, nie posiada też czujnika odzyskiwania detergentu :( a co do jakości płukań to cały czas jeszcze ją testuję na mniejszej ilośći proszku moim zdaniem jest ok. ale to żona pierze i jakoś nie może uwierzyć że dwa razy wystarczy,
    Co do ilości wody w bębnie to ja szukałem specjalnie pralki która zużywa troszkę więcej wody ta 53 l na cykl prania bo moja poprzednia pralka gorenje to prała prawie na sucho.
    Na temat płukania pisałem do merloni i dostałem odpowiedż że tak płuczą wszystkie nowe Aristony tzn. włosi doszli w badaniach że ta pralka ma taki program że jakość płukania po 2 razach nie ustępuje 3 płukaniom więc jest teraz 2.
    Z kolei z jakości odwirowywania jestem zadowolony ten model ma 1000 obrotów ale ja rzadko korzystam z pełnych obrotów wirówki, denerwuje mnie tylko głośna praca pompy praktycznie przez cały czas odwirowywania u ciebie też tak jest?.
    Anonymous
    Anonymous  
    markoplus
    Level 11  
    z tego co zauważyłem to płukanie wygląda następująco po spuszczeniu wody po praniu następuje kilkuminutowy proces odwirowywania, nastepnie pralka nabiera wody i wykonuje obroty rewersyjne takie standardowe nie za duża predkośc po kilku min.2-3 może dbiera więcej wody i zaczyna się obracać już duzo szybciej i troszke dłużej tak że bielizna spada już z dośc dużej wysokości (ten sposób jest dobry w poprzednich pralkach tego nie było) po następnych 2-3 minutach woda jest wypuszczana następuje lekkie odwirowanie i rozpoczyna się drugi cykl płukania znów nabierana jest woda2-3 minuty obroty rewersyjne dobierana jest ponownie woda (tym razem dużo więcej0tym razem z płynem do płukania i szybsze i dłuzsze obroty i efekt taki sam jak podczas 1 płukania po 2-3 min woda zostaje wypuszczona i rozpoczyna sie proces odwirowywania.
    Aha u mnie też zauważyłem że podczas prania na programie pranie codzienne te 30 min.woda nie osiąga 40 st. jest poprostu letnia.
    Co do jakości płukania to zauważyłem ostatnio podczas prania bielizny kolor że po 2 płukaniu juz z płynem woda wupuszczona była niebieska i dość mętna ja ddybym płukał ręcznie to do tego momentu aż bym miał wodę białą, i jeszcze jeden przykład żona prała swoje 2 białe bluzki i powiesiła je na balkonie i od strony gdzie świeciło słońce bluzki zżółkły( od proszku) ja się na tym nie znam a żona wieszała je już nie pierwzy raz piorąc w poprzedniej pralce i nic takiego się nie działo.
    to tyle spostrzeżeń napisz czy u ciebie nie dzieje się podobnie.
    Anonymous
    Anonymous  
    miszelos
    Level 14  
    Witajcie!

Ja rowniez chcialem kupic ten model ale zastanawiam sie nad indesitem WISE 107.
    Cena prawie taka sama jak ten Ariston. Co sadzicie o tym wyborze?
    miket
    Level 2  
    Cześć!
    zdecydowanie nie polecam. Pralka oznaczona "super silent system" a mimo to:
    - bardzo!! głośna przy nabieraniu i wypuszczaniu wody,
    - silnik wydaje cichy acz nieprzyjemny pisk, ale to chyba urok tego typu silników,
    W sumie nie nadaje sie do postawienia w otwartym pomieszczeniu (najlepiej pralnia, albo łazienka).
    Kilka razy w trakcie prania spadał pasek i niestety, chciał nie chciał trzeba było samamu zakładać, bo nim by przyjecha serwis, ubranka by zgniły...
    Serwis bardzo nieuprzejmy, i mało kompetentny, na pytania których nie ma w opisanych w instrukcji nie potrafią odpowiedzieć.

Dodatkowo teściowie mają też aristona, tylko że starszy model, spaceruje połazience, nie bardzo jest ktoś w stanie wypoziomować to cudo.

Poza tym przyłączma się do negatywnych opinii co do płukania. Standardowe płukania nic nie dają. Ładna mi ekonomiczna pralka... Bierze tyle samo wody w sumie, co stary polar przy normalnym cyklu...
    Woda wypływa zimna, nawet przy większych temperaturach, nie masz wrażenia że jest to prane ciepłą wodą (dotknij drzwiczkową szybę i sprawdź). Jeżeli faktycznie dobiera zimna wodę celowo żeby nie wypuścić wrzątku, to daję małego plusika+

Gdybym teraz kupował, to pewnie jakieś BEKO, albo coś... Sam nie wiem...