Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

samsung SE 9000 dociskanie do głowicy

Tremolo 27 Dec 2002 19:55 2441 12
    Tremolo
    Level 43  
    nie działa opasanie - to znaczy bolce nie chca się ruszyć w kierunku głowic, ręczne pomaganie nie pomaga. Kaseta też nie chce się wsuwać, jakiś elektronik typu eksperyment serwisowy przerobił układ wsuwu chyba z optycznego na mechaniczny - taki bolec nad kanałem kasety podczas wsunięcia zwiera styki zapewne układu który załącza silniki.
    Kaseta wsuwana ręcznie lekko popycha prowadnice kasety do środka gdzie nie zawsze zadziała układ otwierania klapy gdy pomożemy z góry wówczas zadziała kaseta wejdzie dalej wideo wówczas strasznie żęzi próbuje wypluwać kasete i nie wychodzi mu to na dobre kaseta podskakuje, idzie do góry do dołu ze trzy razy i się coraz bardziej blokuje tak długo aż wideo się wyłączy samoczynni po którymś tam razie. Aby wyciągną kasete trzeba wlączyć wideo nacisnąć EJECT pociągnąć do gówy za nią wówczas przesuwarka kasety pójdzie ku górze i kaseta wyjdzie z trudem i wylaczy się wideo. PO włączeniu układ żężęnia dalej żęzi jakby te same bolce coposuwają kasete w kierunku głowic

serial # 027162kw901201
    model se9000
    TOMI
    Service technician RTV
    Zacznij od wymiany pasków.
    Tremolo
    Level 43  
    ten ból że paski były w nim nowe jak te cuda się zaczęły - chyba że lichwiarz wstawił jakieś pocięte .... albo nie właściwe... tylko gdzie ja to kupie kiedyś pod blokiem miałem kompleksowy sklep elektorniczny mieli paski wszystkich typów... w Nikompie będa mieli?
    TOMI
    Service technician RTV
    A jak to się stało że przestał działać, może właśnie po wymianie pasków? i meczanizm jest źle złożony
    LEM
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam

Korzystając z okazji (nie chce zakładać nowego tematu).

Własnie dostałem od znajomego takiego SAMUNGA SE 9000. Przede mną miał to w ręce także jakiś lichwiarz. Jeden z objawów, które występują u Ciebie Tremolo występują także i umnie
    Tremolo wrote:
    nie działa opasanie - to znaczy bolce nie chca się ruszyć w kierunku głowic, ręczne pomaganie nie pomaga

Tylko, że u mnie reszta wydaje się być w porządku (wysuwanie kasety, wsuwanie). Co ciekawe jak połknie kasetę to można włączyć "play" w tedy kręci głowicą, kręci kasetą jakby nigdy nic i nawet mu nie przeszkadza, że nie ma taśmy na głowicy 8O. Nie rozbierałem jeszcze tego sprzętu "głębiej" (dostałem go przed chwilą) jednak zauważyłem, że jeden z bolców tych co naciągają taśmę do głowicy jest wyraźnie luźny.

Wnioskuje, że jak u Ciebie Tremolo występuje podobny objaw (przynajmniej w tym jednym przypadku), to może to jest jakaś typowa usterka :?:

W związku z powyższym ja również dołączam się z prośbą o pomoc.
    TOMI
    Service technician RTV
    Ta sama sytuacja. Wymienić paski, a przy tym dobrze złożyć mechanizm.
    Tremolo
    Level 43  
    kiedyś byl problem taki ze nie chciał przewijac do tyłu rzęził a następnie wysuwał kasete tak jak na EJECT ale w pewnym momencie przestalo się to robić ... wideo jest prawdopodobnie na tylu przeróbkach - mechaniczny zwieracz guzik zamiast chyba fotodiody... do wyciągania kasety wszystko chyba jest skopane... chyba rzeczywiście rozlożę to wideo na full detale
    ul1111
    Level 23  
    W tym modelu bardzo ulega uszkodzeniu zebatka w mechaniźmie windy współpracująca ze ślimakiem napędzanym przez dwa paski od silnika.Uszkodzenie tej zębatki blokuje cały mechanizm.Zdarzają się również uszkodzenia mechanizmu który jest przykrecany do głownej płyty mechanizmu,w skład tego dodatkowego mechnizmu wchodzą:silnik ładujący,przekładnia slimakowa napędzająca zębatke w windzie oraz koło zebate z krzywkami napedzające poprzez dźwignie przełacznik funkcji,przełącznik funkcji oraz kilka inyych dźwigni.W tym mechaniźmie ulegają wytarciu prowadnice dźwigni napędzającej przełącznik funkcji w rezultacie następuje całkowita blokada mechanizmu.Prowadnice te niewystępują jako element zamienny i należy wymienić cały dodatkowy mechanizm.Naprawe zacznij od wymiany pasków na nowe oraz oczyszcenia kół pasowych,następnie wyczyść przełacznik funkcji,sprwdź dokładnie czy nieblokuje się zębatka w mechaniźmie windy(we wszystkich egzemplarzach które miałem w naprawie była uszkodzona ta zębatka oraz paski),zweryfikuj funkcjonowanie dodatkowego mechanizmu a w szczególności czy nieblokuje sie dźwignia napędzająca przełacznik(najlepiej zdjąć cały mechanizm windy i ręcznie kręcić ślimakiem).
    Tremolo
    Level 43  
    jest tak winda jest zrabana jeszcze działała - pęknięta jest płytka platikowa pod wsuwem kasety...

ślimak po ręcznym "dokręceniu" spowodował przesuw opasania... niestety nie do końca paski nieźle ciągną w mechanizmie coś trze... do tego przy odkręceniu windy by dostac sie do mechanizmu winda mi się zepsuła ... ciężko ją do tego złożyć prawe koło zębate można wyciągnąć niestety nie wiem jak to miało być (układ blokad) mimo to coś się zepsuło jeszcze zębatki lewej strony wogule nie chodzą...

ciężko to zsynchronizować (prowadnice)

idzie to gdzieś całe kupić (bo klapke kiedyś kupiliśmy)... sprawdze na giełdzie w Milowicach

po wsadzeniu do magneta tasmy bez windy okazuje się że opasanie działa, ale dojdzie do końca z ręcznym wspomaganiem ślimaka... nieciekawe dźwięki przy tym się pojawiają... dojdzie do końca i znowu wraca z powrotem...

tragedia... paski ciągną znakomicie nie widać zurzycia ani zwichrowania, to ślimak robi problemy nie chce ciągnąć dalszych przekładni opasania... tam coś bedzie rozwalone. Gdy ściągłem winde od razu ślimak poszedł w windzie też są bajery - bo lewa strona z prawą nie miała synchronizacji i do tego jeszcze chyba zębatki w nieodpowiednich miejscach się znalazły (niedozwolone pozycje)

jak już mówiłem po ściągnięciu windy ślimak od razu poszedł dalej ale potem już nie chciał wskakiwać

i znowu robiło blokade... tym razem windą nie ruszało bo fizycznie jej nie było...

czujnik wrzutu kasety ktoś zrobił na (suficie blaszanym windy)

więc wystarczy go nacisnąć i mechanika zaczyna działać lecz opasanie dalej szwankuje - chyba że rękoczynem
    Sylwester
    Level 19  
    złożenie mechaniki występującej w tego typu VCR wymaga dużego doświadczenia nawet przy wymianie samych tylko pasków - najlepiej zdobyć podobną instrukcje do montażu mechaniki jaka występuje na tym forum w przypadku VCR Panas NVJ35 (oczywiście nie jest zupełnie podobna do samsunga) ..Pozdrawiam :)
    Tremolo
    Level 43  
    mam starego wyjadacza ... widea i inne mechanizmy od 30 lat :) przeżył chyba 4 serwisy RTV :) dałem mu części do niego powiedziałem że ma tu wszystko (zrobiłem wymiane)

Video jest do naprawienia, jedna głowica została pęknięta przez jednego z fachowców... paski są wyslizgane, może ktoś wie jaki mają symbol bo kupowałem kiedyś, ślimak zasyfiony...

winda pęknięta udało sie ją ożywić najgorzej z pękniętą głowicą, coś tata o tym mówił :) dał mi wideo do zabawy jest gazownikiem ale na tym widele znał się jak mało kto w końcu steruje czymś podobnym do pokręteł wajchami... to umiał go podregulować...

ale cóż z tego że jakiś fachowiec wyontował dobrą prawdopodobnie a wrzucił połamaną która tylko czekała aż ją slag trafi...

Powiem na pewno o sukcesch w naprawie :)
    Sylwester
    Level 19  
    komplet pasków samsung VB 981 - głowica nie powinna dużo kosztować . Pozdrawiam :)
    marioer
    Level 26  
    1. wymień paski i przy okazji przeczyść switch ( uważaj na ustawienie mechanizmu 2 kółek zębatych i prowadnic ).
    2. Zamontuj w/w mechanizm i ustaw właściwie kieszeń (źle ustawiona będzie samoczynnie ładowała itp.).
    3.Sprawdź czy nie są wytarte zęby w kółku wyprowadzającym prowadniki taśmy.