Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda Civic 1.4 97' szarpie, utrata mocy, duże spalanie

mik126 25 Aug 2009 15:20 9258 10
Tespol
  • #1
    mik126
    Level 10  
    Witam, mam oto następujący problem. Jakieś 2 tygodnie temu auto podczas jazdy traciło moc, szarpało, raz dużo raz mniej. Problem znikł po 2 dniach i powrócił niedawno: Objawy są takie same + czasami samochód zachowuje się jak muł, czasami następuje duża utrata mocy, objawy takie jakby samochód nie miał paliwa, no i jeszcze duże spalanie powyżej 10, 11 litrów w samochodzie z silnikiem 1.4. Świece wymieniłem w zeszłym tygodniu , filtry jakiś miesiąc temu. Szukałem na forach i najbardziej prawdopodobna wydaje mi się sonda lambda co o tym myślicie?
  • Tespol
  • #2
    Elektron 125
    Level 18  
    Jeżeli przepuszczasz usterkę sondy to podepnij ją pod oscyloskop i sprawdź próbkowanie sądy czy to naprawdę ona.
  • #3
    daszu88
    Level 1  
    mik 126 i jak juz wiesz co moze byc przyczyna tych spadków mocy i duzego spalania poniewaz mam podobny problem tyle ze w rover 200 1.4
  • Tespol
  • #4
    mik126
    Level 10  
    Minęło już trochę czasu i problem pozostał. Byłem u mechanika sprawdził sondę lambda i podobno jest dobra, trzymał auto tydzień wymienił czujnik temperatury ale problem pozostał. Nowe symptomy jakie zauważyłem: jak auto postoi ze dwa dni to chodzi jeszcze gorzej ale tylko dopóki się nie rozgrzeje, a najgorzej to jest jak pod górę wyjeżdżam a silnik jest zimny, to auto normalnie staje w miejscu i trzeba puszczać i naciskać gaz żeby jechał tak z 10km/h - dramat. Nie wiem już co z nim robić :(. Wiem że jest coś takiego jak grzałka przy sondzie lambda, czy to nie przypadkiem jej wina? Bo po przejechaniu ze 2 kilometrów, czasem mniej gdy silnik jest już ciepły, problem ustaje. Proszę o pomoc.
  • #5
    Luka3s
    Level 10  
    Dziwne bo wszystko wskazuje na sonde lambda. Duże spalanie i mała moc, sądzę że warto byłoby jeszcze raz tą sondę przebadać...
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    Luka3s
    Level 10  
    Nic nie wskazuje, no to ładnie chłopcze skoro nic nie wskazuje na lambdy sondę o.O chyba mało na jej temat wiesz. Dziwnie się składa spadek mocy + duże spalanie naprawdę WCALE to nie wskazuje na lambdy sondę :D :D :D :D :D. ( akurat dzisiaj miałem mały wykładzik na ten temat )
  • #8
    mik126
    Level 10  
    Byłem przy badaniu sondy i sam widziałem że wszystko jest ok. Z drugiej jednak strony badanie przy mnie było na ciepłym silniku, czyli wtedy gdy samochód jeździ dobrze. Później zostawiłem na tydzień auto u mechanika i on stwierdził że na 99% to wina czujnika temperatury. Jak się okazało jednak nie miał on racji.
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    mik126
    Level 10  
    Szukałem i wpadłem na pomysł. Być może jest to wina uszkodzonego termostatu, gdyż nawiew ciepłego powietrza nie działa jak trzeba, tzn. samochód długo się nagrzewa.
  • #11
    mik126
    Level 10  
    Wymieniłem termostat i du.. zbita. To nie to. Widzę też w sumie ze na tym forum nie można za bardzo liczyc na pomoc. No nic trzeba samemu sobie radzic