Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Co jest nie tak z tą skrzynią ?

brylantinoo 25 Aug 2009 20:01 1605 14
    brylantinoo
    Level 2  
    Witam kupilem glosnik 38cm marki xxl powered by red star chcialem zrobic zabudowe do Peugeota 206 tzn zrobilem tak aby zajmowala jak najmniej miejsca w bagazniku, zrobilem obudowe zamknieta taka jak na rysunku, wszytsko ladnie wygluszylem gabka jak jest cicho nawet ladnie gra jednak jak sie podglosi glosniej to zaczyna charczec. co jest tego przyczyna?? za mala skrzynia w dodatku zamknieta z taka tylna scianka?? moze za duze cisnienie ktore odbija sie o tylna sciane i powraca membrana, ktora zaczyna charczec, a moze zrobic wyloty jesli tak to jakie srednice i w ktorym dokladnie miejscu skrzynia ta z moich obliczen ma 40litrow, zalezy mi na miejscu w bagazniku wiec prosze o porade czy da sie z tej skrzyni jeszcze cos zrobic wszystkie dane z pudelka podalem, pozdrawiam:)

Proszę zapoznać się z funkcją "Dodaj obrazek". [S]
    mskojon
    Level 31  
    Dziwny ten głośnik szczerze mówiąc patrząc na parametry.
    Wysoki QTS nie zwiastuje dobrej jakości tego przetwornika, natomiast 40l do głośnika 15" i vas 288L to małe nieporozumienie. Obudowa powinna być 2-3 razy większa, tak na oko
    VVisnia
    Level 23  
    W pełni zgadzam się z mskojon. Przy takim VAS ten głośnik absolutnie nie nadaje się do małych obudów. Poza tym ŻADEN głośnik nie może być zamontowany w sposób jaki Ty to zrobiłeś - p pierwsze to nie powinien z tyłu niczego dotykać, po drugie - powinien mieć trochę miejsca.
    pita1988
    Level 28  
    Ile dałes za ten głosnik ?
    Vsad
    Level 19  
    Vr=Qr^2-1

Qr=Qtc / Qts

Wzór na objętość obudowy:

Vb=VAS/Vr

Częstotliwość rezonansowa obudowy:

Fb=Qr*Fs

Qtc od 0.5 do 1
    Oblicz
    mskojon
    Level 31  
    Skopiować te wzory z diyaudio.pl to żadna sztuka. W tej chwili chrzani mi sie cos z helpem w windowsie i nie pamietam w jakiej kolejnosci wprowadzic parametry do winisd to bym Ci policzyl jaka buda wychodzi do tego glosnika, moze zrobi to ktos inny.
    Sądząc po budowie głośnika (mały magnes, kosz jak w głośnikach dibeisi, plastikowa membrana) nie jest to głosnik wysokich lotów, ale moge sie mylić.
    Vsad
    Level 19  
    Wyszło mi ok 150L ale to chyba lekka przesada i coś źle policzyłem
    KRiPO DeL PiERO
    Level 12  
    brylantinoo wrote:
    Witam kupilem glosnik 38cm marki xxl powered by red star

Myślę ,że i tak będzie trzeba zrobić skrzynię "na oko" jako ,że wątpie ,iż parametry są prawdziwe...:cry:
    mskojon
    Level 31  
    Vsad wrote:
    Wyszło mi ok 150L ale to chyba lekka przesada i coś źle policzyłem

Wcale bym się nie zdziwił, parametry głośnika własnie na to wskazują
    VVisnia
    Level 23  
    Dokładnie, w takich właśnie obudowach powinien pracować ten głośnik. Nawet jeżeli parametry są przekłamane, to nie na tyle, żeby z obudowy 150l zrobiła się 50l.

Może w 80 coś by się zaczęło dziać ale kto to wie. Ale to już nie ma wiele wspólnego z oszczędnością bagażnika w takim samochodzie.

Autorowi tematu radzę głośnik sprzedać i kupić inny.
    brylantinoo
    Level 2  
    Dlatego chodziło o oszczedność bagażnika bo to miała być zabudowa, jednak widze że to był zły pomysł a skrzynke zawsze mozna wyciągnąć jak chce się coś przewieźć pozostało mi jedynie zrobić sześcian o krawędzi 53,2 to by było akurat 150litrów, tylko teraz pytanie czy mają być otwory czy całkowicie zamnknieta?? jak to liczyliście dla jakiej obudowy zamknietej czy z otworami??

Dodano po 49 [minuty]:

Co jest nie tak z tą skrzynią ? Co jest nie tak z tą skrzynią ? Co jest nie tak z tą skrzynią ? Co jest nie tak z tą skrzynią ?
    VVisnia
    Level 23  
    Ja bym go zamknął, bo obawiam się, że ma skłonności do męczącego buczenia. Closed może to trochę podratować.
    mskojon
    Level 31  
    A mi wyszły jakieś cyrki, w każdym bądź razie też zamknięta, conajmniej 100L
    brylantinoo
    Level 2  
    Wykonałem skrzynię zamkniętą - sześcian o boku 53,2 co dało akurat 150litrów