Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UNIDEN PRO 520 XL cisza w głośniku

DJADAMO 26 Aug 2009 08:11 5128 10
    DJADAMO
    Level 12  
    Witam wszystkich na forum.Mam problem z tym radiem a mianowicie zamilkł odbiór i bardzo cicho z uchem przy głośniku coś słychać.Przeglądałem posty z podobnymi uszkodzeniami i w miarę możliwości starałem się to posprawdzać.
    -połączenie mikrofonu z radiem sprawdzone
    -mikrofon podstawiłem drugi też nic nie pomogło
    -połączenie głośnika z radiem sprawdzone
    -nadawanie działa
    -płytkę na ile było to możliwe prze lutowałem (były zimne luty)
    Po naciśnięciu mikrofonu TX świeci skala idzie do 4 kreski,słychać pykanie w głośniku
    Dotykając palcem po nóżkach końcówki mocy słychać głośne buczenie w głośniku
    Pobór prądu w normalnym stanie 0,22A
    Stabilizator 7808A sprawdzony działa na wyj 8,2V

Proszę o jakieś porady co jeszcze można sprawdzić być może od zimnych lutów posypały się inne elementy.
    SQ4O
    Level 18  
    Sprawdź wzmacniacz m.cz. - przy tych objawach sugerowało by to na jego uszkodzenie ...
    mickemaster
    Level 27  
    Wstaw Kolego LA4446 i radio zagra. Czasem jest tak, że radio buczy po dotknięciu wejścia śrubokrętem ale dźwięku korespondentów nie usłyszysz. Jak masz drugie radio to sprawdź czy Cie słychać- jeśli nie ma modulacji to na pewno końcówka m.cz. Pozdrawiam!
    DJADAMO
    Level 12  
    Ok.Spróbuje pod stawić ten układ.Porównywałem kilka elementów z UNIDENEM pro510XL podobne rozmieszczenie i podobne elementy.Napięcia na LA4446 były podobne na działającym i tym uszkodzonym.Być może i układ uległ uszkodzeniu było wokół niego dużo zimnych lutów.
    maylo
    Level 26  
    DJADAMO wrote:

Dotykając palcem po nóżkach końcówki mocy słychać głośne buczenie w głośniku
    Pobór prądu w normalnym stanie 0,22A .

skoro pisze że ma przydźwięk "za palca" to po co ma wymieniać LA? kolego DJADAMO sprawdz czy pobór prądu rośnie gdy dotykasz palcem LA(do jakichś 0,6A) jeśli tak to M.CZ raczej jest sprawne. spróboj dotknąć LA podcza nadawania i sprawdź czy w innym radiu słychać przydzwięk.

Pozdrawiam
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Panowie , ale kolega napisał, że :
    Quote:
    - nadawanie działa

Jeżeli działa to myślę, że i modulacja jest OK. A więc m.cz. powinno być sprawne.

A może to prozaiczna sprawa NIE kontaktującego przełącznika PA-CB, którego jedna sekcja styków przełącza wyjścia głośnikowe. EXT na PA . :D

Pozdrawiam.
    DJADAMO
    Level 12  
    Przełączając włącznikiem PA słychać w głośniku pyknięcie
    Naciskając gruszkę taki sam dźwięk.
    A gdy dotykam palcem po nóżkach układu LA pobór prądu rośnie i głośnik buczy
    Zauważyłem że po naciśnięciu gruszki w tryb nadawania pobór prądu rośnie do 1,39A czy tylko tyle powinno pobierać?
    maylo
    Level 26  
    Tak właśnie powinno pobierać a nawet troche więcej. M.CZ. masz sprawne. sprawdź tak jak sugerował kolega SP5ANJ przełącznik PA/CB, gniazdo EXT jest raczej sprawne bo innym wypadku był by rozłączony głośnik. sprawdź diody (te czerowne z serii 1N..) - kiedyś miałem jedną przywartą i również brak odbioru. Sprawdź filtr kubełkowy LB 1117.
    birband
    Level 24  
    Witam!
    Koledzy a w szczególności SP5ANJ to że działa nadawanie to wcale nie świadczy w tym konkretnym przypadku, że końcówka m.cz, jest sprawna. LA jest podwójnym wzmacniaczem i ma podzielona zadania.
    W tym konkretnym wypadku jeśli nie działa ani RX ani PA to skłaniał bym się do szukania przyczyny po stronie wejścia wzmacniacza nie jego wyjścia.
    Ze schematu wynika, że wejścia są połączone a wyjścia idą odpowiednio:
    pin 6 - PA
    pin 8 - trafo modulacyjne
    Dodatkowym problemem w zdiagnozowaniu tej usterki jest fakt, że ciągle nie wiemy czy modulacja wychodzi z radia czy nie, bo kolega tylko pisze, że działa nadawanie, ale to może być sama nośna.
    Pozdrawiam
    I bez urazy.
    szpara
    Level 28  
    A czy przypadkiem w tym unidenie nie jest wykorzystywany tylko jeden wzmacniacz m.cz.?
    birband
    Level 24  
    Nawet gdyby tak było kolego "Szpara" to wystarczy odwrócić LA o 180 stopni i wlutować - jest on w całości symetryczny. Trzeba jednak popracować nad chłodzeniem.