Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

renault safrane problemy z klimatyzacją

26 Sie 2009 17:15 2834 8
  • Poziom 9  
    Witam posiadam safranke z silnikiem 3.0 v6 i mam problem z klimatyzacją. Raz działa raz nie po włączeniu ac często wyświetla się service nie załącza się kompresor ani wentylator.Jakieś 4 dni temu podałem plusa na kabel od kompresora na zapalonym silniku i chodziło wszystko jak potrzeba do dziś.Ponowna taka operacja już nic nie daje załącza się kompresor tylko na chwile i klimatyzacja działa dopóki podaje napięcie na przewód od kompresora.Czynnik chłodniczy jest na pewno w układzie bo niedawno była nabijana.Kostki posprawdzałem i niby wszystko ok.Co z tym można zrobić??? A dzisiaj jak włączam ac to niby chodzi service się nie świeci a kompresor nie działa co może być przyczyną???
  • Poziom 31  
    Safran to bardzo fajne i wdzięczne auto. Ale niestety miał problem z jakością elektryki. Po drodze od sterownika klimy do kompresora są 3 albo 4 złącza. Trzeba je wszystki sprawdzić , a najlpiej porobić mostki na lini sterującej kompresorem.
    A jeszcze presostat może świrować. :D
  • Poziom 9  
    No to widzę że czeka mnie rozbieranie autka.A ten presostat w którym będzie miejscu i jak go ewentualnie sprawdzić czy jest sprawny??
  • Poziom 31  
    Presostat znajduje się z przodu pojazdu z prawej strony chłodnicy wkręcony najprawdopodobniej w osuszacz klimatyzacji. Posiada wewnątrz trzy styki ( cztery piny)które w zależności od ciśnienia mają sie zamykać lub otwierać. Przy prawidłowym ciśnieniu w układzie i nie pracującym kompresorze klimatyzacji powinno być przejście pomięzy dwoma pinami. Z jednej strony wchodzi napięcie 12v , a z drugiej wychodzi bezpośrednio na komputer.
  • Poziom 9  
    Dzięki bardzo zaraz się za to wezmę dzisiaj bo bez klimy to się nie da. Mam nadzieje że to będzie to.Jak mi się uda naprawić to pozostanie mi już tylko zawieszenie aktywne do zrobienia...eh.
  • Poziom 2  
    A ja myślę , że to wina wypalonych styków w kostce dmuchawy pod nogami pasażera. kostka , dwa środkowe przewody można się dostać do nich od spodu.(troche gimnastyki) lepiej zdemontować osłonę nad nogami . Jak nie działa dmuchawa to klima sie nie właczy. Miałem to samo . Przewody puściłem poza kostką .
  • Poziom 9  
    Przewody do dmuchawy już lutowałem bo się właśnie ta kostka wypaliła najpierw plus potem masa a klima już jest na szczęście zrobiona puściłem plusa prosto spod centralki do sprężarki i działa tak jak powinno.Traz jeszcze mi został problem z aktywnym zawieszeniem.Po podpięciu do komputera wyświetlił się błąd przekaznika głównego a raczej brak zasilania przekaznika ale jak sprawdzałem to i zasilanie jest i sterowanie też. Może dojdę kiedyś heh...
  • Poziom 31  
    Jeśli puściłeś plusa bezpośrednio z panela do sprężarki to gratuluję bardzo. Tylko czekać aż coś pierd......e. Jak bedzie nieszczelność i gaz ucieknie to zatrze się kompresor bo bęzie chodził bez smarowania. Jak przestanie działać wentylator to ciśnienie wzrośnie powyżej 28 bar i albo coś rozerwie albo ukręci się kompresor.
  • Poziom 12  
    Witam,

    Ktoś może przewijał uzwojenia silnika od klimy w safrane? Potrzebuję wiedzieć jak je nawinąć. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.