Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Program prania pralki, szukam opisu..

gmp 08 Jun 2004 10:46 22152 41
Renex
    Ryszard49
    Level 38  
    Z uwagą będę śledził Twoje poczynania tym bardziej że jak już wspominałem kilka lat temu próbowałem ruszyć ten temat ale mi nie wyszło.
    Pozdrawiam.
  • Renex
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No i jak tam postępy w pralce ?
    O ile pamiętam to ujęcie obu wód, ciepłej i zimnej miała stara Wiatka (jedyna mi znana pralka pozwalająca na oszczędzenie na grzaniu elektrycznym wody). Nie wiem dlaczego inne firmy nie stosują tego patentu.
    PIOTR111
    Level 16  
    Temat poruszony też mnie interesuje tyle ,że chcę wykonać sterownik
    do pralki uproszczony.To znaczy interesuje mnie tylko program podstawowy
    prania zasadniczego, płukanie i wirowanie
    Moja pralka jest już leciwa ale układy mechaniczne są sprawne i chciałbym ją jeszcze reanimować.
    Mam nadzieję , że ktoś podzieli się wiedzą na ten temat
    Pozdrawiam PIOTR
  • Renex
    PIOTR111
    Level 16  
    Temat poruszony też mnie interesuje tyle ,że chcę wykonać sterownik
    do pralki uproszczony.To znaczy interesuje mnie tylko program podstawowy
    prania zasadniczego, płukanie i wirowanie
    Moja pralka jest już leciwa ale układy mechaniczne są sprawne i chciałbym ją jeszcze reanimować.
    Mam nadzieję , że ktoś podzieli się wiedzą na ten temat
    Pozdrawiam PIOTR
    gmp
    Level 19  
    Paweł Sujko wrote:
    No i jak tam postępy w pralce ? ...........
    ). Nie wiem dlaczego inne firmy nie stosują tego patentu.

Miale mnostwo innej roboty, wiec temat troche sie przeciagnal. Mam juz zrobiony strownik i plytke wkonawcza. Pisze program, wlasnie teraz siedze nad nim. Jeszcze we wrzesniu pralka ruszy (mam nadzieje)
    i opisze algorytm prania. A co do niestosowania dwoch zaworow to: wszyscy robia w lazience jedno wyjsciae na pralke bo taniej i mniej problemow, i producenci tez licza koszty...
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeżeli producenci tak dbają o koszty jak to zobaczyłem w sterowniku pralki PA5580A520 produkcji firmy znajdującej się w mieście kojarzącym się z więzieniem (wykorzystano tam ekskrement elektroniczny włoskiej firmy MDL S.A. ) to miej nas w opiece Wielki Elektroniku tymczasowy władco Patentoni !

W urządzeniu narażonym na wilgoć łączy się przewód sieciowy na żywca z linią 5V zasilającą procesor zakładając w cichości, że to zawsze przewód N jak na schemacie. A tak na prawdę to tam może być przewód fazowy L a praktycznie wszystkie elementy są na napięcia 50-150 V (przyciski, elementy SMD pracujące pod pełnym napięciem sieci).

Odstępy pomiędzy ścieżkami z napięciem sieciowym przechodzą pod elementami SMD (odstępy !!! do tego jeszcze wilgoć) !

Oszczędnościowe drukowane zwory poprzeczne do innych ścieżek robione z jakiejś pasty przewodzącej.

Elementy pobierające zwiększony prąd i powodujące przepięcia (pompa, zawory) wiesza się na końcu długiej i cienkiej ścieżki biegnącej meandrem po całym układzie, która to ścieżka jednocześnie rozprowadza +5V zasilania ! TAKIEGO BZDETU TO JESZCZE NIE WIDZIAŁEM !

A producent pisze, że jego pralki spełniają jakieś normy CE, he, he !
    gmp
    Level 19  
    Nareszcie , ukonczylem prototyp elektronicznego programatora do pralki. Od soboty zrobilem juz 6 pran, (nazbieralo sie tego bo zona nie chciala prac recznie:( no i przestanie mi juz marudzic i straszyc kupnem nowej pralki = ze te 1500 wole wydac na jaks zabawke dla siebie wow! ).
    Zamiaszam zrzuty ekranow z pcb i sch, ale nie wszystko, gdyz nie jest to dokonczone i wymaga kilku poprawek. Zrobilem to na atmega16. Jeszce musze dolozyc lcd i klawiture , bo na razie odpalam pralke z laptopa.

Duzo ludzi przegladalo ten temat i zastanawima sie czy nie zrobic plytki profesjonalnie. Jesli znalzlo by sie z 10-20 chetnych to zrobie. Koszt 2 plytek PCB + procek zaprogramowany to u mnie ok 130zl. Info na priva.

Dla zaintersowanych samodzielnym wykonaiem takeigo sterownika ponizej opisuje algorytm prania bawelny:

Obroty podczas prania: 54rpm, 10-12s ON, 6-4s OFF, prawo-lewo
    Poziom wody: u mnie na razie na 1 styk hydrostatu =ok 15l bez wsadu
    Podgrzewanie: gdy hydrostatpoda sygal o poziomie 1 wody i grzalka u mnie zalaczona przez plynnieregulowany termostat(w przyszlosci na termistorze bedzie)
    Pranie wstepne: 12minut , wlaczone grzanie (i tak nie nagrzeje powyzej 40C)
    Prnie zasadnicze: 40m z wstepnym 50 bez wstepnego, podgrzewanie wody az do ustalonej temperatury.
    Plukanie: 2 razy po 10m
    Zmiekcznie: = plukanie + woda do pojemnika z plynem
    Wirowanie: wypompowanie az do poziomu wody 0 + 1 minuta, 2 m krecenie jak przy praniu, nastepnie wirowanie 5m, ponownie krecenie ja kprzy praniu 2m, i wirowanie 8 minut (oczywiscie caly czas pompa wlaczona).

Oto co przewiduje w wersji koncowej:
    1: Mozliwosc zmiany wiekszosci parametrow tj: wszystkich czasow prania ilosci wody , temperatury da to mozliwosc latwego przystosowania do wymagan uzytkownika.
    2: wyswietlacz LCD na ktorym podawane sa podstawowe parametry wybranego cyklu prania(temperatura zadana , biezaca czas do zakonczenia prania itp itd)
    3. Mozliwosc plynnej regulaci predkosci wirowania- np po pliukaniu co zwikszy jego skutecznosc i podczas wirowania - pierwsze wirowanie wolniej (bo rozkalad bardzo mokrego trudniejszy)
    4. 3- przekazniki do grzanai , aby moglo byc ograniczane przez wylaczniki bimetaliczne dla bezpieczenstwa.
    5. Dopisanie procedur zabezpieczajcych np: przed zbyt dlugim nalewaniem wody- co moze byc spowodowane peknietym wezem odprowadzajacym
    Dodam ze moj uklad wspolpracuje z plytka do sterownia silnika na TDA1085,

Jesli kogoas intersuje moja plytka i chcailby zrobic TUNING swoje pralki to info na priva.
    Pozdrawaim,
    Grzes
    pitkos
    Level 12  
    Od dawna nikt nic nie pisał o sterowniku. Czy się dalej rozwija projekt programatora ponieważ posiadam pralkę z elektronicznym programatorem i jak mi padnie. będę miał problem. Jest to stara jeszcze chyba NRD-owska pralka FORON. Z doświadczenia wiem że rzadko się psują. Programator oparty jest na odpowiedniku Z8611 posiada pamięć 4kx8bit programowaną maską. Nie wiem czy nie dało by się podejrzeć programu? Opis prania jak znalazł.
    pawel129
    Level 16  
    witam, posiadam taki wynalazek jak POLAR PS 389 EKONOMIK, zaczyna sypać się w nim programator więc coraz bardziej zaczynam myśleć nad dorobieniem elektronicznego sterownika z LCD i klawiaturką.

Chciałem wykorzystać do tego celu projekt z EP 8/2000, ale to jest do pralki PS 663.. no i procek bez Watchdoga, i eepromu...troche strach gdy zresetuje się przez zakłócenia np. podczas pracy przekaźnika. Dlatego chciałem go zmodyfikować dając mu procka również z '51 ale z watchdogiem i epromem w którym tymczasowo by zapisywał etapy wykonywanego programu prania na wszelki wypadek resetu.

Z wiązku z tym mam pytania:
    - czy podałby mi ktoś algorytmy programów prania które w tej pralce (PS 389) stosuje fabrycznie programator mechaniczny (mogą być nawet jakieś lepsze;) )
    - czy ogólnie rozwiązania elektroniczne (gł. układy przełączania przekaźników) w projekcie z EP są dobre (po za zastosowaniem 89C51)?

Dziękuję za odp.
    likierka
    Level 1  
    Witam mam pralkę Matura okostar 611S Czy ktoś ma może instrukcje obsługę tej pralki? Czym sie różni przycisk Spar E a Spar W. Proszę o info albo możne ktoś zna wszystkie te programy . proszę o pomoc. Będę wdzięczna.
    Pozdrawiam
    karol123
    Level 16  
    Witam wpadłem na ten temat ponieważ jestem następnym ochotnikiem zrobienia pralki sterowanej mikroprocesorowo wytargałem jakiś czas temu niemiecką pralkę ładowaną z góry jest to stara niemiecka jakość ocynkowane blachy po tylu latach nic nieskorodowane a nie jak niektóre polskie pralki po paru latach juz korodują . Przymierzam sie do zastosowania w niej procesora który sterowałby pracą całej pralki program prania chciałbym zapisać w pamięci eprom jest to ciekawe zagadnienie z tego względu że zajmuje sie programowaniem procesorów i będzie to zawsze jakieś nowe doświadczenie Pozdrawiam