Nareszcie , ukonczylem prototyp elektronicznego programatora do pralki. Od soboty zrobilem juz 6 pran, (nazbieralo sie tego bo zona nie chciala prac recznie:( no i przestanie mi juz marudzic i straszyc kupnem nowej pralki = ze te 1500 wole wydac na jaks zabawke dla siebie wow! ).
Zamiaszam zrzuty ekranow z pcb i sch, ale nie wszystko, gdyz nie jest to dokonczone i wymaga kilku poprawek. Zrobilem to na atmega16. Jeszce musze dolozyc lcd i klawiture , bo na razie odpalam pralke z laptopa.
Duzo ludzi przegladalo ten temat i zastanawima sie czy nie zrobic plytki profesjonalnie. Jesli znalzlo by sie z 10-20 chetnych to zrobie. Koszt 2 plytek PCB + procek zaprogramowany to u mnie ok 130zl. Info na priva.
Dla zaintersowanych samodzielnym wykonaiem takeigo sterownika ponizej opisuje algorytm prania bawelny:
Obroty podczas prania: 54rpm, 10-12s ON, 6-4s OFF, prawo-lewo
Poziom wody: u mnie na razie na 1 styk hydrostatu =ok 15l bez wsadu
Podgrzewanie: gdy hydrostatpoda sygal o poziomie 1 wody i grzalka u mnie zalaczona przez plynnieregulowany termostat(w przyszlosci na termistorze bedzie)
Pranie wstepne: 12minut , wlaczone grzanie (i tak nie nagrzeje powyzej 40C)
Prnie zasadnicze: 40m z wstepnym 50 bez wstepnego, podgrzewanie wody az do ustalonej temperatury.
Plukanie: 2 razy po 10m
Zmiekcznie: = plukanie + woda do pojemnika z plynem
Wirowanie: wypompowanie az do poziomu wody 0 + 1 minuta, 2 m krecenie jak przy praniu, nastepnie wirowanie 5m, ponownie krecenie ja kprzy praniu 2m, i wirowanie 8 minut (oczywiscie caly czas pompa wlaczona).
Oto co przewiduje w wersji koncowej:
1: Mozliwosc zmiany wiekszosci parametrow tj: wszystkich czasow prania ilosci wody , temperatury da to mozliwosc latwego przystosowania do wymagan uzytkownika.
2: wyswietlacz LCD na ktorym podawane sa podstawowe parametry wybranego cyklu prania(temperatura zadana , biezaca czas do zakonczenia prania itp itd)
3. Mozliwosc plynnej regulaci predkosci wirowania- np po pliukaniu co zwikszy jego skutecznosc i podczas wirowania - pierwsze wirowanie wolniej (bo rozkalad bardzo mokrego trudniejszy)
4. 3- przekazniki do grzanai , aby moglo byc ograniczane przez wylaczniki bimetaliczne dla bezpieczenstwa.
5. Dopisanie procedur zabezpieczajcych np: przed zbyt dlugim nalewaniem wody- co moze byc spowodowane peknietym wezem odprowadzajacym
Dodam ze moj uklad wspolpracuje z plytka do sterownia silnika na TDA1085,
Jesli kogoas intersuje moja plytka i chcailby zrobic TUNING swoje pralki to info na priva.
Pozdrawaim,
Grzes