Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 406 nie włącza się wentylator

Dzimbo 1 26 Aug 2009 20:25 15522 12
Wago
    Dzimbo 1
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z peugeot_406 TD, nie włącza się wentylator.
    Przepatrzyłem chłodnice i nie znalazłem żadnego czujnika temperatury, jedynie ten na
    termostacie, ale gdy ściągnąłem z niego wtyczkę i spiąłem na krótko to nic się nie działo, jedynie załączały się przekaźniki jeden po drugim.
    Nie wiem, co załącza trzeci przekaźnik.
    Pozdrawiam.

Dbaj o pisownię! Poprawiłem. [MS]
  • Wago
    Daro122
    Level 31  
    W 406 ale w benzynie miałem już 3razy uszkodzenia przewodu w wiązce zasilającej wentylator przewód koloru niebieskiego dziwnie troche spuchnięty , okazało się w środku korozja miedzi aż do przerwania obwodu , izolacja przewodu nie uszkodzona w 3 przypadkach dokładnie w tym samym miejscu , może masz coś podobnego .
  • Wago
    Dzimbo 1
    Level 11  
    Raczej nie ponieważ gdy spiąłem na krótko jeden z przekaźników, to kręciły się oba wentylatory, a jak zwarłem jeszcze jeden przekaźnik, to jeden się wyłączył a drugi zaczął chodzić szybciej.
    Daro122
    Level 31  
    Czyli główne obwody masz sprawne , może cewka przekaźnika uszkodzona . Masz tam w układzie 3 przekaźniki odpowiedzialne za włącznie wentylatorów nie licząc podwójnego przekaźnika . Poza tym wiatraki załącza sterownik silnika .
    Dzimbo 1
    Level 11  
    Jak chodzi o przekaźnik, to sprawdzę to jutro, jest to możliwe bo dwa przekaźniki zmieniałem ze sobą a tego jednego nie zmieniałem
    A jeszcze jedno pytanie czy jak działa normalnie to na wysokie obroty wchodzi jeden wentylator czy oba

Dodano po 17 [minuty]:

Witam
    Dodam jeszcze bo czytałem troszkę na forach że jeżeli ściągnę wtyczkę z brązowego czujnika to nic się nie dzieje dopiero jak zbigluje wtyczkę to dopiero słychać jak przekaźniki się załączają ale wentylatory nie działają.
    Dzimbo 1
    Level 11  
    sprawdziłem przekazniki i nic moze jeszcze jakiś pomysł
    User removed account
    User removed account  
    Dzimbo 1
    Level 11  
    witam sterownik znalazłem ale nie wiedziałem jak go sprawdzić wytestuje i dam znać co i jak
    Dzimbo 1
    Level 11  
    Witam
    Jeszcze mam pytanie przy sprawdzaniu sterownika ma być on wpięty do wtyczki czy raczej go wypiąć
    User removed account
    User removed account  
    jaref
    Level 10  
    Witam! Ja mam z kolei inny problem z wentylatorami. Peugeot 406 2,0 b/g. Jak jest włączona klima jest ok. Gdy wyłączę klimatyzacje obydwa wiatraki stają a temperatura rośnie! Jaka może być tego przyczyna?
    cybernet
    Level 11  
    temperatura dobrze dzialajacego ukladu powinna oscylowac w okolocachc 90 stopni. Przy wylaczonej klimatyzacji w peugeocie wentylatory uruchamiaja sie na 1wszym stopniu przy 97 stopniach. Jesli nie dzialaja moze byc winny czujnik temperatury silnika ale to juz trzeba sprawdzic przez komputer.
    Dzimbo 1
    Level 11  
    witam
    Udał się naprawić
    Po sprawdzeniu sterownika okazało się że sterownik jest dobry a wentylatory dalej się nie kręcą
    Okazało się że kabel plusowy do przekaźnika jest przerwany