Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Tonsil MILDTON 80 Głośnik niskotonowy charczy ?

Grigori310891 26 Aug 2009 21:38 4539 9
    Grigori310891
    Level 23  
    OD Razu : nie wiem czy dobrze temat zakładam. Witam jak w temacie glośnik mi charczy, nie wiem co jest tego przyczyna, chce go zregenerować ale nie wiem czy wystarczy kupić zawieszenie, czy zawieszenie + membranę, czy od razu z cewkami itp. Głośnik charczy przy lekkim wybiciu membrany (jest bez resorów ale mój drugi tez i nie charczy na leżąco) Ten głośnik nie charczy tylko w jednej pozycji (pod katem jak godz 10:20) Myślę ze to cewka ale czy da się jakoś to naprawić bez nowych części? (resor tak czy siak kupie) Proszę o wasze rady.
    Mleczyk89
    Level 34  
    Jest to zapewne tylko i wyłącznie wina braku zawieszenia górnego. Co do regeneracji ja zawsze wklejam nowe membrany wraz z resorem.
    Anonymous
    Anonymous  
    Grigori310891
    Level 23  
    Wyczyscilem narazie membrane z resoru gornego,... ale meka z dolnym :| chyba go potne przy wyjsciu (najdalej od cewki) Bo nic mi tam nie wchodzi i nie moge podważyć. heh

Dodano po 5 [minuty]:

A i czy da sie jakoś to rozebrać (żeby sprawdzić cewke) zebt nie uszkodzić membrany i resora dolnego?

Dodano po 58 [minuty]:

Cewka wyglada ładnie, ale miejsce dla niej nie bardzo, (miejscami jakby ktos wbil srubokret po zewnetrznej w miejscu na cewke) Jak wyczyscic ten srodek i jak wycentrowac pozniej cewke?
    Anonymous
    Anonymous  
    Grigori310891
    Level 23  
    http://diyaudio.pl/portal.php?show=11 Czytałem na tej stronce o wymianie oraz ogladalem na YT, po 15 fotki wrzuce jak to wyglada teraz.

Dodano po 44 [minuty]:

Brak aparatu, Kolumny Tonsil MILDTON 80 Głośnik niskotonowy charczy ? To jest cewka, widac na niej minimalne skrzywienie tektórki (2/10 mm) a to drugie Kolumny Tonsil MILDTON 80 Głośnik niskotonowy charczy ? Zawieszenie dolne zostało wyciete przez inteligentnego brata, pomyslalem ze jakims rozpuszczalnikiem by bylo lepiej. Dam rade jakoś resor odkleic od cewki i membrany? aby nie wymieniac membrany tylko sam resor dolny ( + oczywiscie zaplanowane dolne) Bo cewka wydaje misie ze jest dobra, tylko moze nie byla wycentrowana i dla tego charczalo pod jakims kontem? Dodam ze drugi glosnik jak lezy to nie charczy, ale jak stoi kolumna to tak.

Dodano po 1 [minuty]:

( + zaplanowane Górne) sorry za błąd
    Mleczyk89
    Level 34  
    I tylko kolego narobiłeś sobie pracy. Nie potrzeba było ruszać dolnego zawieszenia, tylko odkleić kopułkę , zaklinować cewkę kawałkami tektury wyciąć starą membranę, oczyścić ile możliwe z kleju i wkleić nową wraz z zawieszeniem górnym. Zapewne samego zawieszenia nie będziesz zamawiał w unifon`ie tak ze zamiennik membrany wraz z zawieszeniem żadnej różnicy by nie zrobił a tak masz teraz więcej roboty z pozycjonowaniem wysokości cewki i dobraniem dolnego zawieszenia nie wspominając o wycentrowaniu cewki.

Pozdrawiam Mleczyk89
    Grigori310891
    Level 23  
    Nie ja tylko mój brat sie powstrzymać nie mógł, raczej nie bede w "Umifon"ie zamawiał, zależy jeszcze. Zobacze jeszcze, z pozycjonowaniem dam rade, tylko jeśli kupie zawieszenie dolne + górne ( gorne z membrana lub bez) to czy jesli juz wszystko posklejam to jesli dalej bedzie charczec to kasa wyrzucona w błoto, a tak nie chce. (w sumie 80zł dałem za kolumny, to chyba mało? ale mam tylko narazie 40dychy na regenere) Zawieszenie dolne to napewno kupie, teraz tylko jak je (stare) odkleic od cewki? i membrane (tak aby z niej użytek został)?
    Anonymous
    Anonymous  
    Grigori310891
    Level 23  
    Myślisz? bo do jednego To wystarczy tylko Zawieszenie, tylko z tym jednym mam problem. A głośnik taki sam GDN 20/60/1 To Ciezko bedzie znalezc na oryginalnej membranie i zawieszeniu(jak drugi, no moze zawieszenie bedzie inne to i tak takie same trzeba znalezc) , A musze miec przeciez 2 identyczne zeby ładnie grało.