Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z kamerą IP Wi-fi - brak dostępu z Internetu WIECZÓR

27 Sie 2009 11:25 3265 3
  • Poziom 9  
    Kamera jest niedostępna, gdy świecą jej diody w podczerwieni

    Witam!
    Mam problem, którego sam nie potrafię już rozwiązać.
    Kupiłem kamerę Grand IP 2 z wbudowanym wi-fi 802.11b. Jako routera wi-fi używam Liveboxa (ale to nie z nim mam problem).

    Po mozolnym procesie udało mi się w końcu skonfigurować kamerę tak, aby pracował niezależnie od komputera i można było do nie łączyć się z internetu (przekierowanie portów, DDNS, itp, itd).

    W fazie testowej (kamera podłączona poprzez zasialcz bezpośrednio do gniazdka 220V, pracowała w trybie wi-fi) wszytko funkcjonowało poprawnie zarówno w dzień jak i w nocy (podczas doświetlania pomieszczeń 6 diodami podczerwieni).

    "Schody" zaczęły się w momencie umieszczenia kamery w docelowym miejscu i konieczności doprowadzenia zasilania.
    Początkowo podłączyłem zasilacz bezpośrednio do gniazdka sieciowego 220V i zrobiłem (cieńkim kablem) przedłużacz po niskim napięciu z końcówki kabla zasilacza do gniazda zasilania kamery. W dzień - bez problemu. Wieczorem, gdy zaczynały świecić diody IR - wyłączała się dioda "Ready" na kamerze. Sprzedawca kabla ostrzegał mnie, że może spaść napięcie na końcu "przedłużacza" i tak chyba było (przedłużacz miał ok. 4,5 m).

    Zrobiłem zatem drugi krok: Zrobiłem przedłużacz po wysokim napięciu (2 x 1 mm kw., linka) - włączałem zasilacz do tego przedłużacza bezpośrednio przed kamerą. Schemat wyglądał tak:

    220V---> przedłużacz---> zasilacz kamery--->niskie napięcie---->gniazdo kamery.

    Teraz już nie przygasała dioda "Ready", gdy włączały się diody IR, ale kamery "nie widać" było zarówno w sieci wewnętrznej, jak i z internetu zewnętrznego, ale TYLKO WIECZOREM. Znowu spadek napięcia?
    W dzień - wszystko OK.

    Wykonałem krok trzeci: dałem kabel zasilający 2x1,5 mm kw. i ...dalej te same objawy.
    Co prawda kable (zarówno ten przedłużacz 220V, zasilacz+wychodzący z niego kabel z wtyczką i dodoatkowo kable od zasilania halogenków 12V) te są umieszczone (i trochę popłątane ze sobą) w suficie podwieszanym o wys. maź 10 cm, ale czy to może mieć znaczenie?

    Czy ktoś miał podobny problem? Wie o co tu może chodzić?
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 21  
    Witam, a sprawdzałeś kamerkę jeszcze raz na stole w domu przy zgaszonym świetle ? I nie napisałeś czy z zasilacza kabel przywróciłeś do fabrycznej długości ? Moim zdaniem jest za cienki kabelek niskiego napięcia z zasilacza i za długi. Popraw zasilacz a 230V najlepiej kup linkę 2x0,75mm2 i wystaw gniazdo zasilania 230V pod samą kamerkę i tam podłącz zasilacz oryginalny i powinno wszystko hulać (chyba że masz tego 1,5mm2 tak dużo że wystarczy pod kamerkę). pozdrawiam
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 9  
    Z kablem zasilacza nic nie kombinowałem. Jest oryginalnej długości. Ja wcześniej dorabiałem przedłużacz. A kabel zasilający 220V mam 2 x 1,5 mm kw i sięga aż pod kamerę.
    Teraz zauważyłem, że może niekoniecznie jest to związane z włączaniem się diod. Przyszedł mi do głowy pomysł, że ktoś może mnie zakłócać po południu, bo wczoraj kamera przestała działać zanim diody IR się włączyły.
    Swoją drogą spróbuję zmienić kanał routera, a później postawić kamerę przy samym routerze, ale to wymaga demontażu i mozolnego wkładania kabla z powrotem po tej operacji.
  • Poziom 9  
    A więc jednak! Po wielu dniach (lub już nawet tygodniach) walki z kamerą okazało się, że to nie był problem z zasilaniem, ale po prostu TRZEBA BYŁO ZMIENIĆ KANAŁ!
    Najciekawsze w tym wszystkim, że po zmianie ze standardowego w Liveboxie 10 na 6 dlaej kamera działała w kratkę. I co się okazało? Kanał 6 też był zajęty przez lokalną sieć Wi-Fi.
    Zmieniłem na 2 i...koniec kłopotów. Wszystko działa!