Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Generator synchroniczny 5kW po przezwojeniu

kebaab 27 Sie 2009 12:21 2513 8
  • #1 27 Sie 2009 12:21
    kebaab
    Poziom 9  

    Witam

    Mam problem z trójfazowym obcowzbudnym generatorem synchronicznym o mocy 5kW. Silnik na którym pracuje został przezwojony z napięcia znamionowego 400V tak aby można było uzyskiwać na nim napięcia do 1000V. Jedyne co wiem na temat przebiegu tej operacji to to, że została dwukrotnie zwiększona ilość uzwojeń stojana. Nie wiadomo kto zajmował się przezwojeniem tego silnika i czy zostało to zrobione poprawnie.

    Generator napędzany jest silnikiem asynchronicznym sterowanym przez falownik. Na biegu jałowym, przy załączonym wzbudzeniu przebiegi napięcia na zaciskach generatora są poprawnymi sinusoidami, z niewielkimi odkształceniami.

    Niestety po załączeniu jakiegokolwiek obciążenia pojawiają się bardzo silne zniekształcenia napięcia o dość charakterystycznym kształcie. Załączam oscylogramy napięc generatora, przy trójfazowym , symetrycznym obciążeniu rezystancyjnym ok 600W (50V/działkę). Widoczne są silne zniekształcenia napięcia, które pogłębiają sie wraz ze wzrostem obciążenia.

    Drugą rzeczą jaka zmieniła się po przezwojeniu, jest napięcie wzbudzenia.
    Na biegu jałowym przy 35V na wyjściu generatora uzyskuje 1000V.
    Przy obciążeniu 3kW i napięciu międzyfazowym zaledwie 200V potrzebne jest już ponad 120V napięcia wzbudzenia. Załączam charakterystykę Ug(Uwzb) przy biegu jałowym i obciążeniu prostownikiem trójfazowym podpiętym do rezystora mocy. 3kW to maksymalna moc jaką udaje się uzyskać z przezwojonego generatora (przy napięciach poniżej 300V).

    Pierwszy oscylogram to przebieg napięcia 0-faza;
    Drugi oscylogram przedstawia przebieg napięcia faza-faza.

    Pytanie jest takie: jakie zjawisko odpowiedzialne jest za takie a nie inne zachowanie się maszyny? Czy w ogóle możliwe jest takie przezwojenie fabrycznego generatora, aby mógł efektywnie pracować w przedziale 50 - 1000V. Pytanie jest istotne, gdyż od odpowiedzi na nie zależy zasadność dalszej pracy nad projektem. Mam poważne przeczucia, że ktoś kto zajmował się tym sprzętem przede mną, popełnił jakiś fatalny błąd.

    Załączniki usunięte- dodaj właściwie (zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale).
    [Akrzy]

    0 8
  • #2 27 Sie 2009 14:54
    tob53
    Poziom 18  

    Witam
    Jeżeli możesz napisz czy przy tych próbach obroty generatora są stabilne.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 27 Sie 2009 15:08
    kebaab
    Poziom 9  

    Generator napędzany jest zewnętrznym silnikiem asynchronicznym, przez sprzęgło. Podczas prób nie zauważylem jakichkolwiek drgań, albo dudnien, które mogłyby sugerować zwarcie w uzwojeniach. Obroty wydają sie być stabilne. Maszyna nie grzeje się też nadmiernie.

    0
  • #4 27 Sie 2009 15:45
    tob53
    Poziom 18  

    Dla pewności, mówimy o przezwojeniu generatora który wcześniej dawał 3x400V a po zmianie uzwojenia otrzymujesz na biegu jałowym 3x1000V a jest on napędzany silnikiem asynchronicznym z falownikiem, uściślam bo w Twoim poście trochę się to miesza.
    Można na podstawie otrzymanych wyników biegu jałowego ( stałe porównywalne obroty, zbliżone napięcie wzbudzenia ) przyjąć, iż uzwojenie jest wykonane prawidłowo, w takim razie sprawdź wielkość prądu obciążającego generator czy nie jest większy od znamionowego dla nowego uzwojenia.

    0
  • #5 27 Sie 2009 16:29
    kebaab
    Poziom 9  

    Tak dokładnie tak to wygląda. Teoretycznie przezwojone zostało z 3x400V na 3x1000V.

    Niestety cały problem polega na tym ze nie jest mi znany znamionowy prąd uzwojenia wtórnego, bo zlecenie przezwajania dokonywała osoba z którą aktualnie nie ma już kontaktu, nie pozostała też żadna dokumentacja.

    Niemniej jednak znaczne zniekształcenia sinusoidy występują juz przy 10% znamionowej mocy obciążenia.

    Rozumiem że tego typu przebiegi sugeują przekroczenie znamionowego prądu uzwojen?

    0
  • #6 27 Sie 2009 17:22
    tob53
    Poziom 18  

    Jeżeli sinusoida na biegu jałowym nie zmienia kształtu w całym przedziale napięcia wzbudzenia od 0-35V i masz stałą częstotliwość tegoż napięcia to spróbuj podczas prób z obciążeniem obserwować te dwa parametry : wzbudzenie czy nie ma przerw ( układ wzbudzenia jest ręczny czy jakoś zautomatyzowany ) i częstotliwość, zmieniając obciążenie w granicach mocy czyli jak się nie mylę 0-4A na fazę nie powinno to wpływać na jej kształt.

    0
  • #7 29 Sie 2009 18:26
    kebaab
    Poziom 9  

    Wzbudzenie silnika podczas testów zasilane jest regulowanym zasilaczem laboratoryjnym, więc nie ma mowy o przerwach zasilania. Na biegu jałowym zniekształcen napięcia brak, w całym przedziale 50-1000V. Dopiero po zapięciu dowolnego obciążenia, pojawiają się ww. zniekształcenia.

    Doprecyzowując: przewinięty został agregat prądotwórczy ET2MCF. Jest
    to obcowzbudna jawnobiegunowa prądnica trójfazowa.
    Karta katalogowa:
    http://www.sincro.pl/pdf/INSTRUKCJA_ET.pdf

    0
  • #8 30 Sie 2009 00:19
    tob53
    Poziom 18  

    Witam
    Być może główną przyczyną jest właśnie to, że generator nie pracuje w układzie zgodnym ze schematem, obciążenie powoduje przepływ prądu w tworniku (stojanie) a to wywoła chwilowe odkształcenie pola głównego pochodzącego od uzwojenia wirnika, regulując ręcznie nie jesteś w stanie tak szybko reagować.

    0
  • #9 14 Wrz 2009 11:32
    kebaab
    Poziom 9  

    Cóż - zagadka rozwiązana. Rozwiązaniem problemu okazała sie zmiana rodzaju obciążenia roboczego. Zamiast połączenia gwiazdowego z wyprowadzonym punktem zerowym, zamieniłem je na połączenie bez zera. Zero generatora zostało zaś uziemione. Odkształcenia znikły, nawet przy znacznym obciązeniu mocą. :)

    0