logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wymiana osłony przegubu wewnętrznego golf III jak to zrobić

cordoba_2004 27 Sie 2009 20:46 51345 51
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdjąć wewnętrzny przegub półosi od strony skrzyni w Golfie III i na co uważać przy jego ponownym montażu?

Element zaznaczony na czerwono to koniec półosi, więc niczego tam osobno nie demontujesz — trzeba zbić wewnętrzną czaszę przegubu albo wyprasować z niej półoś, nie gubiąc podkładki [#6951431] Wewnętrzny element przegubu jest nasunięty na frezy; zwykle schodzi ręką lub po lekkim stuknięciu, a gdy frezy są „spęczone”, można je delikatnie przeszlifować i warto wcześniej zaznaczyć położenie półosi względem przegubu, żeby złożyć to w tych samych frezach [#6952195] Przy składaniu użyj zestawu naprawczego z nową osłoną, smarem MoS2 i segerem, bo zwykły smar się nie nadaje [#6952883] Kulki wkłada się pojedynczo, ustawiając wewnętrzną część i koszyk tak, by dało się je włożyć po kolei; kanały w części wewnętrznej i zewnętrznej muszą być ustawione naprzemiennie, tworząc „X”, inaczej przegub nie będzie się zginał [#6958001] [#6959597] Po złożeniu sprawdź, czy wewnętrzna część przegubu przesuwa się w obie strony o około 6 cm, a śruby mocujące półoś do skrzyni najlepiej dać nowe i dokręcić ok. 45 Nm (4,5 kgm) [#6958001] [#6954529] [#6955193]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 6951188
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361

golf III 97 rok ale części pasują z 96.

muszę wymienić osłonę przegubu od strony skrzyni biegów.
    Wszystko zdemontowałem jak widać na załączonym obrazku, no i zatrzymałem się na etapie jak ten element zaznaczony na czerwono zdjąć ?

To jest wprasowane czy zakręcone ?

oczywiście ten pierścień zdjąłem ale dalej nie wiem jak co z tym zrobić !

Drugie pytanie jest następujące jak to będę składał to na co zwracać tzw szczególną uwagę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6951431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6951438
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    czyli opieram w imadle o bieżnię i bije z wyczuciem młotkiem w środek tego co zaznaczyłem na czerwono

wymieniam osłonę przegubu
    pierścień co jeszcze się zwykle przy takiej wymianie zakłada nowe ?
  • Pomocny post
    #4 6951549
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6952195
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 269
    Widzę że pierścień zewnętrzny osobno,kulki osobno,szkoda że nie będą pracowały w swoich dawnych miejscach.Czasem ma to spore znaczenie,szczególnie przy starszych przegubach.
    Wewnętrzny element przegubu jest poprostu wsunięty na frezy.Czasem można go wyjąć ręką,czasem wystarczy lekko stuknąć by zszedł ale dość często trzeba "liznąć"koniec frezów szlifierką bo są "spęczone".Zaznacz sobie półoś i przegub by włożyć w te same frezy i ich nie odwrócić.Zrób maleńkie znaki szlifierką bo punktak tego nie ruszy
    :D
    Pamiętaj by po kilku dniach skontrolować 6 śrób mocujących półośkę do skrzyni bo często lubią się same luzować.
  • #6 6952451
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Dobra przepraszam za glupawe pytanie ale nie chciał bym uszkodzić niczego rozumiem
    że element czerwony jest nie ruchomy i ewentualnie jego mam troszeczkę szlifierką objechać bo trochę napęczniał
    natomiast element zaznaczony na zielono przegub ma zejść przez ten czerwony półoś i jeżeli te ząbki się trochę uszkodzą to nic się nie stanie ? tak ?

przed zdjęciem przegubu (zielony ) robię sobie znak szlifierką na przegubie i półosi żeby założyć to tak samo

Kulki wyjąłem wymyłem nie widać na nich uszczerbków

To że wyjąłem kulki i raczej ich na to samo miejsce nie powsadzam to ma tak duże znaczenie ?
    Muszę tam dać dużo smaru w te kulki dać zwykły czy samochodowy czy szukać smaru do przegubów?
  • Pomocny post
    #7 6952883
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3555
    Kup zestaw naprawczy, tzn gumową osłonę, tubkę smaru MoS² i seger, nie używaj przypadkiem zwykłego smaru, do przegubów musi być specjalny, z dwusiarczkiem molibdenu.
  • REKLAMA
  • #8 6952902
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    smar kupiony tylko tych segerów nie mają
  • Pomocny post
    #9 6954529
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    BRYS_ napisał:
    Pamiętaj by po kilku dniach skontrolować 6 śrób mocujących półośkę do skrzyni bo często lubią się same luzować.

Jak się da nowe śruby to się nie luzują, a kosztują około 1zł za sztukę więc tu się nie opłaca oszczędzać. Można też kupić zestaw - osłona + wszystkie śruby, podkładki itd ale kosztuje około 50zł.
  • Pomocny post
    #10 6955193
    carrot
    Moderator Samochody
    Co do śrub, to trzeba dokręcić 4,5 kgm, wydaje się to za dużą wartością dla m8, ale to są śruby 12,9
  • #11 6955287
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    złożyłem to wszystko
    ale 5 godzin dumałem jak poskładać rozebrany przeze mnie bez sensu przegub kulowy wbrew pozorom to nie taka prosta operacja żeby włożyć tam kulki i żeby się zginało trzeba wkładać pojedynczo kuleczki śruty a i ułożenie kanałów musi być odpowiedni inaczej się nie zegnie - pewnie nie dało by się skręcić
  • Pomocny post
    #12 6955386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 6955428
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6955477
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    ciekawe jak tam zmieścicie klucz dynamometryczny
    a poza tym zrobione i finisz

ps każdemu cwaniakowi bym kazał poskładać rozebrany przegub wtedy byśmy zobaczyli co potraficie
  • #16 6955482
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 6955484
    carrot
    Moderator Samochody
    Znowu się przy......, nie wiadomo do czego, od 20 lat te przeguby dokręcam 45Nm i jakoś nie mam reklamacji na źle wykonaną usługę
    PS. to oczywiście do Owika.
    PS2. Cordoba, klucz dynamometryczny się mieści, trzeba tylko założyć stosowną przedłużkę
  • Pomocny post
    #18 6955581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #19 6955663
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    muszę przyznać że mam 4 komplety porządnych kluczy ale osłona przegubu jest tak twarda i tak wystaje że udało mi się dokręcić te śruby tylko zwykłym kluczem sześciokątnym fajkowym jak ktoś tam wsadzi klucz dynamometryczny to szacun

Ja mam klucz dynamometryczny ale go nie używam od czasu jak przykręcałem nim szpilkę głowicy wartość dokręcania wziąłem z książki sam naprawiam ale "czas " w książce przesunął przecinek i urwałem szpilkę od tego czasu klucz leży w walizce

opowiedzcie lepiej jak zakładacie te kulki na przegub może się nauczę czegoś

bo nie da się włożyć wszystkich kulek na raz mam rację ? trzeba parami po przekątnych.

ja to robie 1 raz w życiu wy pewnie co dzień

Dodano po 14 [minuty]:

owik napisał:
    Debeściaki to są te 2 poprzednie, jak zwykle na czasie i jak zwykle z naukowymi teoriami.:D Oni zawsze wracają jak już jest po sprawie.
    P.S. Śruby przegubu wewnętrznego nie są dokręcane do granicy plastyczności. Pora skończyć te wywody. Jak ktoś nie wie, na czym polega dokręcanie na "krzyż" to niech sobie kupi klej do gwintów, czasem może pomoże...
    Edytowałem - wprost, chodzi mi o Carrot'a i Ociz'a

dzięki za posty owik dużo mi powiedziałeś i nie cwaniakujesz jak inni
  • Pomocny post
    #20 6958001
    carrot
    Moderator Samochody
    Jak wkładać kulki, to bardzo proste, ustawiasz tak wewnętrzną część i koszyk, żeby móc włożyć kulkę, potem następną i tak 6 razy. Po złożeniu trzeba sprawdzić czy przegub pracuje, wewnętrzna część musi się przesuwać w obie strony ok 6cm. Wbrew pozorom da się źle złożyć przegub, wtedy wewnętrznej części nie da się ruszyć, miałem ostatnio taki przypadek z przegubem wału napędowego do transita, konstrukcyjnie jest identyczny z tym wewnętrznym od golfa, nowy wyjęty z pudełka był źle złożony i nie pracował wzdłużnie, musiałem go rozebrać i poskładać poprawnie
  • Pomocny post
    #21 6958029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 6958031
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    Cytat:
    Ja mam klucz dynamometryczny ale go nie używam od czasu jak przykręcałem nim szpilkę głowicy wartość dokręcania wziąłem z książki sam naprawiam ale "czas " w książce przesunął przecinek i urwałem szpilkę od tego czasu klucz leży w walizce

mam nadzieję iż również Ty sie spakowales do walizek i wyjechałes ?
    bo nie chcial bym spotkac pojazdu w ktorym cos grzebalez na drodze.

nie zauważyłeś 10x wiekszego momentu ?!!?
  • #23 6958050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #24 6958067
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #25 6958074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #26 6959140
    invx
    Poziom 25  
    cordoba_2004 napisał:

Ja mam klucz dynamometryczny

tylko jeden ?

cordoba_2004 napisał:

owik napisał:
    Kolego invx - gdzie tam był moment podany razy dziesięć. Ucz nas skoro tak dużo wiesz. kgm - nie ma takiej jednostki kolego. Przynajmniej nie w mechanice samochodowej, jak sam czegoś nie rozumiesz to nie zwalaj na resztę.

z 70,1Nm na 701Nm to co to jest ?
  • Pomocny post
    #27 6959159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 6959597
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    pierwszy raz taki przegub składałem , (nie jestem mechanikiem ) złożyłem i nie chciał się uginać, kulki się zblokowały a więc rozebrałem tak z 5 razy,
    włożyłem te kulki na raz i założyłem pierścień ten zewnętrzny przegub było złożony ale się nie uginał.

Uginał się potem jak doszedłem do tego że kanały w zewnętrznej obudowie nie mogą pokrywać się z kanałami w wewnętrznej części przegubu muszą one być naprzemienne ustawione tak aby te kanały tworzyły literę X wtedy będzie się uginał.

I nie da się włożyć 6 kulek na raz trzeba po 2 wkładać po przeciwnych stronach przy maksymalnym możliwym wykrzyżu pierścienia środkowego i zewnętrznego.
  • Pomocny post
    #29 6959845
    invx
    Poziom 25  
    owik - nie do Ciebie :)

a do cordoba_2004 - nie moge zrozumieć jak kolega nie zauwazyl 10x większego momentu dokręcenia ... - a przeciez po przesunieciu przecinka zmienił się on 10x !
  • #30 6960480
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    invx napisał:
    owik - nie do Ciebie :)

a do cordoba_2004 - nie moge zrozumieć jak kolega nie zauwazyl 10x większego momentu dokręcenia ... - a przeciez po przesunieciu przecinka zmienił się on 10x !

mhm życie
    pracowałem trochę hobbystycznie ze starymi mechanikami którzy ponaprawiali wiele archaicznych sprzetów - nigdy nie mieli w ręku kluczy dynamometrycznych chociaż wiem że to wbrew wszelkim zasadom

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono wymianę osłony przegubu wewnętrznego półosi napędowej w Volkswagenie Golf III (rok 1997, części kompatybilne z 1996). Element przegubu zaznaczony na czerwono to koniec półosi, który jest wsunięty na frezy i często wymaga delikatnego zeszlifowania końcówki frezów, gdy są napęczniałe. Do demontażu zaleca się delikatne wybicie przegubu lub wyprasowanie półosi, stosując miękkie podkładki ochronne i wybijak na środku. Przy składaniu ważne jest oznaczenie położenia frezów na półosi i przegubie, aby nie odwrócić ich wzajemnego ustawienia. Kulki przegubu należy wkładać parami po przekątnych, a kanały w wewnętrznej i zewnętrznej części przegubu muszą być ustawione naprzemiennie, tworząc kształt litery X, co zapewnia prawidłową pracę i giętkość przegubu. Zaleca się użycie zestawu naprawczego zawierającego nową gumową osłonę, specjalny smar z dwusiarczkiem molibdenu (MoS2) oraz pierścień Segera. Śruby mocujące półosie do skrzyni biegów powinny być nowe, klasy 12.9, dokręcane momentem około 45 Nm (4,5 kgm), z zachowaniem kolejności dokręcania na "krzyż". Dyskusja poruszyła także temat stosowania klucza dynamometrycznego – choć jest zalecany dla bezpieczeństwa i trwałości połączeń, praktyka pokazuje, że doświadczenie i wyczucie mechanika często decydują o jakości montażu. Wymiana i montaż przegubu wymaga precyzji, zwłaszcza przy układaniu kulek i ustawianiu kanałów, aby przegub pracował prawidłowo i nie blokował się.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA