Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Precision Power A600 - potrzebuję schematu.

_prusak_ 27 Aug 2009 23:09 2127 11
  • #1
    _prusak_
    Level 23  
    Mam problem z naprawą wzmacniacza Precision Power A600 ponieważ nie mogę ustalić elementu R113 - wygląda jak dioda ale ma przerwę i żadnych oznaczeń. Czy ktoś posiada schemat do tego wzmacniacza?? Bardzo proszę o pomoc.
  • #3
    _prusak_
    Level 23  
    Tak, oznaczenie typowe dla rezystora a wygląd jak dioda np. 1n4148. Wieczorem wrzucę zdjęcie.
  • #4
    cdkaz
    Level 22  
    Witam.
    Napisz na diyaudio.com albo prosto do Perego Babbina.
    Tam powinni wiedzieć co to jest.
  • #5
    _prusak_
    Level 23  
    Przepraszam kolegów że tak długo nie odpisywałem we własnym temacie ale praca skutecznie to blokowała. Zdjęcie :

    Wzmacniacz Precision Power A600 - potrzebuję schematu.

    Na tej stronce po polsku chyba za dużo nie uzyskam pomocy a mój angielski nie za dobry.
  • #6
    cdkaz
    Level 22  
    To jest dioda.Może być 1N4148 choć nie jestem pewien albo jakaś zenerka.Sprawdź po drugiej stronie płytki, pewnie będą podobne elementy albo pomiędzy tranzystorami końcówki mocy.

    Po drugie masz różne tranzystory w stopniu mocy.To wróży rychłą usterkę.
    Ktoś już nieźle grzebał w nim.Wymień wszystkie na komplementarne.

    Masz tu link z paroma wskazówkami>>http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=48630&highlight=a600<<.
    Jest też użytkownik "TO-3" który pracował w PPI.

    Tu masz objaśnione troche od czego są konkretne elementy>>http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=104633&highlight=a600<<

    Z tego co tam jest napisane są to elementy od zasilacza stabilizowanego razem z pierwszym BDT.Sprawdź po drugiej stronie jakie są napięcia i elementy to może się trochę wyjaśni.
  • #7
    _prusak_
    Level 23  
    Znowu siadłem w wolnym czasie do tego wzmacniacza. Wymieniłem uszkodzone tranzystory i wzmacniacz zaczął działać. Dźwięk na wyjściu bardzo ładny i czysty. Myślę że usterka jednak jeszcze jakaś występuje ponieważ niektóre tranzystory po kilku minutach parzą. Przeglądam te stronki które kolega podał. Może jeszcze jakaś podpowiedź??
  • #8
    _prusak_
    Level 23  
    Wymieniłem tranzystory na tego samego typu. Wzmacniacz działa (głośniki 8ohm 3W) jednak po kilku sekundach włącza się diodka która wskazuje że podłączony jest głośnik o za małej impedancji. W końcówce były tranzystory BDT81 oraz BDT82. Jako zamienniki użyłem BD911 oraz BD912. W katalogu widnieją te tranzystory jako zamienne jednak moc tych BDTxx to 120 Wat zaś BDxx to 90Wat. Czy to może być problem przez który włącza się informacja o podłączeniu głośników o za małej impedancji ?? Ponadto włączyłem wzmacniacz do tuby 4ohm i świstnęło tylko. Poleciał od razu tranzystorek w końcówce. Wiem ze było to nie rozsądne ale już byłem w kropce. Co sądzicie?? Jakich tranzystorów użyć i czemu wzmacniacz siada na 4ohm??
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    _prusak_
    Level 23  
    Gość mówi że sprawdzał przed uszkodzeniem na tej tubie i jakiś czas chodziło ok. Zastanawia mnie czemu świeci się diodka od za małego obciążenia nawet na takich małych głośnikach a wzm. działa.
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    _prusak_
    Level 23  
    Wygląda na to że to faktycznie protekcja. podłączyłem wzmacniacz bez głośników. Napięcie na przetwornicy przez kilka sekund wynosi +/-40 V następnie spada praktycznie do połowy i zaczyna się świecić diodka wskazująca na podłączenie za małego obciążenia. Tranzystory w końcówce są dobre. Może ktoś dysponuje schematem do podobnego wzmacniacza nie koniecznie do tego modelu. Pomóżcie.