Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

w200i brak dźwięku. Wymienione sterowniki i buzzer

J4c0 29 Aug 2009 00:09 2298 7
  • #1
    J4c0
    Level 14  
    Witam! Posiadam owy problem. Otóż mam Sony Ericssona W200i. Kupiłem go za grosze z wadą. Nie ma dźwięku. Pierwszy na odstrzał poszedł buzzer. Jako że miałem zwłoki po k510i to zapożyczyłem buzzer. Bez skutku. Za następną rzecz uderzyłem to są sterowniki. Zmieniłem je przez program XS++ - znowu klapa. Na moje problem chyba musi leżeć gdzieś w połączeniu głośnika z płytą główną albo gdzieś tam ponieważ słuchawki działają no i wymieniony buzzer. Płyta wydaje mi się, że była nieco zalana (różowy kwadrat i minimalna korozja na niektórych stykach). Cóż to może być?

    Pozdrawiam
    J4c0
  • #2
    tele_sim
    Level 33  
    Witam, w200 ma szkiełko od dzwieku ale widze że nie zajmujesz sie naprawa wiec pozstaje serwis.

    Ps. Jesli zalany to go wyczysc np spirytusem. Dobrze poczysc też tego glasa co o nim wspominałem. POzdrawiam
  • #3
    J4c0
    Level 14  
    No niestety nie mam wystarczającego sprzętu. Wyczyszczę i zobaczymy może ruszy na razie zabieram się za rozbieranie i czyszczenie.

    Dodano po 33 [minuty]:

    Ok po oczyszczeniu telefonu i wymianie tego plastiku do podtrzymania głośniczków telefon zaczął grać ale niezmiernie cicho jak by było gdzieś zwarcie...
  • #4
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Za audio odpowiedzialny jest zaznaczony na schemacie układ, bez sprzętu jednak nic nie zrobisz.

    w200i brak dźwięku. Wymienione sterowniki i buzzer
  • #5
    J4c0
    Level 14  
    Jakie są koszta tego układu i jakie koszta robocizny w komisie?

    Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

    Aha i właściwie mogę do tego tematu dopisać k770i w którym nie działa także dźwięk i aparat nie działa ale co mnie zastanawiało w tym k770i to że udało mi się odzyskać dźwięk ale na jakieś 2h po czym znowu znikł. Próbowałem chyba z 5 innych sterowników i dalej nic. Aparat wcale się wcale nie uruchamia (działa inna aplikacja...) cały main razem z fs był zmieniany tak więc i to odpada... Jakieś pomysły dalej? Ręce opadają z tymi nieszczęsnymi SE...
  • #6
    rusiu1944
    Level 19  
    J4c0 wrote:
    Jakie są koszta tego układu i jakie koszta robocizny w komisie?

    Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

    Aha i właściwie mogę do tego tematu dopisać k770i w którym nie działa także dźwięk i aparat nie działa ale co mnie zastanawiało w tym k770i to że udało mi się odzyskać dźwięk ale na jakieś 2h po czym znowu znikł. Próbowałem chyba z 5 innych sterowników i dalej nic. Aparat wcale się wcale nie uruchamia (działa inna aplikacja...) cały main razem z fs był zmieniany tak więc i to odpada... Jakieś pomysły dalej? Ręce opadają z tymi nieszczęsnymi SE...

    Tak jak u mnie w miescie 20 zł układ + 10 robota.
    Wymiana/podgrzanie wzmacniacza
  • #7
    J4c0
    Level 14  
    Ee to nie duże pieniądze. Może jeszcze ktoś wymyśli coś z tym k770i ?
    Dzięki za pomoc!
  • #8
    rusiu1944
    Level 19  
    J4c0 wrote:
    Ee to nie duże pieniądze. Może jeszcze ktoś wymyśli coś z tym k770i ?
    Dzięki za pomoc!
    Myślę że gdzieś masz zwarcie, również do wygrzania profilaktycznie.