Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator separacyjno - zabezpieczający

bestler 29 Aug 2009 21:37 28303 12
NDN
  • Transformator separacyjno - zabezpieczający

Witam serdecznie,

Dziś ja postanowiłem przedstawić bardzo pożyteczne w każdym nawet najmniejszym kąciku elektronika urządzenie.

Założenia:

- separacja galwaniczna zasilania 230V
    - zabezpieczenie przed zwarciem w naprawianym układzie
    - łatwy wyłącznik (przydatne)

Powstało urządzenie, które widać na rysunkach. Transformator 160W (0,8A) wystarcza do zasilania większości urządzeń które mam przyjemność naprawiać. Zabezpieczenie "na żarówkę" znane i lubiane przez serwisantów TV, spawarek i innych urządzeń z przetwornicami uważam za bardzo dobre i polecam wszystkim ten sposób zabezpieczenia przeciwzwarciowego. Ja zastosowałem 2 żarówki, jedna 40 a druga 25W i używam je w zależności od mocy odbiornika jaki podłącze na wyjściu. Pojedyncze S301 (tu C6) są dużo za duże ale w tym przypadku służą tylko jako szybkie włączniki - wygodne i tanie (kupiłem w promocji). Na końcu gniazdo natynkowe oczywiście z bolcem ochronnym. Całość uziemiona. Polecam to proste urządzenie KAŻDEMU, bo chyba wielu poczuło prąd w palcach a i wiele jest przypadków kiedy to włączamy zasilacz po naprawie i "puch" - a tu co najwyżej zaświeci się żarówka.

P.S. Takich modułów wykonałem już kilka w przeciągu powiedzmy 5 lat i każdy użytkownik bardzo sobie chwali. To urządzenie jest już sprawdzone i jest baaardzo przydatne.

Koszty:

- trafo 80 zł (allegro.pl)
    - esy 3 x 11zł (promocja)
    - oprawy, żarówki 15 zł
    - reszta była...

Transformator separacyjno - zabezpieczający Transformator separacyjno - zabezpieczający Transformator separacyjno - zabezpieczający Transformator separacyjno - zabezpieczający Transformator separacyjno - zabezpieczający Transformator separacyjno - zabezpieczający

Pozdrawiam,

Paweł

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Has specialization in: elektronika przemysłowa
    bestler wrote 5230 posts with rating 768, helped 254 times. Live in city Siedlce. Been with us since 2002 year.
  • NDN
    lodzik1990
    Level 19  
    Czy ta neonówka zamocowana w gniazdku ma za zadanie sygnalizować, że pojawiło się napięcie? , A ten układ może się okazać całkiem przydatnym narzędziem dla elektronika , chyba będę musiał coś takiego sobie zbudować .
    pozdr.
    Lutol(a)
    Level 11  
    Całkiem praktyczne i fajne urządzonko. Jedna uwaga. Przewód ochronny powinien "skończyć" się na rdzeniu transformatora separującego i nie być podłączony do gniazdek wyjściowych. Jak separacja to separacja, a podłączenie bolca ochronnego gniazdek w tym przypadku akurat nie jest wskazane i niejako niweluje separację galwaniczną w sytuacji awaryjnej, gdy urządzenie naprawiane podłączone do gniazdek ma przebicie na masę. Krótko mówiąc bolce uziemiające gniazd wyjściowych nie powinny być połączone z przewodem ochronnym, inaczej kłóci się to z ideą separacji galwanicznej.
  • NDN
    Ptolek
    Level 36  
    Uziemienie może być, ale odłączalne. Troche lepiej gdyby była obudowa, z odchylaną górną pokrywą w celu wymiany żarówek.
    No i ja bym jeszcze dorobił przekładnik prądowy, do pomiaru prądu oscyloskopem, może jakiś woltomierz/amperomierz. Choć to raczej ma być proste i funkcjonalne, w obecnej formie jest bardzo proste i przydatne.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Te esy są do tego za duże i tu służą tylko jako wyłączniki (mostkują jedną albo obie żarówki), trzeci es pełni rolę PWR ON. Co do uziemienia, to może i ma kolega i racje, pomyślimy.

Jeśli komuś temat się nie podoba to przecież ma możliwość nie czytania...
    Ptolek
    Level 36  
    Odnoszę wrażenie, że przestawione w temacie urządzenie może służyć w różnych celach, niekoniecznie chodzi o bezpieczeństwo. Przewód uziemiający może być potrzebny np. w celu działania filtru przeciwzakłóceniowego, a separacja potrzebna jest do pomiarów oscyloskopem w zasilanym urządzeniu. Myślę, że i inne przykłady by się znalazły.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    A poza tym takie urządzenie nie dość, że tanie i banalne w wykonaniu, to jest szansa, że uratuje komuś tyłek przy uruchamianiu kolejnego wzmacniacza, zasilacza czy innych codziennie powielanych konstrukcji DIY.
    parura09
    Level 13  
    Moim zdaniem urządzenie dobre i pożyteczne, ale popełniłeś błąd uziemiając stronę wtórna transformatora separacyjnego gdyż według przepisów strony wtórnej nie można uziemiać ani łączyć z przewodem PE mija się to z idą separacji galwanicznej. Trzeba było wykonać tak zwane nieuziemione połączenie wyrównawcze łącząc przewodem zielono-żółtym bolce ochronne w obu gniazdach
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Już poprawiłem stosując jeszcze jedną kostkę S301 rozłączającą PE. Są przypadki, kiedy uziemienie jest potrzebne (dlatego go podłączyłem), ale jak się okazuje w większości przypadków raczej by szkodziło - dlatego zastosowałem eskę.

Całość wygląda tak:

Transformator separacyjno - zabezpieczający Transformator separacyjno - zabezpieczający

Pozdrawiam
    bolek
    Level 35  
    No ok, uziemienie strony pierwotnej nie może sie pojawić na wtórnej. Ale jak to w końcu jest w przypadkach gdy nasz odbiornik wymaga uziemienia- np wspomniany filtr wejściowy?
    parura09
    Level 13  
    Moim zdaniem świetny projekt i wykonanie urządzenie przydatne i chyba sam takie zrobię jednak jeszcze raz chciałem ci powiedzieć że byś nie uziemiał po stronie wtórnej gdyż w przypadku pewnych uszkodzeń przewód ochrony PE potocznie zwany uziemieniem przenosi niebezpieczne napięcie i możesz ulec porażeniu dotykając obudowy, a ochrona polega na tym że jest transformator separacyjny, który oddziela od sieci i nie ma przewodu PE dlatego nawet jeśli w sieci wystąpi jakieś uszkodzenie to w obwodzie separowanym jesteś bezpieczny bo niema drogi powrotnej dla przepływu prądu
    lodzik1990
    Level 19  
    Kolega powyżej ma rację gdy by wystąpiło przebicie na obudowie jakiegoś urządzenia to nie zadziała nawet wyłącznik różnicowo prądowy, aby taki wyłącznik mógł zadziałać to nie może być napięcie z trafa separującego lecz napięcie zza różnicówki . w przypadku tego projektu napięcie ,które upływa do elementów metalowych płynie najpierw na rdzeń transformatora a potem do ziemi tak ,że żyła ochronna musi być doprowadzona tylko do transformatora .

Ja to bym nie kupował nowego trafa ani używanego tylko bym odwinął uzwojenie wtórne z jakiegoś starego trafa o dużej mocy i bym nawinął tyle zwojów ile potrzeba na 230v no bo taniej się nie da.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    W produkcji i sprzedaży będą dalej żarówki halogenowe - one też mogą być do tego celu.

Kolego EAndrzej, przeczytaj sobie cały temat, post po poście...