Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Zasilacze UPS
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KDL-32D3000 wyłącza sie po 2 sek

29 Sie 2009 21:54 2237 9
  • Poziom 18  
    Witam .

    Borykam sie z usterką mojego TV . Mianowicie TV wyłacza sie po 2 sek i zaczyna migac czerwona dioda - 6 razy .
    Z serwisówki wyczytałem że : backlight problem .

    Przelutowałem płytkę Invertera oraz zasilacza .TV wrócił do żywych na 2 tyg .

    Dzisiaj po powrocie do domu już nie zył :-) Powtórna poprawa lutów nie daje rezultatu .

    Poprawiłem równiez luty na płycie głównej .Napiecie z wyjscia przetwornicy na

    inverter LCD wynosi 24 Volty DC -czyli tak jak byc powinno . Podświetlenie zapala sie

    i gasnie po 2 sek i TV wskakuje w tryb " usterki " migając diodą 6 razy .

    Czy ktoś z kolegów ma jakieś sugestie ?

    Dzieki z góry .

    Pozdrawiam -Arek
  • Zasilacze UPS
  • Poziom 27  
    Naprawy nie ograniczają tylko do poprawy lutów. Trzeba przebadać inwerter, może jakieś trafko, może świetlówka albo mosfecik???
  • Zasilacze UPS
  • Poziom 18  
    Dzieki za post .

    Trafka pomierzone juz dawno , mosfeciki tez .Świetlówki sie zaplają wszystkie na te 2 sek . Wszystko wygląda ok .Zastanawia mnie wyjscie z inwertera - error out . Jutro zobacze co tam widac na oscyloskopie . Moze nawet na chwilke je odepnę i zobaczymy czy wystartuje .

    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Witam .

    odpięcie Error Out nie dało nic . Zmierzyłem pobór prądu invertera (24 V) . W momencie świecenia wynosi on 4.68 A . Czy jest to w miarę normalny pobór na TV tej wielkości ?

    Podstawilem tez elektrolity w inverterze i zasilaczu .Bez rezultatu .
  • Poziom 29  
    Niech kolega poda oznaczenia matrycy oraz inwertera. Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Witam .

    Oznaczenie invertera :

    Sony KDL-32D3000 - Inverter - LT320W3S16 REV-02

    Matryca :

    LTZ320WH-LH2

    Dokonałem równiez pomiaru transformatorów na płycie invertera . Rezystancje i Indukcujności wygladają tak samo dla wszystkich 8 traf .

    W inverterze znajdują się 2 bezpieczniki 5A -powierzchniowe . Zmierzyłem pobór prądu na nich :

    1. 0.86 A
    2. 2.92 A

    Wydaje mi sie to dziwne , gdyż wygląda na to , że inverter podzielony jest na 2 gałęzi

    zasilania co wskazuje na to , że powinny być przyblizone prądy .Moge jednak się

    mylić .

    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Witam to przelutuj (zamień miejscami) wszystkie transformatory między tymi gałęziami i zobacz czy prądy się zmienią. Pozdrawiam.
  • Poziom 18  
    Witam ponownie ,

    Przełożone trafka i nawet mosfety . Brak rezultatu .Nie ma zmian w prądach .

    Ręce opadają :-)

    pozdrawiam
  • Poziom 29  
    Wyciągnął bym szkło z obudowy i podłączył samą obudowę ze świetlówkami żeby sprawdzić czy aby wszystkie na pewno się zapalają. Znany i podobny problem był w matrycach serii WT. Robota dość precyzyjna. Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Witam .

    Dzieki za posty .

    Sprawdziłem świecenie świetlówek metodą lekko " chałupniczą " :-)

    Wyglada na to ,że świecą wszystkie .

    Załączam fotke świecących świetlówek .


    A po glębszej analizie chyba sytuacja sie wyjasniła .

    Załączam fotke , jak widać lewy górny róg niezbyt podświetlony .

    Czy może mi ktoś opisać połączenie tych świetlówek ? Wygląda na szeregowe -2 w

    szeregu .

    Co daje 16 świetlówek ( 2 na jedno trafo - 8 traf w inverterze ) . Skoro tak to czemu

    świeci tylko jej połowa ( mam na mysli tę górną ) .

    Dzieki za posty .

    Pozdrawiam

    Sony KDL-32D3000 wyłącza sie po 2 sek

    Sony KDL-32D3000 wyłącza sie po 2 sek