Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Man Tga błąd zbr, naczepa błąd abs

tomek6971 29 Aug 2009 23:19 10075 3
    tomek6971
    Level 13  
    Witam. Kupiłem właśnie tga z 2004 na common rail, mam już parę ale na wtryskach. Man 18.480 mogę prosić o jakieś opinie mechaników. wyświetla mi się w nim błąd zbr 05000-10 z tego co wyczytałem to jakaś przerwa na kablu związana z jakiś urządzeniem, chyba z wyświetlaczem. Kolejny problem to brak abs w naczepie, sterownik wabco, czerwona dioda się na nim wyświetla, czujniki po 1169 Om i 1 1156 przejście na kablu z sterownika do modulatora jest więcej nie sprawdzałem na razie bo nie miałem czasu. Co może być tego przyczyną, naczepa jest podpięta do Mana F2000 19.403 może da się jakieś kody kontrolki odczytać bo cały czas świeci się ta czerwona a słychać jak odbija naczepa 2 razy na zapłonie. I czy ma ktoś numer tego włącznika testowego który znajduję się w centralnym smarowaniu firmy beka max. Zgnił mi całkowicie, wywaliłem go podłączyłem bez niego ale za każdym włączeniem zapłonu włącza mi centralne i szybko smaru ubywa . Dzięki z góry za pomoc.

Tomek6971:?:
    gregka
    Level 12  
    Niestety trudny temat, mam TGA410, padł ZBR, efekt był taki że nie było ani w aucie ani w naczepie żadnych świateł poza wstecznymi. Zwiedziłem parę serwisów każdy chciał za ZBR + programowanie cirka 2kPLN,używka z alledrogo nie chciała gadać gdyż był wymieniany ster lewej szyby, wreszcie chłopaki w TP wsadzili używkę+prog za 150 zet i jest ok. Niestety pieprzy się wybieranie biegów (ZF As tronic, brak N) po kilkukrotnym wywlekaniu "głowy" tej skrzyni wiem już na bank że problem jest w bloku zaworowym (taki siajs z gumkami ,elektrozaworami, wszystko **** wie jak działa (gratulacje dla WABCO), przez niedopchnięcie w gniazdo rdzeni 3 elektrozaworów (opierają się na takich delikatnych sprężynkach) ten wynalazek w ogóle nie chciał gadać Gdy ten blok zagrzeję suszarką do ok 40 st to widzi N, gdy jest zimny czasem szuka 2 godziny . Ktoś wie gdzie dostanę ten element NOWY bez kupowania całego wybieraka?
    Moderated By Pawel wawa:

Wulgaryzm wykropkowałem. Upomnienie!

pucek21
    Level 14  
    Witaj Kolego. Bład ZBR dotyczy LGS-u czyli urzadzenia ostrzegawczego. Sprawdz czy masz zasilanie, które jest na poz 13 ZE bezpiecznik F398. Jesli nie jest ok, prześle ci wiecej informacji. Pozdrawiam

Dodano po 36 [sekundy]:

ZBR 5000
    tomek6971
    Level 13  
    Witam. Problem dzisiaj rozwiązałem komuś przeszkadzał dźwięk piszczyka więc go po prostu wyciął w takim kijowym miejscu posprawdzałem czy sygnał nie ma zwarcia podłączyłem i jest ok. Po podłączeniu okazało się że piszczało bo nie było jednego z świateł drogowych, Naprawiłem ****** mały był w kablach i centralce.Problem ze skrzynią również. Ale mam inny problem, znaczy zapytanie ile było wersji alternatorów w tga do 2005r. Bo jak otworzyłem przednią skrzynkę elektryki od strony kierowcy to znalazłem zaizolowany przewód 59 105 i według serwisówki jest to zacisk s alternatora ale nie wiem czy do tego modelu serwisówka ta pasuje bo mi ten kabel w ogóle nie pasuje według logiki. Jakbyś kolego miał jakieś ciekawe informacje na temat mana tga to czytam wszystko co mi w ręke wpadnie. Jestem wdzięczny za pomoc
    Moderated By Pawel wawa:

Wulgaryzm wykropkowałem. Upomnienie!