Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Magma 15 czy 12 albo inne do szybkiej muzyki

wojtus1470 30 Aug 2009 12:26 1533 20
    wojtus1470
    Level 11  
    Witam.Chciałbym zmienić sprzęt w samochodzie na bardziej jakościowy.Słucham głównie techno i polskiego rocka.Na przedzie mam pb 3XL6C i Sinuslive neo 25,gra to pod us.amps 800.2.Sinuslive kompletnie nie spełniły moich oczekiwań dlatego planuję dokupić 2 pary 3XL6C i dać zasilanie Dimenson pro Z 4-110 a us.amps i para 3XL6C w tylne drzwi.Z tyłu mam Lanzara 154 w br +monoblock Crunch oraz skrzynię gta1200 i wzmacniacz Blaupunkta(dokładnie nie pamiętam nie ma mnie w kraju).Samochód to mondeo kombi.Chcę z tyłu mieć jedną skrzynie możliwie jak najmniejszą,gdyż często muszę mieć wolny bagażnik,dlatego głośniki w tylne drzwi.Myślałem o JL 13W6 ,12W7 ale czytałem że do techno za wolne.Czym się różni magma 12 od 15 moce podają takie same.Poza tym jedni na forum piszą że do techno się nadaje,inni że nie więc jak to jest?Zależy mi na szybkości ale i lubię niskie porządne zejście.Do tego planuję steg k202.Jaką skrzynie proponujecie,może ze slaps,gdzie to kupić?.Radyjko Clarion za 450 z usb modelu nie pamiętam.Może macie inne propozycje,tak do ok 1 kw jakościowego grania,więcej chyba nie trzeba:)Kasa tak 6-7 tyś.Kabelki 25mm na tył i25mm na przód,zostało z poprzedniego,drzwi wygłuszone.Pozdrawiam
    domino987
    Level 22  
    Magma do techno to chyba nie bardzo.
    Nie wiem jak JL 13W6 ale 12W6V2 w skrzyni zamkniętej jest szybki i potrafi zejść nisko.
    pita1988
    Level 28  
    Chcesz głosnik do szybkich bitow To nie wybieraj 15''-12'' Tylko szukaj 10'' ;)
    cursor
    Level 30  
    pita1988 wrote:

Jak masz powielać mity to może lepiej niepisz nic.

Sam jeżdżę z CV Stroker 15D(stara seria, 15", 2x4ohm) w skrzyni br zalecanej przez producenta(120l strojone na 33hz) i głośnik daje sobie radę, w techno, rocku, metalu, a nawet w poezji śpiewanej(często słucham jopkowej, grechuty, czy turnau'a).
    BlueSystem
    Level 28  
    cursor wrote:
    pita1988 wrote:

Sam jeżdżę z CV Stroker 15D(stara seria, 15", 2x4ohm) w skrzyni br zalecanej przez producenta(120l strojone na 33hz) i głośnik daje sobie radę, w techno, rocku, metalu, a nawet w poezji śpiewanej(często słucham jopkowej, grechuty, czy turnau'a).

Niestety to nie są mity... Każdy kto się zna na Car Audio, poleci 2x 10'' zamiast 12'' albo 15'', nawet te najlepsze "duze" maja szybsze odpowiedniki z tych "małych" ;)
    wojtus1470
    Level 11  
    Tak ale 2 x 10 to by byla duża skrzynka no i mniejsze zejście.Moze magma 12 w closed ze slaps? Jak to jest z mocą tych głośników i czym one właściwie sie różnią?
    pita1988
    Level 28  
    cursor wrote:
    pita1988 wrote:

Z godze sie z Toba ale to sa wyjatki
    I nie mow ze 15'' bedzie szybsza od 10" :)
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zupełnie niedawno był jeden "zapaleniec" co to chciał magmę kupować, nawet się tam trochę ludzi wypowiadało poszukaj.
    sokolr
    Level 15  
    Nie to żebym był jakiś obeznany ale chciałbym się również wypowiedzieć.
    Otóż kupiłem sobie JBL GT5-15 i mam go w zamkniętej skrzyni. I otóż najpierw zasilałem go Piździngem jakimś tam 2 kanałowym (miałem okazję za 150 kupić to kupiłem) i wtedy głośnik nie radził sobie z techno o rocku nawet nie wspomnę ( Linkin brzmiał jak bass test :) ) teraz zamontowałem jednak Axtona C502 i jest zupełnie inaczej bas jest super kontrolowany krótki mocny i taki jak lubię.... Chodzi tu zapewne o DF, który u Piździnga wynosił na papierze 100 a w rzeczywistości z 50 natomiast w Axtonie wynosi on już 200... Podałem mój przyklad nie rozważałem Magmy,, gdyż nie wiem jak ciężka membrana tam jest :)
    wojtus1470
    Level 11  
    Czytałem te posty jak i szereg innych na ten temat, dlatego napisalem ze sa sprzeczne opinie.
    Jednak nie ma tam nic odnośnie mocy obu głośników(czy sa faktycznie takie same) i jak to sie przekłada na odtwarzanie bo średnice różne
    Karolo MPower
    Level 30  
    Jak chcesz szybki głosnik to polecam kupic taki ktorego parametr mms jest jak najniższy :) FS moze wynosic od 34-43 Hz. Jak dobierzesz fajny głosniczek to nawet w BR zagra szybko. Druga sprawa to odpowiednia skrzynia itd.
    VVisnia
    Level 23  
    Do tego co podał Karolo ja bym dodał:
    niski Qts
    większy Bl
    żaden wymyślny Xmax.

A co oznacza "niskie" "wysokie" itd.? Obejrzyj parametry kilku- kilkunastu głośników dla porównania i wszystko się wyjaśni.
    wojtus1470
    Level 11  
    Wybrałem magme 12 w closed mysle ze bedzie w miare uniwersalna.Znalazlem na forum ze skrzynka do niego to 28 l i mi pasuje bo akurat mam taka.Czy jak bym chcial dołożyć do niej membrane bierna to wystarczy tylko wyciąć dziurę czy trzeba większą skrzynkę?Pozdrawiam
    wojtus1470
    Level 11  
    Odświeżam.Czy ktoś podpowie jak to jest z ta skrzynką?

Dodano po 12 [sekundy]:

Odświeżam.Czy ktoś podpowie jak to jest z ta skrzynką?
    Karolo MPower
    Level 30  
    Trzeba wiekszą skrzynię :) Ale opłaca sie bo efekt jest dość znacznie odczuwalny ( sprawdzone )
    wojtus1470
    Level 11  
    A jakiej pojemności ma byc ta skrzynka?
    Pemo2
    Level 18  
    Magma 12 + slaps potrzebuje 40l netto.
    wojtus1470
    Level 11  
    Netto, czyli 40 l plus objętośćc głośnika i membrany?
  • Helpful post
    Pemo2
    Level 18  
    Tak zgadza się.
    wojtus1470
    Level 11  
    Dzieki za rozwiązanie problemu,reszta to matematyka:)