Witam, mam następujący problem, podczas ostatniej burzy nastąpiły wyładowania na skutek których padł tranzystor wg. mnie odpowiedzialny za wzmocnienie sygnału wejściowego, a myślę że tak jest bo gdy antenę wepnę za ten tranzystor odbiór pojawia się ale dużo słabszy niż przed usterką na wejściu normalnym, teraz na normalnym wejściu nie ma żadnego odbioru, rysunek Foto płytki przedstawia zeskanowany fragment gdzie tranzystor ten sie znajduje, jego oznaczenie to CIB a obudowa 4 nóżki co widać na zdjęciu, drugi rysunek przedstawia narysowany przezemnie schemat wg. tego co widze na płytce więc może zawierać błędy jednak kontekst pewnie jest zachowany, moje pytania to:
1. Czy ktoś zna jakiś odpowiednik tego tranzystora, jakiekolwiek dane itp ?
2. Czy układ ze schematu rzeczywiście może być wzmacniaczem wejściowym W.CZ. ?
3. Jakim innym tranzystorem można to zastąpić, i co to jest za tranzystor zwykły NPN, mosfet czy może coś innego ?
Męczę się z tym kilka tygodni jednak dopiero dziś doczytałem że to CIB a nie C1B jak myślałem wcześniej. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdr.
1. Czy ktoś zna jakiś odpowiednik tego tranzystora, jakiekolwiek dane itp ?
2. Czy układ ze schematu rzeczywiście może być wzmacniaczem wejściowym W.CZ. ?
3. Jakim innym tranzystorem można to zastąpić, i co to jest za tranzystor zwykły NPN, mosfet czy może coś innego ?
Męczę się z tym kilka tygodni jednak dopiero dziś doczytałem że to CIB a nie C1B jak myślałem wcześniej. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdr.