Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poszukuje informacji o tranzystorze SMD

Sumar 09 Jun 2004 02:02 2838 15
    Sumar
    Level 16  
    Witam, mam następujący problem, podczas ostatniej burzy nastąpiły wyładowania na skutek których padł tranzystor wg. mnie odpowiedzialny za wzmocnienie sygnału wejściowego, a myślę że tak jest bo gdy antenę wepnę za ten tranzystor odbiór pojawia się ale dużo słabszy niż przed usterką na wejściu normalnym, teraz na normalnym wejściu nie ma żadnego odbioru, rysunek Foto płytki przedstawia zeskanowany fragment gdzie tranzystor ten sie znajduje, jego oznaczenie to CIB a obudowa 4 nóżki co widać na zdjęciu, drugi rysunek przedstawia narysowany przezemnie schemat wg. tego co widze na płytce więc może zawierać błędy jednak kontekst pewnie jest zachowany, moje pytania to:

1. Czy ktoś zna jakiś odpowiednik tego tranzystora, jakiekolwiek dane itp ?
    2. Czy układ ze schematu rzeczywiście może być wzmacniaczem wejściowym W.CZ. ?
    3. Jakim innym tranzystorem można to zastąpić, i co to jest za tranzystor zwykły NPN, mosfet czy może coś innego ?

Męczę się z tym kilka tygodni jednak dopiero dziś doczytałem że to CIB a nie C1B jak myślałem wcześniej. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdr.
    autosuper
    Level 24  
    Hallo !
    Tranzystor ktory ci padl to prawdopodobnie mosfet , zastosowany jako wzmacniacz sygnału antenowego , proponuje ci zamiast niego zastosowac BF 961 , jest dwubramkowy mosfet majacy zastosowanie wlasnie we wzmacniaczach , glowicach ukladow odbioru w.cz. . Przed montazem musisz jednak sprawdzic wyprowadzenia starego tranzystora , no chyba ze akurat to dokladnie ten sam tranzystor , jesli nie to sygnal od anteny bedzie szedl na pierwsza bramke G1 , G2 bedzie szlo na arw jesli takie jest w ukladzie lub bedzie na stale jakos spolaryzowane , natomiast dren i zrodlo beda szly przez jakies elementy dopasowania na + i - w ukladzie , wyjscie wzm bedzie prawdopodobnie z drenu choc ciezko powiedziec to zalezy od ukladu . Moze to wygladac choc nie musi tak jak przesylam ci na schemacie , ale musisz pomierzyc napiecia zasilajace tranzystor
    Sumar
    Level 16  
    Dzieki za pomoc, pomierze napięcia i dam znać, w załączeniu przesyłam jedyny w sieci dokument gdzie ten tranzystor występuje, może akurat coś pomoże. Pozdr
    Sumar
    Level 16  
    Witam ponownie, pomierzyłem napięcia i dokładniej przyjrzałem się układowi, dalej opisze tak jakby twój schemat był dobry, Zródło idzie tylko i wyłącznie do masy, na Drenie jest +5V czyli wygląda to jak typowy układ zasilania wzm w.cz. na jego wyjściu, na G2 też jest +5V i poza dwoma kondensatorkami do masy idzie jeszcze gdzies dalej ale idzie do punktu, przechodzi na drugą stronę laminatu, więc tam już nie dojde, na G1 jest 0.6V a to pewnie ze sprawą diód do masy na wejściu antenowym. Dodatkowo ten układ http://www.elektronet.gower.pl/r046.htm wygląda dość podobnie, 1 tranzystor robi za wzm. w.cz. i wyprowadzenia się by zgadzały. Pozdr.
    autosuper
    Level 24  
    To teraz tylko sciagnij sobie opiske do BF-a jest w katalogach elektrody a napewno w elnocie , tam bedziesz mial wyprowadzenia bf , wlutuj i sprawdz , najwyzej uwalisz go a to strata kilku zlotych , ale mysle ze powinno chodzic . Pozdrawiam
    Sumar
    Level 16  
    Mam nawet własny katalog więc nie ma problemu, poszukam tego tranzystora i wlutuję, tylko teraz sprawa jak szerokopasmowy jest ten BF966 bo odbiornik pokrywa zakres 25 - 500 MHz i 800 - 1300 MHz. Pozdr.
    autosuper
    Level 24  
    No jesli masz katalog to sprawdz sobie jaka jest graniczna pracy tego BF-a , napewno kolo 1Ghz ale czy 1.3 Ghz to juz musisz sprawdzic.
    Sumar
    Level 16  
    Jakby te dane były w moim katalalogu to bym nie pytał, ale skoro 1GHz to dobrze wiecej nie trzeba. Pozdr.
    Sumar
    Level 16  
    Przetestowałem dwa nowe BF966 i nic, próbowałem zamienić G1 z G2 i też nic, temat pozostawiam otwarty, ponieważ może ktoś będzie w stanie mi jakoś pomóc. Pozdr.
    SP1AQU
    Level 21  
    Witam !
    Weź sobie Kolego lupę i obejrzyj pod silnym światłem ten element - pod różnymi kątami. Upewnij się czy przypadkiem nie ma on jednak oznaczenia C1B.
    Mam poważne wątpliwości, czy pracuje tam MOSFET dwubramkowy. Układ wyprowadzeń, który narysowałeś jest dosyć oryginalny - nie spotkałem takiego, nie pasuje do BF996 itp. Bardzo zastanawiający jest też ten kondensator włączony pod G1. Znaczyłoby to że bramka 1 jest "pływająca" - nie spotkałem jeszcze czegoś takiego. Tym bardziej zastanawiające, skąd tam się bierze napięcie stałe 0,6V ?
    Najbardziej prawdopodobne, że jest to jakiś MMIC, wnioskując po oznaczeniu chyba NEC'a, zapewne uPC2706, ale nie mam pewności. Nie mam noty tego układu i nie wiem czy były one produkowane w obudowach z czterema wyprowadzeniami.

P.S. 1-1,3 GHz to za dużo na BF966/996. Jeśli już, to należałoby się spodziewać GaAsFET'a, np. CF739, CF930 itp.
    SQ9MEM
    Level 29  
    Z BF-em 966 jest także inny problem - polskie wersje tego tranzystora (z CEMI) zachowują się nieprawidłowo juz przy 500 MHz. Osobiście polecam MRF-y Motorolli.
    GRIN
    Level 30  
    Ja radziłbym tranzystor MFE201 częstotliwość pracy od 3 do 3000 MHz chociaż nie jest on w obudowie typu SOT343 ale jak widać zmieści się bez problemu
    Sumar
    Level 16  
    SP1AQU wrote:
    Upewnij się czy przypadkiem nie ma on jednak oznaczenia C1B.

Jest to zdecydowanie oznaczenie CIB ( Celina Irena Barbara )
    andrew33
    Level 19  
    Witam.
    Czy nie prościej poszukać starej głowicy sat. Sharp, w której ten element występuje? Na giełdzie we Wrocławiu jest gość , który handluje wymontowanymi głowicami , poza tym analogowe tunery można kupić za grosze.
    Pozdrawiam.
    Sumar
    Level 16  
    andrew33 wrote:
    Witam.
    Czy nie prościej poszukać starej głowicy sat. Sharp, w której ten element występuje? Na giełdzie we Wrocławiu jest gość , który handluje wymontowanymi głowicami , poza tym analogowe tunery można kupić za grosze.
    Pozdrawiam.

Te informacje masz z ww. PDF-a ? Jak tak to poszukam wsród tych modeli, a jak nie to może podaj jakiś konkretny model sharpa, bo raczej nie we wszystkich głowicach jest ten tranzystor, moze na początek do identyfikacji wystarczy schemat takiej głowicy ?
    andrew33
    Level 19  
    Z pdf ściągniętego z sieci w j.niemieckim i angielskim traktującego o przeróbce analogowego sat na wyjście digi 480MHz.Są tam podane typy głowic np. E77G27 , G23 , BSFA77G23 czyli starsze modele głowic SHARPa.
    Pozdrawiam