Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers ZWE 24, płyty osłaniające blok grzewczy

andrzej_001 30 Aug 2009 19:28 7702 8
    andrzej_001
    Level 10  
    Witam,
    mam aż 3 pytania
    1.
    w piecu gazowym (typ jak w temacie) komora w której znajdują sie palniki gazowe i nagrzewnica (rurki ożebrowane ) jest obudowane dziwnymi płytami, które wyglądają jak cegła szamotowa ale są bardziej kruche, miękkie oraz sypkie ( w załączeniu widok tych płyt ).
    Moje pytanie: Czy może ktoś wie co to za materiał i gdzie mozna dostać takie płyty ? Po 12 latach są bardzo popękane i się sypią.
    rozmawiałem z serwisem, nie chcieli powiedziec co to jest ale ze wsystko mozna zrobic zamawiajac serwis. Mam tylko wrazenie ze gość nie wiedział o czym mówię, dlatego zastanawiam się czy aby dobrze zrobię zamawiając taki serwis.

2.
    Piec o którym pisze może współpracować z regulatorem temp. Tylko tyle wiem oraz że musi to być regulator Junkers'a. Sprawdziłem że ma on 3 punkty na płycie elektroniki pkt_1 = 0V, pkt_2 = 0V i pkt_4 = 24VDC. Zaryzykowałem i sprawdziłem że jeżeli zewrę 24V z 0 to piec przestaje pracować ( pompa staje i piec gasnie ) jeżeli te pkt rozewrę to ponownie startuje.
    moje pytanie to: Czy to oznacza że na te 2 punkty mozna podłączyć dowolny regulator z wyjsciem przekaznikowym ( styk NC lub NO )

3.
    i ostatnie pytanie,
    jak, jakim środkiem mozna odkamienic i wyczyścić nagrzewnicę ?

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc i ewentualne sugestie.
  • Helpful post
    12B
    Level 21  
    Komplet izolacji termicznych kupisz w serwisie ( regionalnym centrum serwisowym). Kosztują raptem 140 zł więc nie bardzo opłaca się kombinować z czymś innym. Nr katalogowy - 8 712 303 277
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Możesz podpiąć do kotła termostat np. "Euroster".Do odkamienienia użyj Kamix lub przemysłowy kwasek cytrynowy. Oczywiście roztwór musi być gorący i "popychany" pompą - innymi słowy, substancja musi być w ruchu.
    systemgaz
    Level 23  
    12B wrote:
    Komplet izolacji termicznych kupisz w serwisie ( regionalnym centrum serwisowym). Kosztują raptem 140 zł więc nie bardzo opłaca się kombinować z czymś innym. Nr katalogowy - 8 712 303 277

Centra serwisowe Junkers nie obsługują prywatnych osób. Zostały zorganizowane tylko dla autoryzowanych firm przez Junkersa. Jeśli kolega wie o tym, to dla kogo ta bajeczka o centrach?
    andrzej_001
    Level 10  
    serwisant73 wrote:
    Możesz podpiąć do kotła termostat np. "Euroster".Do odkamienienia użyj Kamix lub przemysłowy kwasek cytrynowy. Oczywiście roztwór musi być gorący i "popychany" pompą - innymi słowy, substancja musi być w ruchu.

dzieki za odpowiedz,
    ale czy mozna podpiąć ten sterownik, sterownik ma wyjscie przkaznikowe (On/Off) natomiast poiec Junkers ZWE 24-KP wymaga sterownika z wyjsciem analogowym <3 V ... 21 V >. Mozna by wykozystac sterownik On/Off i zalaczac stałe napiecie np. 16V na wyjscie, tylko nie bardzo wiem jak podpiac to wejscie napieciowe na listwe zaciskow gdzie podlacz aa sie regulator temp. Sa tam 2 punkty, pk1_1 = 23.9V, pkt_2 = 23.7V i pkt_4 = 0VDC.
    andrzej_001
    Level 10  
    skoro nie wiadomo (albo jest to scisle tajna tajemnicą servisu Junkers) jak podłączyć regulator On/Off aby współpracował z wejsciem analogowym, mam kolejne pytanie:

Piec Junkers ZWE 24 -2KP wymaga regulatora z wyjscem analogowym <3 ... 21 VDC>. Skoro nie mogę nigdzie takiego kupić to czy mozna wykozystać zwykły regulator On/Off (z wyjsciem przekaznikowym) aby sterował (załączał i wyłączał) tylko i wyłacznie pompą CO.
    Czy taki układ ma sens?, czyli gdy temp. w pokoju równa zadanej to pompa sie wyłącza pociąga to za sobą bardzo szybki wzrost temp. na piecu ( bo nie ma krążenia wody ) i piec się wyłącza i z drugiej strony gdy temp. na piecu nizsza niz zadana to zawór otwiera gaz, piec sie zapala grzeje wodę która szybko ( bo pompa stoi) osiąga wymaganą temp i zawór gazu zamyka się.
    Czy moze taka regulacja nie ma sensu ?
    Jak to jest zrobione w piecach Junkers gdzie na listwie zaciskowej Lr, Ls jest zworka po której usunięciu mozna tam podłączyć styki regulatora ?

Dziekuję z góry za pomoc
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    O ile dobrze pamiętam(nie specjalizuję się w Junkersie) trzeba zdjąć zworkę z zacisków 8 i 9 i w to miejsce podpiąć regulator. podane przez ciebie oznaczenia zacisków pewnie pełnią tę samą funkcję.
    12B
    Level 21  
    Na płycie elektroniki tego kotła niestety nie ma styku Lr Ls. Regulatory ze złączem analogowym mimo że już nie dostępne w aktualnej ofercie Junkersa ciągle jeszcze można kupić. Są to regulatory TR 21, TR 100, TR 200. Ewentualnie regulator z aktualnej oferty Junkersa FR 100.
    andrzej_001
    Level 10  
    Dziekuje wszystkim za zaangazowanie,

Regulator z wyjściem przekaznikowym udało mi sie dostosowac do do pieca wymagającego analogowego <3 .. 21V > sygnału z regulatora pokojowego.

1.
    Przez rezystor około 2k regulator zwiera pkt_2 i pkt_4 powodując odcięcie gazu
    * i jezeli zworka "S2" na płycie pieca jest zwarta to po 15 sek. zostaje wyłączona również pompa,
    * jesli zworka "S2" jest rozwarta to zawór gazu odłącza gaz ale pompa pracuje ciągle.

2.
    Gdy regulator pokojowy rozlacza pkt_2 i pkt_4 to zawór gazu otwiera się na wartość ustawiona na regulatorze pieca ( jezeli zamiast rozwierac pkt_2 i pkt_4 bedziemy regulować napięcie od 8.1V ... 24V to mozemy modulować, zmieniac ilosc gazu ) i ta funkcja zostaje utracona gdy zamiast analogowego regulatora Junkers zastosujemy ogólnie dostepny reg. z wyjsciem przekaznikowym )

mam nadzieje ze sprawdzi sie to w długim okresie uzytkowania, jak na razie testowałem tylko przez 4 godz i wyglada na to że jest OK.