Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elemis Ultra914 - odwrócone kolory

raduga 30 Aug 2009 20:18 1546 6
    raduga
    Level 11  
    Witam
    Telewizor na STV2246H oraz ST92195C7B1. Czy może ktoś spotkał się z kolorami w negatywie? Pozostałe sprawy w porządku. Po zmniejszeniu nasycenia do zera uzyskuje się prawidłowy, czarno-biały obraz. Generator 4,43 MHz działa, SC generowany jest prawidłowo. Gdzie szukać przyczyny? Czy zmieniły się jakieś ustawienia czy niestety STV2246H do wymiany?
    Top Serwis
    Level 24  
    Na początek wymień pamięć .
    rob.plrtv
    Level 15  
    Sprawdz jeszcze pozystor pozdrawiam.
    ciesla
    Level 24  
    Witam! Proszę sprawdzić elki po wtórnej stronie zasilacza i w okolicy dekodera PAL. Pozdrawiam!
    raduga
    Level 11  
    1. Uszkodzony pozystor dawałby w miarę regularne przebarwienia, a tu kolory zmieniają się precyzyjnie ze zmianą treści wizyjnej.
    2. Wątpię aby jakiekolwiek elektrolity dawały taki efekt, ale na wszelkie zaś skorzystam z rady. Całe przetwarzanie sygnału zespolonego odbywa się wewnątrz STV.
    3. Czy zmiany opcji wywołują natychmiastową reakcję telewizora czy dopiero po ostatecznym zatwierdzeniu? Zmieniałem po kolei wszystkie ustawienia, kilka z nich co prawda powodowało natychmiastową reakcję ale nie musiało to być regułą. Korzystałem z opisów publikowanych na Elektrodzie.

Efekt jest podobny do tego, który występował w starych dekoderach PAL lub transkoderach PAL/SECAM, gdzie występował trymerek do dostrajania kwarcu. Przy odstrojeniu w niewielkim zakresie pojawiały się kolory w negatywie (zmiana kwarcu nie daje efektu).
    Bavido

Level 24  
    Prawdopodobnie jest załączony system SECAM.
    Moderated By mirex:

Proszę o uzasadnienie tej podpowiedzi! Dokładne.

Lucas
    Level 19  
    STV 2246 zastępowałem STV 2248 ( tańszy). Cała obróbka sygnału wizji odbywa się w tym scalaku .Może być tez sprawa któregoś ( trudno dokładnie określić którego) przywierającego częściowo kondensatora smd. Ale stawiałbym na STV