Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Casio Exilim EX-Z75 - wyłącza się sam zaraz po włączeniu

31 Aug 2009 16:53 3911 20
  • Level 17  
    Witam,

    Czy taka usterka jest znana ?
    Poprawiłem luty ale na nic ...
    Czy ktoś orientuje się czy aparat ma np.: test poprawności optyki przed włączeniem,
    zaraz po odpaleniu pojawia się obraz na LCD, na wyświetlaczu obraz wyraźnie zamazany bez ostrości, coś pomieli dziwne odgłosy, chowa się pierścień i cześć.
    Czasem wyświetla LENS ERROR

    pozdrawiam
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    Level 11  
    obiektyw w aparacie niechce sie stestować( pewnie jakies zabrudzenia ktore go blokuja)
  • Helpful post
    Level 31  
    Obiektyw trzeba rozkręcić i sprawdzić co mu dolega. Prawdopodobnie problem w układzie AF. Z boku obiektywu silniczek prowadzący na ślimaku soczewkę. Bez sensu bym w to nie dmuchał sprężonym powietrzem - to dość precyzyjny mechanizm.
  • Helpful post
    Level 23  
    Tak jak pisze kolega ion-tichy , bez rozebrania obiektywu się nie obędzie, nawet bardzo drobne ziarenko piasku jest w stanie zablokować mechanizm AF.Ziarenka tego nie można wydmuchać ponieważ trybiki zakleszczają je w rowkach ,ponadto mechanizm ten jest smarowany delikatnie smarem do którego też klei się piasek, dlatego w grę wchodzi tylko czyszczenie ręczne. Jednak rozbierania obiektywu nie polecam osobie bez doświadczenia.
  • Level 17  
    lipa, rozebrałem do mechanizmu plastikowych zembateczek,
    ale są ok, czyste, niestety działają problem wg. mnie po rozwinięciu obiektywu, słychać odgłosy "kalibracji" - złapania ostrości obrazu,
    i wtedy system wyłącza aparat. W tym momencie obiektyw jest wyciągnięty, dopiero po ponownym przyciścnięciu power on, obiektyw się chowa i wyświetla LENS ERROR. Wg. mnie obiektyw do wymiany, jak nie problem w oprogramowaniu, ale nie mogę znaleźć firmware. Myślę, że nawet gdybym miał to do upgradu potrzeba załączony system, chyba, że przez usb włącza inny tryb komunikacji.

    pozdr
  • Level 31  
    "Zembateczki" to element mechanizmu otwierania i składania obiektywu. Z założenia musi być ok. jeśli obiektyw wysuwa się i chowa. Problem jest przy silniczku AF. To mała metalowa beczułka z czterema pinami. Silnik ten przesuwa soczewkę odpowiedzialną za ostrość. Jeśli obraz jest rozmyty /nieostry/ i nie ma żadnych zmian podczas pracy tego silniczka to oznacza, że uszkodzenie jest właśnie tam. Obiektyw trzeba rozebrać aby sprawdzić w czym problem- może coś spadło itp.
    Starsze modele typu EX-Z40 miały opcję testu i ustawień AF w menu serwisowym. Ale to i tak jest dopiero do przeprowadzenia gdy usunie się usterkę.
  • Level 23  
    Witam, załączam zdjęcie systemu AF z aparatu casio EX-Z7 , prawdopodobnie taki sam jest w twoim aparacie. Musisz zobaczyć czy trybiki na zdjęciu zaznaczone strzałką nie są zablokowane. Jeżeli pokręcisz silnikiem to soczewka AF powinna swobodnie podnosić się i opada.
    Casio Exilim EX-Z75 - wyłącza się sam zaraz po włączeniu
  • Level 17  
    Ha... już 3 razy skręcałem i rozkręcałem bo palą paluszki,
    ale widzę, że konkretów na elektrodzie jest opór.
    Dokładnie taki sam mechanizm i jest w położeniu dolnym podnosi się troszkę po czym blokuje się, raptem 5mm w górę i w dół.
    Soczewka ma wysuwać się w samą górę????
  • Level 23  
    Soczewka powinna się podnosić w całym zakresie na ślizgaczu widocznym na zdjęciu , jeżeli nie ma całego zakresu ,sprawdź dokładnie czy w trybikach nie ma jakiegoś zanieczyszczenia ( może być bardzo niewielkie).
  • Level 17  
    OK. Soczewka już się podnosi i nie ma LENS ERROR :)
    ... ale jak pstrykne aparat robi czarne zdjęcia :(
    i brak zasilania na podświetlanie LCD :(
    Podejżewam, że coś nie styka na taśmach.
    Obraz jest ale nie idzie podświetlanie i pewnie dla tego również nie ma obrazu na zdjęciach tylko czarny kolor + data.
  • Level 23  
    Posprawdzaj dokładnie taśmy,czy są dobrze włożone w gniazda i prawidłowo zapięte. Zobacz też czy w chwili robienia zdjęcia migawka zamyka się i otwiera , czarne zdjęcia mogą wskazywać na zamkniętą migawkę lub brak styku na taśmie łączącej matrycę z płytą główną.
  • Level 17  
    Dokładnie migawka zamyka się i otwiera w momencie robienia zdjęcia.
    Jak mój był historyk miał wpisane w notatniku ze śmiesznymi odpowiedziami uczniów: "można dostrzec utratą wzroku", zapomniałem o fleszu, ale żyje.
    Taśmy ok. mam nadzieję, że nie uwaliłem jej chociaż wątpliwe, rozumiem, że lcd wchodzi po stronie baterii przez przyciski z tyłu.
  • Level 31  
    Proszę pamiętać, że połączenia na taśmach są dwurzędowe. Należy dokładnie i do końca wsunąć je w złącze na płycie.
  • Level 17  
    Ok, ale co ma tasiemka do podświetlania matrycy ? Może się mylę, ale na śwetlóweczkę są puszczone kabelki zasilania z płyty BL + -.
  • Level 23  
    Sprawdź jeszcze bezpieczniki na płycie głównej, jeżeli przy wpinaniu taśm miałeś włożoną baterie w aparacie ,to mogło dojść do zwarcia i przepalenia bezpiecznika.
  • Level 31  
    ww.bielsko wrote:
    Ok, ale co ma tasiemka do podświetlania matrycy ? Może się mylę, ale na śwetlóweczkę są puszczone kabelki zasilania z płyty BL + -.

    Taśmy i ich wpinanie mają podstawowe znaczenie w demontażu i montażu aparatu. Błędy mogą mieć złe skutki /tak jak pisze kolega bezum1/
    Jeśli w tym modelu podłączenie jest realizowane na BL + - to tym prościej- należy po prostu sprawdzić gdzie to napięcie ginie. Możliwe, że po wielokrotnym od i przylutowaniu powstało jakieś uszkodzenie mechaniczne kabelka lub ścieżki.
  • Level 17  
    Jakiś pomysł na odnalezienie bezpieczników ?
    Elementy do mikro smd, bez opisów :(
    Odnośnie uszkodzeń kabelków i ścieżek oczywiście i stnieje taka możliwość, ale tych kabelków nie ruszałem, ja osobiście mógłbym podciągnąć napięcie z innego punktu, ale jakie ? 4V na podświetlanie ? to ledy mam rozumieć, bo na małą świetlówkę musiała by być przetwornica na duże napięcie.
  • Level 23  
    Bezpieczniki w aparatach casio mają kolor jasnoniebieski z okrągłym symbolem na wierzchu , odradzam kombinowanie z doprowadzeniem napięcia do podświetlenia wyświetlacza z innego miejsca niż prawidłowe punkty ,raczej trzeba odnaleźć przyczynę braku napięcia. Sprawdź jeszcze czy czasem nie masz uszkodzonej którejś taśmy łączącej.
  • Level 17  
    Nie mogę namierzyć żadnego fusa, co do tasiemek to czy może brak podświetlenia wpływać również na brak obrazu (czarny) na LCD z obiektywu i co za tym idzie czarne zdjęcia ? Czy może np.: wyciągnięcie światłoczułego elementu z optyki go uszkodziło - taka ewentualność ?
  • Level 31  
    Bezpiecznik 0.8A od napięcia VEE6.0 jest w okolicach taśmy 8pin schodzącej z góry do płyty głównej. Tuż obok złącza tej taśmy - mały czarny - a pomiędzy trzema lutowanymi przewodami z brzegu płyty. Ten bezpiecznik mógł strzelić jeśli na silniku od AF kolega zrobił zwarcie. Proszę dokładnie obejrzeć silniczek może coś się odłamało na taśmie i zwiera.
    Bez tego napięcia nie będzie podświetlenia LCD.