Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ploter grawerujący laserem jako praca magisterska

jonas 01 Sep 2009 16:40 6865 6
    jonas
    Level 19  
    ... spokojnie, dopiero powstaje ;-)

W załączniku zdjęcia z dotychczasowego postępu prac.

mechanika
    Prowadnice oraz wózki pozyskane z drukarek, śruby napędowe metryczne (nie miałem trapezowych), kompensacja luzu na dwóch mosiężnych płytkach. Krótsza oś (Y) nie przycina się, bez problemu można ręcznie kręcić śrubą. Dłuższa (X) miała pewne problemy - wózki przycinały się, gdy śruba napędowa znajdowała się bliżej krawędzi. Problem rozwiązany dzięki przeniesieniu śruby na środek - niestety nie zrobiłem jeszcze zdjęć.
    Przeniesienie śruby wymusiło odwrócenie konstrukcji "na plecy" - na zdjęciach laser świeci w dół, po przeniesieniu muszę go odwrócić, żeby pole pracy nie zostało przysłonięte przez śrubę.
    Z tym na szczęście problemów większych nie ma, głównie dzięki nieocenionej pomocy kolegi Sławka, mechanika z mojej zmiany.

elektronika
    Dwa zasilacze: +5V DC (logika) i +12V DC (laser) stabilizowane, +24V DC niestabilizowane - silniki. Sterowniki silników, o czym za chwilę, wymagają podania 24V nieco później - rozwiązałem to za pomocą czasówki Telemecanique, podłączonej szeregowo przed trafem zasilacza. Na zdjęciu to takie białawe ustrojstwo z niebieskim kręciołem i LEDem, banalna obsługa. Mam jeszcze jedno, jakby komuś było potrzebne.
    Sterowniki - zakupione z CNC-info.pl, typ SSK-B01, sztuk dwie. Polutowane, sądzę, poprawnie, ponieważ po włączeniu silniki robią się lekko ciepłe i "trzymają" - nie można ich obrócić ręcznie.
    Sterowanie przez port LPT, raczej w porządku, ponieważ program reaguje na krańcówki i Emergency Stop.
    Silniki - z wyczytanych informacji wynika, że są to unipolarne, o zasilaniu 24V DC i prądzie 0,8A. Czyżbym podłączył je nieprawidłowo? Na jednym ze zdjęć widać podłączenie do sterownika - brązowy przewód to zasilanie.

program
    Największa bolączka - wybrałem Mach3 firmy ArtSoft, ponieważ wielu go poleca. Wydaje mi się jednak, że jest to zbyt wielki kombajn do mojego zastosowania, choć bardzo podoba mi się nadzorowanie wejść w czasie rzeczywistym - taki Step2CNC tego nie ma.
    Sądzę, że coś robię źle, ponieważ silniki nie działają mimo sterowania z programu. Kombinowałem już ze stanami wyjść Enable, Dir i Clk - bezskutecznie.
    Może jest jakiś inny program (prostszy, najlepiej darmowy lub chociaż shareware), który mi to wysteruje?
    MirekCz
    Level 35  
    A co robią silniki?

Jak tylko wydają dziwne dźwięki/trzęsą się to masz źle ustawione czasy - mach szybciej zmienia napięcia niż twoje silniki są wstanie się obracać i "głupieją".
    Przy braku oznak życia masz coś źle skonfigurowaną całą komunikację (no albo płytkę sterownika niedziałającą)
    jonas
    Level 19  
    "Oznaki życia" są, program widzi i reaguje na krańcówki Home X, Home Y i Emergency Stop, podobnie na sterownikach pojawia się +5V na "Enable".
    Ustawione czasy - sprawdziłem menu "Motor tuning", to tam?
    MirekCz
    Level 35  
    Chyba tak, nie pamiętam, bo bawiłem się mach2 dobry rok temu...

W razie czego na forum http://www.cnc.info.pl/ masz cały rozdział o machu... :)
    jonas
    Level 19  
    Problem "milczących" silników rozwiązany. Użyłem Mach2 zamiast Mach3, skonfigurowałem wg poradnika na cnc.info.pl i zakręciły od kopa. Mach2, mimo że starszy i już chyba nie rozwijany, ma jak dla mnie o wiele czytelniejszy interfejs. Być może w Mach3 można to gdzieś przestawić, ale nie mam teraz czasu ani chęci na poszukiwania.
    Inna rzecz, że wreszcie znalazłem normalne silniki bipolarne, o nazwie Powermax, modele P22NSHS-LNN-NS-02 oraz P22NSXA-LNF-NS-02. Po przeprowadzeniu dostrojenia ("Motor tuning") kręcą raźno - pod Mach3 nie chciały nawet piknąć.
    Zdjęcia zamieszczę jak tylko poskładam wszystko w całość i należycie skalibruję.

Nawiasem mówiąc to jakiś gruby mit, że na forach internetowych na pewno znajdzie się pomoc. Czy to ubuntu.pl, seicento.pl, cnc.info.pl czy elektroda.pl - dużo szukania, odsyłania do Google, tekstów typu "było", ale nikt nie wie gdzie, i człowiek zostaje właściwie sam z problemem.
    Ot, ulało mi się.
    Apollo 13
    Level 10  
    Witam , buduje ploter , na razie prosty , później zrobię taki jak kolega mjonczyk.

Mam kilka pytań

Zdobyłem płytę główna oraz 3 sterowniki , potrzebuje 2 sterowników do sterowania moimi silnikami .Ploter grawerujący laserem jako praca magisterska

Mam tez moduł lasera (wystarczy go podłączyć) Ploter grawerujący laserem jako praca magisterska

Proszę powiedzcie mi jak mam go podłączyć pod ta płytę główna Ploter grawerujący laserem jako praca magisterska

i jakim zasilaczem zasilać te sterowniki ? i jak je razem podłączyć.Ploter grawerujący laserem jako praca magisterska

Zamieszczam tez zdjęcie mojego zasilacza 12V , nada się do zasilenia tej płyty głównej ?( SSK-MB ) Czy można użyć zasilacz komputerowego ?Ploter grawerujący laserem jako praca magisterska

Stolik :