Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam/Kupię ksiąkę/ki dotyczące wzmacniaczy audio.

adamp9 02 Sep 2009 19:56 3616 8
    adamp9
    Level 16  
    Witam. Szukam tytułów książek w których byłby przedstawiony opis konstrukcji wzmacniacza audio wraz ze schematami(pcb i ideowy). Oraz teoria dotycząca konstrukcji. Może ktoś z was ma ową książkę do sprzedania, może być jakaś staroć, lub zna ktoś tytuły.
    Udało mi się natrafić jedynie na książkę "Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych" praca zbiorowa red.Aleksander Witort
    hacker
    Level 26  
    Witam
    Zdecydowanie polecam książkę "Wzmacniacze audio.Poradnik konstruktora".
    Autor: J.Gołaszewski, wyd. BTC.

A ja zapraszam do zmiany, zgodnie z:
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4488325#4488325 :arrow: 002.
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę to poprawić, inaczej post trafi do kosza!
    [_P_]
    TomaszC.
    Level 29  
    Witam. Takich pozycji zostało wydanych wiele. Ja wychowałem się (i polecam) na książce p. Tomasza Zębalskiego "Z elektroakustyką za pan brat". Są rozdziały o wzm. napięciowych, końcówkach mocy, oraz opisy konstrukcji kolumn głośnikowych. Wszystko w prostej formie. Niestety mój egzemplarz to wydanie z 1979 roku. Ale może gdzieś na jakimś bazarku albo w antykwariacie uda się znaleźć. Poza tym polecam lekturę roczników miesięcznika "Radioamator i Krótkofalowiec", oraz kontynuatora "Radioelektronik". Opisów róznych wzmacniaczy było mnóstwo. Pozdrawiam.
    adamp9
    Level 16  
    Z góry chciałbym podziękować za tytuły książek. Najbardziej mi się spodobała "Z elektroakustyką za pan brat" znalazłem ją na rapidshare ale jakość zrobionych zdjęć lub skanu jest fatalne więc skuszę się na jej kupno. Jest idealna właśnie czegoś takiego szukałem. Tak samo "Wzmacniacze elektroakustyczne" M.Feszczuk też jest bardzo dobra książką. Na chwilę obecną wystarczą mi obie lektury.
    jousto
    Level 17  
    Mam w swoich zbiorach książkę "z elektroakustyką za pan brat" nie sprzedam jej ale mogę ci ją wypożyczyć abys mógł ją zeskanować i zamieścić w pdf'ie do pobrania przez innych. Okładka tej książki jest dość sfatygowana bo korzystało z niej kilkanaćie osób i wiele z konstrukcji przedstawonych w tej książce doczekało się realizacji przez moich kolegów, ale jeśli miałaby dalej popularyzować zagadnienia elektroakustyki to służę pomocą
    adamp9
    Level 16  
    jousto wrote:
    Mam w swoich zbiorach książkę "z elektroakustyką za pan brat" nie sprzedam jej ale mogę ci ją wypożyczyć abys mógł ją zeskanować i zamieścić w pdf'ie do pobrania przez innych. Okładka tej książki jest dość sfatygowana bo korzystało z niej kilkanaćie osób i wiele z konstrukcji przedstawonych w tej książce doczekało się realizacji przez moich kolegów, ale jeśli miałaby dalej popularyzować zagadnienia elektroakustyki to służę pomocą

Mam już tą książke w pdf. ale jest dla mnie w słabej jakości. Co do kserowania to nie mam jak bo mieszkam w małej miejscowości. Punkt ksero jest jedynie na poczcie, ale za drogo liczą sobie po 25gr z kartkę. Skanera też nie posiadam, więc postaram się ją sam kupić.