Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z falownikiem. Dyplom - pomocy

09 Cze 2004 23:04 1967 9
  • Poziom 11  
    Czesc wszystkim
    Zrobilem falowniczek z 325 VDC na 230VAC (325 wytworzone w przetwornicy push-pull) wg shematu ponizej. Tranzystorami steruje SG3525 na 50Hz, ustawione ma na sztywno szerokosc impulsu tak by skuteczna wartosc napiecia na obc. byla 230V. IR2110 steruja mosfetami przesuwajac potencjaly. I teraz problem : wszystko jest ok do napiecia 60 V, powyzej szerokosc impulsow sie gwaltownie zmniejsza tak ze przy 140 V sa juz polowe szersze. Impulsy z SG sie nie zmieniaja - patrzylem na oscyloskopie. Moze ktos wie w czym problem jest. Tranzystory IRF740. A moze ktos zna inny sposob na otrzymanie napiecia przemiennego (tzw modyfikowana sinusoida) z tych 320V> ALe wolalbym naprawic ten ukladzik :). Z gory serdeczne dzieki za wszelka pomoc.
    Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 11  
    Zadnych pomysłów?
  • Poziom 16  
    Może jest za mało tego Vgg na 2110, żeby utrzymać IRF-a w przewodzeniu ?Ja osobiście nie lubię tego układu "pompy" z diodą.(Uwaga: on jest dla przetwornic pracujących na kilkunasty kHZ). To kłopotliwe, ale ja tam wstawiałem dwa (niekoniecznie stabilizowane) dobrze separowane zasilaczyki.
  • Poziom 16  
    Acha, może ci się przebijają te diody BA-coś tam i odsysają napięcie z górnych 10u i wtedy jest to co pisałem j.w.
    Postaw tam (napięciowo) dobre diody niekoniecznie impulsowe, przecież to tylko 50Hz.
  • Poziom 17  
    Mam jedno pytanie czy temat jest jeszcze aktualny?
  • Poziom 20  
    hmmm nie wiem o co chodzi Ci z tym podbijaniem napiecia. zrozumialem to tak ze zasilasz uklad 60V jest oki. zaslilasz z 140V jest oki ale jak dasz wyzsze cos jest nie tak. bariere 140V pamietam z mojej pracy mgr. tez robilem na IR ale 2130. (silnik 3 fazy). nie mozna tranzystora gornego i dolnego zalaczac odrazu. tzn miedzy zlaceaniem dolnego a gornego ustawilem sobie "martwa strefe" 2us i wszystko bylo oki. w programie jest to latwo zmodifikowac. ale w twoim ukladzie troszki trudno. proponowal bym urzycie jakiegos procka zamiat sg3525.
  • Poziom 16  
    Smashing napisał:
    hmmm nie wiem o co chodzi Ci z tym podbijaniem napiecia. zrozumialem to tak ze zasilasz uklad 60V jest oki. zaslilasz z 140V jest oki ale jak dasz wyzsze cos jest nie tak. bariere 140V pamietam z mojej pracy mgr. tez robilem na IR ale 2130. (silnik 3 fazy). nie mozna tranzystora gornego i dolnego zalaczac odrazu. tzn miedzy zlaceaniem dolnego a gornego ustawilem sobie "martwa strefe" 2us i wszystko bylo oki. w programie jest to latwo zmodifikowac. ale w twoim ukladzie troszki trudno. proponowal bym urzycie jakiegos procka zamiat sg3525.


    Jestem ciekaw, jak w końcu wybrnąłeś w swojej pracy z problemu tranzystorów ?
  • Poziom 20  
    tak jak napisalem programowo ( falownik byl sterowany z sygnalowca) ustawiem w DBTCONA (dead-band control register) dwie mikro sekundy tzn. jak wylacza sie gorny tranzystor 2us martwy czas i zalacza sie dolny. sorki ale napisalem to u gory. jest to opisane w SPRU357 strona 6-58. chyba ze robisz ze mnie idiote... :?
  • Poziom 16  
    Smashing napisał:
    tak jak napisalem programowo ( falownik byl sterowany z sygnalowca) ustawiem w DBTCONA (dead-band control register) dwie mikro sekundy tzn. jak wylacza się gorny tranzystor 2us martwy czas i zalacza się dolny. sorki ale napisalem to u gory. jest to opisane w SPRU357 strona 6-58. chyba ze robisz ze mnie idiote... :?


    SPOKOJNIE !

    Broń Boże nie robię !
    Kiedyś zadałeś pytanie na forum, czy da coś zmiana tranzystorow na więsze w Twoim układzie falownika. Byłem po prostu ciekaw, czy wszycho działa na tych, czy na większych, bo nie zauważyłem gdzie to opisałeś na forum.

    P.S. Nie czekam na odpowiedź.
  • Poziom 20  
    acha :D to byl inny problem opornik co mierzylem nim prad w szynie (0.1 ohm) byl stasnie nie dokladny, a dodatkowo mierzylem napiecie na 7cm szyny DC ktora mial swoja rezystancje zalozylem innego oprnika i doprowadzilem osobne sciezki do pomiaru napiecia na oporniku. teraz zabezpiecznie przy gwiezdzie nie wlacza sie wcale. prad rozruchowy nie przekracza 7-8 amperowa a w trojkacie ustawielm na zabezpieczenie na 20 amperow i jest ok. wstyd bylo o tym pisac.... :)