Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik do zabudowy Boscha lub Siemensa

johhny 03 Sep 2009 12:03 17451 18
    johhny
    Level 10  
    Potrzebuje kupic piekarnik do zabudowy. Wybeirac bede miedzy Boschem a Siemensem, ale sklaniajac sie raczej ku tej drugiej firmie, bo zniej prawdopodobnie bede mial lodowke.

Z piekarnika nie bede korzystal bardzo czesto, dlatego nie potrzebuje, aby mial on jakies bajery. Wazne, zeby mial termoobieg, grilla. Co do wygladu to ma miec szybe na zewnatrz. Cena oczywiscie tez gra jakoas role, bo wybrane modele roznia sie nawet o 500pln.

Swoj wybor zawezilem do nastepujacyhc modeli:
    1. Siemens
    - HB420540E - ok 1200pln
    - HB424540E ( otwieranie jako szuflada) - ok 1500pln

2. Bosch
    - HBN331E1 - ok 1000pln
    - HBN230250E - ok. 1050pln
    - HBN42S551E - ok 1400pln

Ktory z nich waszym zdaniem bedzie najlepszym wyborem?
    popey111
    Level 21  
    Kup coś z nowej linii beko, kosztuje nie wiele a wiele może, ladnie wygląda ma długą gwarancje i jest dobrze wykonany. A co do boscha i siemensa to wielkich różnic niema 9poza wózkiem piekarnika.
    BLADY73
    Level 11  
    Witam. Proszę rozwinąć temat wózka piekarnika. Sam chcę kupić Bosch HBB 43C450E w którym ten wózek jest. Jak to się sprawdza w używaniu? Moja szanowna małżonka, teraz lubi się oparzyć jak coś ze starego piekarnika wyciąga, więc pomyślałem, że takie rozwiązanie ma sens. Piekarnik będzie stał w słupku na wysokości jej brzucha. Proszę o odpowiedź użytkowników takich piekarników
    cirrostrato
    Level 38  
    Rok temu kupiłem piekarnik Boscha z wózkami (bo jest ich trzy), to takie listwy lekko się wysuwające (łożyskowane?) na których kładzie się siatę lub blachę (są w komplecie) na których się kładzie naczynia do pieczenia (blachy, brytfanny , itp), rozwiązanie bardzo wygodne bo można wysunąć np. blachę z ciastem całkowicie na zewnątrz piekarnika i nie ma możliwości aby blacha dalej się wysunęła i spadła. Piekę (osobiście) na raz JEDNO ciasto, próba wypieku trzech na raz zakończyła się niepowodzeniem, mimo termoobiegu wypieki pieką się nierówno, przy pieczeniu jednostkowym wypieki idealne.
    pawelira
    Level 16  
    "Wózek" to naprawdę fajna sprawa. Tak jak mówi cirrostrato.
    BLADY73
    Level 11  
    To cieszę się z mojego wyboru. Dzięki za odpowiedź i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
    popey111
    Level 21  
    cirrostrato wrote:
    Rok temu kupiłem piekarnik Boscha z wózkami (bo jest ich trzy), to takie listwy lekko się wysuwające (łożyskowane?) na których kładzie się siatę lub blachę (są w komplecie) na których się kładzie naczynia do pieczenia (blachy, brytfanny , itp), rozwiązanie bardzo wygodne bo można wysunąć np. blachę z ciastem całkowicie na zewnątrz piekarnika i nie ma możliwości aby blacha dalej się wysunęła i spadła. Piekę (osobiście) na raz JEDNO ciasto, próba wypieku trzech na raz zakończyła się niepowodzeniem, mimo termoobiegu wypieki pieką się nierówno, przy pieczeniu jednostkowym wypieki idealne.
    Chyba piszesz o prowadnicach teleskopowych, wózek to zupełnie inna sprawa.
    BLADY73
    Level 11  
    Prowadnice się wysuwają tak jak piszesz, ale przy wózku drzwi się nie opuszczają na dół tylko robią "wyjazd do przodu" razem ze środkiem. Ma ktoś takie coś?
    gonzor73
    Level 2  
    BLADY73 wrote:
    Prowadnice się wysuwają tak jak piszesz, ale przy wózku drzwi się nie opuszczają na dół tylko robią "wyjazd do przodu" razem ze środkiem. Ma ktoś takie coś?

To rozwiązanie jakoś mnie nie przekonało. Przy wyciąganiu można dotknąć ręką pewnie ciepłych części. Wkładanie kratki w mocowania umieszczone na wysuwanej szufladzie też na pierwszy rzut oka nie będą ułatwiać sprawy, jeśli coś będzie na kratce stało (nagrzana brytfanka z kaczką). Dałem sobie z tym spokój. Zabudowa tylko na dole - w słupku tylko dla Guliwera.
    Teleskopy Siemens/Bosch o wiele lepsze niż w Amice, takie mam wnioski po porównaniu obu w sklepach.
    popey111
    Level 21  
    Do zabudowy pod blat warto kupić piekarnik z wózkiem ale raczej prostsze modele bez grzałki kołowej tylko z samym nawiewem (wszystkie bosche i siemensy w rozsądnych cenach) pod warunkiem że nie jesteśmy maniakami pieczenia na kilku poziomach:)
    manana
    Level 14  
    Moim zdaniem jeśli chodzi o taki wybór piekarnik Bosch, czy Simens... ja osobiście wybrałabym Bosch.... moim zdaniem to będzie lepszy wybór, bo Bosch dla mnie jest nr 1 jeśli chodzi o sprzęd do domu... lubię też i cenię elektrolux i zelmera, ale najchętniej wybieram BOSCH;)
    ryba-wojtek
    Level 10  
    Witam, nie będę zakładał nowego tematu, bo moje pytanie jest odnośnie piekarnika boscha, a mianowicie mam zamiar kupić piekarnik do zabudowy w słupku, znajdować się będzie nie pod blatem tylko wyżej (nie wiem, czy wiadomo o co mi chodzi) i mam kilka typów:
    HBN 434551E
    HBB23C250E
    i HBB42C450E
    Chciałbym (tzn nie mam nawet co dyskutować, gdyż ma być bosch i już, wiecie o co chodzi :) ) aby to był bosch.
    Proszę o opinię o tych piekarnikach. Jak myślicie, czy z wózkiem to dobry pomysł?? Proszę o podanie ewentualnie innych typów. mój typ to HBN434551E.

Mam nadzieję popey, że też się wypowiesz.
    editor
    Level 13  
    z tych trzech (skoro ma być bosch!!!) to wybierz hbb42c450e. najlepiej wyposażony i z najnowszej linii boscha ( w przypadku dwóch pozostałych stylistyka trąci myszką ;) ) porównaj zresztą je sobie na stronie producenta. wielkich różnic technologicznych nie ma, choć hbb42c450e oferuje najwięcej opcji.
    mam nadzieję, że popey też się wypowie. :P
    ryba-wojtek
    Level 10  
    Wielkie dzięki za podpowiedź.
    popey111
    Level 21  
    manana wrote:
    Moim zdaniem jeśli chodzi o taki wybór piekarnik Bosch, czy Simens... ja osobiście wybrałabym Bosch.... moim zdaniem to będzie lepszy wybór, bo Bosch dla mnie jest nr 1 jeśli chodzi o sprzęd do domu... lubię też i cenię elektrolux i zelmera, ale najchętniej wybieram BOSCH;)
    Bey komentarza:) ale jak nie masz zamiaru napisać czegoś pomocnego to nie zaśmiecaj forum. Z góry dziękuję.
    Muxima
    Level 2  
    Witam,
    Wybieram właśnie sprzęty do zabudowy, piekarnik zawęziłam w tej chwili do dwóch modeli (kryterium to : producent, design i "wózek"):

Bosch hbb42c450e
    Bosch hbb43c450e

Jaka jest różnica między tymi modelami? Nie bardzo mogę się tego doszukać w specyfikacji, a w cenie jest około 300 zł.
    alex62
    Level 11  
    Jestem fanem piekarników z wózkiem ale do zabudowy w słupku na wysokości wydaje mi się że byłby bardziej ergonomiczny piekarnik z klapą.
    Muxima
    Level 2  
    Ja do słupka też bym dała tradycyjny, ale akurat ja będę montować pod blatem. Dlatego waham się między tymi dwoma modelami