Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja domofonu- otwieranie "kodem"

raffiki 03 Sep 2009 13:04 22744 35
  • Modyfikacja domofonu- otwieranie "kodem"
    Oto mój pierwszy projekt który jest przydatny. Z powodu uszkodzenia domofonu w domu (nie działa słuchawka) umówiliśmy się że gdy idzie ktoś od nas ma zadzwonić trzy razy. Jednak ciągłe wstawanie i chodzenie do domofonu (mój pokój jest ostatni) zmotywowało mnie do utworzenia prostego układu który będzie drzwi otwierać za mnie. Całość oparta jest na uC Atmega8. Program napisany jest w C.

A teraz konkrety:
    po trzykrotnym wcisnięciu przycisku dzwonienia (krótkie sygnały) Atmega podaje napiecie na przekaznik i zwiera styki elektromagnesu (3 sekundy). przy każdym innym kodzie nie reaguje. Całość jest zasilana z domofonu. Urządzenie działa bardzo dobrze, mimo że wymagało kilku modyfikacji. Pierwsza wersja do bazy tranzystora miala bezpośrednio podane impulsy "dzwonienia" jednak okazało się że sygnał jest podawany bezpośrednio na głośnik co powodowalo otwieranie za każdym razem. W tej wersji został dodany kondensator (ceramik 103) i dioda (żeby nie spłaszczyć charakterystyki na głośniku). Jak narazie działa w 100%. Koszt wykonania całego urządzenia wyszedł mi mniej niż 10 zł i mieści sie w obudowie domofonu. Użyłem Atmegi ponieważ akurat ją posiadam. Wszystko zmontowalem na płytce uniwersalnej i wpakowałem do obudowy domofonu. Schematu żadnego nie posiadam bo robiłem to "w locie". Jak będzie trzeba to postaram sie rozrysowac. Uprzedzam że do innych domofonów prawdopodobnie nie bedzie pasowac ten układ ;) I nie ponosze odpowiedzialności za szkody :P

Zdjęcia:
    Modyfikacja domofonu- otwieranie "kodem" Modyfikacja domofonu- otwieranie "kodem"
    Przycisk po prawej stronie jest wynikiem uszkodzenia wbudowanego jakiś czas temu (a ten jest w sam raz dla mojej babci :P).

i filmik jeszcze:
    POZDRAWIAM! :)

a zapomniał bym. Aby zmienić parametry otwierania zmieniam w programie kilka zmiennych (max czas krótkiego wcisniecia. max czas długiego wciśniecia. max czas przerwy. Pozatym moge ustawiac dowolną sekwencje kodów długi-krótki o każdej długości. Mam zdefiniowane funkcje dlugi() oraz krotki(). Ustawiam je w kolejności a na koncu otwieranie. Jeśli funkcja wykryje prawidłowy impuls przechodzi do nastepnej. Jesli nie to wraca do funkcji czekaj(). A jesli przejdzie wszystkie funkcjie to wykonuje otworz(). :) czy jakos tak ;) nie pamietam nazw dokłądnie :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    raffiki
    Level 13  
    Has specialization in: mechatronika
    raffiki wrote 137 posts with rating 287, helped 1 times. Live in city Wieliczka. Been with us since 2006 year.
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Fajna rzecz
    Skrobnij proszę jakiś schemat i jakiegoś bina jak możesz.
    Kiedyś takie robiliśmy z kumplami na 3 cyfrówkach, można gotowe w laskomexie kupić z funkcją ustawiania kodu ale takie jak twoje by mi wystarczyło.
    mirekk36
    Level 42  
    Matko z córką ;) .... uszkodzony domofon to chyba trzeba naprawić ? - no chyba naprawa słuchawki - byłaby pikusiem w porównaniu do budowy - tak dziwnego obejścia problemu na procesorze ;)

.... rozumiem jednak to, że z chęci nauki - człwowiek zrobi różne rzeczy - nawet takie nikomu nie potrzebne ;) byle tylko pokombinować coś na procku (znam to z własnego doświadczenia)

..... hyhyhy jednak - rozumiem, że jak idzie ktoś kto nie zna kodu to - jednak trzeba wstać i wciskać przycisk ;) ???? bez możliwości zapytania kto tam??? czyli otwierasz każdemu kto nadchodzi ..... to w zasadzie można by było zrobić jeszcze prostszy układ - który każdemu kto zadzwoni bez żadnego kodu - otworzy drzwi - a jeszcze mniej się zmęczysz - bo w ogóle nie będziesz musiał wstawać do domofonu ;)

normalnie ubawiłem się po pachy z tego pomysłu/rozwiązania

i chyba nie musisz obawiać się kopiowania przez innych tego pomysłu ;) - no chyba że sposobu podpięcia się prockiem do sameych sygnałów z domofonu

to może wydać się ciekawe - do zastosowania może w innych celach

generalnie - bardzo doceniam taką pomysłowość ;) poważnie
    smalin
    Level 15  
    Witam,

możesz wrzucić kod do Atmegi?

Pozdrawiam
    raffiki
    Level 13  
    mozna naprawic. w sumie to nie wina słuchawki tylko tego przełącznika impulsowego. nie bardzo mam jak go wymienic bo takiego nie mam- a to wymagało by zmiany całej konstrukcji. A w momencie gdy kod jest inny to wychodzi sie do okna i pyta "kto tam" :P spróbuje jutro naprawic mikrofon ;] mimo wszystko nie bede musial otwierac rodzicom ^^ kod i schemat (zaraz spróbuje narysowac) wrzuce ok 17:00

@otapi: ja też tak mam! :D dlatego częsciej dzwonimy niż otwieramy kluczem :)

tam jest funkcja dzwon która miala zastępować oryginalny dzwonek -tzn nie dzwonic kiedy kod poprawny ale niestety w domofonie nie mam lini zasilania. Musiałem wejście napięcia podpiąć pod mikrofon (~10,5V) a przy generowaniu dzwięku na dole było słychać 10x głośniejszy dzwonek ;) tak działało obciążenie wiec odłączyłem ten obwód do czasu rozwiązania problemu z zewnętrznym zasilaniem :P

PS. Wiem że kod nie jest specjalnie optymalny i takie tam. Ale i tak cały układ jest przeznaczony na to wiec nie ma problemu :P a dokładności wielkiej nie potrzebuje- człowiek nie potrafi tak ms dokłądnie obsłużyć :P
    xanio
    Level 27  
    Hehe a lcd.c to czemu dołączyłeś do tego programu? ;)
    raffiki
    Level 13  
    a to przypadek :D bo testowalem czy domofon zasilaniem z mikrofonu uciągnie LCD :) (chce zrobić gniazdo 14pin - podpina sie panel, wyswietlacz wlacza i ustawienia zmienia przyciskami :D)
    kaken
    Level 15  
    Układ działa i to się chwali :). Też kiedyś o tym myślałem z tym że sygnał podpiąłbym do np. INT0 i później przy zmianie stanu uruchamiał licznik - wydaje mi się, że tak by było dokładniej i ogólnie elastyczniej w użyciu.
    raffiki
    Level 13  
    SCHEMAT: Modyfikacja domofonu- otwieranie "kodem"
    Nie wiem czy nie ma błędów!! Ciężko mi to tak z głowy przerzucić na komputer ;)

w moim wypadku jeden ze styków zamek podpięty jest do masy. wiec mam tylko 4 przewody. "dzwonek" to linia informująca domofon o dzwonieniu. Gdy nieatywna podciągnieta do masy. Podczas dzwonienia napięcie impulsowe (bezpośrednio na głośnik dające dzwięk) stąd dioda i kondensator. Zasilania w moim domofonie nie ma dlatego podpiąłem sie pod linie mikrofonu. nie zakłóca w żadnym stopniu działania a wystarcza to działania układu (gdy słuchawka odłożona ~10,5v, podniesiona ~5V) przy 5V nie dziala. Tyle że normalnie domofon po podniesieniu słuchawki ogólnie nie działa ;) (w sensie dzwonienia). Wydaje mi się że tyle. Jak ktoś ma pytania to prosze pytac :) Jak zrobię kolejne wersje (najpierw diody inforumjące o stanie domofonu) to będe informował (wrzucał schematy i kod w tym temacie). :) mam nadzieję że ostateczna wersja będzie zapisywać statystyki i po podpięciu panelu sterowania wyświetli informacje na wyświetlacu oraz pozwoli zmienić ustawienia podstawowe :) (te zmienne co sa na poczatku definiowane i wymagany kod). Myślałem także o kodze "dezaktywacji" urządzenia. Po wprowadzeniu kodu przestaje reagować na otwieranie (np jak się wyjeżdża) a po ponownym wprowadzeniu kodu odblokowuje na nowo. Ale to w kolejnych wersjach. Najpierw naprawię słuchawke :)
    tomek10861
    Level 27  
    Projekt jak najbardziej ok. Schemat można by jeszcze trochę uprościć. :P Cena też niska. Estetykę płytki, można by trochę poprawić, np.: dać krótsze zwory i zmniejszyć wymiary płytki.

Nurtują minie jeszcze dwa pytania. Jak przyjedzie do ciebie jakaś daleka ciotka to jak się dostanie do twojego domu. ;) A drugie pytanie ta czy kolega używa przewodów z kabla telefonicznego ziemnego? ;) Pozdrawiam tomek10861
    popaw1
    Level 20  
    Domofon został wymyślony w innym celu niż otwieranie drzwi po trzykrotnym zadzwonieniu. Wystarczy, że ktoś niepowołany to podpatrzy i będzie miał już na drzwi wejściowe obejście. Pomysł jak i wykonanie jednak ciekawe.
    raffiki
    Level 13  
    @popaw1: dlatego mozna zmienic kod :P prosty jest dlatego ze i tak na taki otwieramy.
    @tomek10861: Sposób otwarcia zna tylko bliska rodzina i sobie otwiera a ciotki same nie wchodza :P lepiej zeby był czas na przygotowanie sie ;). przewody mam z jakiegoś 10 żyłowego najtańszego jaki był :P wszystko na nich robie.

przy okazji informacja: NIE POLECAM ZASILANIA Z MIKROFONU- czasem uC sie wiesza przy dużych skokach :P trzeba dać jakis kondensator porządny ;]. Musze wmontować jakis transformatorek i podciągnąć z dzwonka- to będzie pewne ;).
    Xvid_034
    Level 10  
    Witam. Projekt z mojego punktu widzenia genialny ! :) Jestem nowicjuszem, jak na razie zrobiłem tylko usbasp i lampkę RGB a ten projekt jest dla mnie wręcz idealny.

Osobiście używam tego samego systemu-3 razy sygnał-znaczy, że to domownik.

Mam prośbę, sam nie umiem narysować płytki więc mógłby ktoś to zrobić najlepiej jakieś małe wymiary :) Schemat chyba dobry a wsad ? I spis elementów.

Bardzo chciałbym wykonać ten projekt.
    raffiki
    Level 13  
    wszystko opisane na schemacie ;)
    PS! DOMOFON NAPRAWILEM I DA SIE ROZMAWIAC- mimo to nie rezygnuje z projektu :P
    dturczak
    Level 19  
    dioda i kondensator dobrze sie sprawdza w wykryciu dzwonka ?
    Mysle ze połaczenie komparatora(wzmacniacz operacyjny) z potencjometrem precyzyjnym na wejsciu odwracajacym i filtru RC za WO tez by sie dobrze spisywało ;)
    raffiki
    Level 13  
    działa super. Przez jakiś czas nie było i odziwo działało. Dzis wariowało i otwieralo za każdym razem. Więc zacząłem stabilizować ;) i działa super. A koszt to już w ogóle śmieszny ;) (sprawdząłem różne kondensatory. 103 najlepszy, 104 za duzy był a 101 za mały ;) )
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    mirekk36 - a co powiesz jak mam nie reformowalnych sąsiadów w klatce, w której wkładka jest wytarta na tyle że połowie ludzi klucze nie otwierają tych drzwi ? A mocherki które mieszkają na dole drą japy że jak będą próby manipulacji przy drzwiach to policję naślą. Mam rodzinkę 4 osobową i tylko moim kluczem po kilku manipulacjach drzwi jestem w stanie otworzyć.
    Ważne że układ działa. Z mikrofonu nie da się tego układu zasilać.
    Jeśli chodzi o ten przełącznik to czasami pomaga kilka kropel spirytusu i znów będzie działa jakiś czas.
    mirekk36
    Level 42  
    Dariusz Goliński --> ależ ja nie mam nic przeciwko temu pomysłowi, uśmiałem się tak na prawdę z sytuacji w jakiej narodził się pomysł. Bo zamiast naprawić słuchawkę - autor dorobił coś takiego - jak sam wspominał z lenistwa ;)

.... jednak większość wynalazków powstawała z lenistwa - ot chociażby piloty do TV itp ;) nieprawda ?

sam uważam, że taki mały wynalazek - nawet jak już słuchawka działa - może być bardzo przydatny

popieram takie pomysły ;)
    mkpl
    Level 37  
    No to się chwali :D tylko pytanie czy coś takiego będzie poprawnie działać z sprawnym domofonem? tzn czy będzie można normalnie rozmawiać?
    Ja widzę inne zastosowanie...
    Jako czlowiek pracujący na własną rękę (wakacje) spędzam trochu czasu w domu i upierdliwe ulotki, poczta i inna zgraja ciągle wydzwaniają do mnie abym otworzył drzwi... a dzieki takiemu układzikowi będę mógł ich olać :) rodzinka i znajomi poznają kod a reszcie dziękujemy :D

Generalnie przydała by się jedna mała zmiana. Szkoda Atmegi lepiej upakować attiny 2313 lub coś jeszcze miejszego (byle tanie i łatwo dostępne) a i przydał by się tryb programowania tak aby co jakiś czas łatwo można było zmienić kodzik. Ludzie jednak swój rozum mają jak kodzik wypatrzą to takie ułatwienie tylko szkodzi
    raffiki
    Level 13  
    ustawienia beda w 2 wersji :). A dziala z domofonem sprawnym :) w 100% :)

PS. a atmega8 dlatego ze tylko ją mam :P
    Dławik81
    Level 15  
    Powiedzmy projekt nawet bardzo pomysłowy ze względu nauki programowania ,ale mało funkcjonalny ponieważ każda osoba ,która naciśnie przycisk przywołania trzema krótkimi sygnałami dostanie się do Środka trochę to mało bezpieczne rozwiązanie.Jeśli popsuł się tylko przycisk od otwierania zamka a nie chciałeś tego naprawiać chociaż jest to do naprawienia , ja osobiście na twoim miejscu zamontował bym moduł centralnego zamka podłączył bym w miejsce wyłącznika otwierania na wyjście przekaźnikowe modułu centralnego zamka uzyskując w ten sposób zdalne odtworzenie drzwi za pomocą pilota radiowego w ten sposób wyeliminował tradycyjny klucz mechaniczny i przypadkowe wtargnięcie było by nie możliwe.
    raffiki
    Level 13  
    ale domofon caly juz dziala. a kod mogę ustawic dowolny. wiec nie kazdy wejdzie. Pozatym jak chec do zadzwoni do bylekogo i powie "ulotki" albo "poczta". Tez wejdzie...
    MdpunG
    Level 12  
    Bardzo ciekawy pomysł, osobiście niestety go nie zastosuję bo mieszkam w domku jednorodzinnym, ja u siebie też pokombinowałem z domofonem ale zupełnie w inną mańkę: loguję zdarzenia na komputerze ( właściwie to minikomputerze poprzez port LPT) czyli jak ktoś dzwoni to mam log o której godzinie, jak otwieram elektrozaczep też mam log - ale to opowieść na inny temat.
    Tymczasem moje zdanie do sceptyków bezpieczeństwa, nie każdy kto naciśnie domofon 3 razy otworzy drzwi - drzwi otworzy ten kto 3 razy naciśnie właściwy guziczek ( jeden konkretny np. z 12 - bo tylu jest lokatorów) , dodatkowo kolega zmieni kod na 3 krótkie i jeden długi i już prawdopodobieństwo że ktoś to rozpracuje maleje.
    Moja ewentualna sugestia do autora to po trzecim wciśnięciu guziczka a przed uruchomieniem elektrozaczepu odczekałbym jakieś 6 sekund, zawsze będzie to wyglądało jak oczekiwanie na to że ktoś tam na górze otworzy (a nie z automatu).
    pozdrawiam i gratuluję pomysłu
    Marcin
    raffin
    Level 24  
    Witam
    A ja problem z kluczami dla domowników rozwiązałem w inny sposób - kupiłem najtańszą jaka istnieje na allegro dwu kanałową centralkę do samochodu , z możliwością dokupienia pilotów...
    Pod 2 wyjścia astabilne podpiąłem układ na NE556 (2x555), który wydłuża mi impuls do 2s i 10s.
    Przez przekaźniki jeden kanał podpięty jest pod zamek (10s), a drugi (2s) do światła na klatce schodowej.
    Tym sposobem od kilku lat nie martwię się, że zamek w zimie zamarza, że mam zajęte ręce żeby otwierać drzwi kluczami, itp, itd... że ciemno... :)

Polecam
    MdpunG
    Level 12  
    No ja mam podobnie - pilot somfy 4kanały - 1. brama przez przekaźnik, 2.Drzwi garażowe (roletowe). 3. światło w garażu, 4. elektrozaczep furtki.
    Generalnie pomysł wypłynął przy montażu bramy rolowanej do garażu (centralka somfy miała jeden wolny kanał przekaźnikowy, więc podpiąłem bramę, potem dokupiłem "Uniwersalny odbiornik dwu kanałowy" i podłączyłem furtkę, a że z 4 kanałem nie miałem co zrobić to i światło w garażu się załapało, tu przez wyłącznik czasowy.
    pozdrawiam
    mirekk36
    Level 42  
    panowie raffin i MdpunG ---> tak wasz sposób jest dobry jak mieszkacie w niskim bloku z cegły i najlepiej na parterze - to wtedy wam zadziałają te wasze centralki radiowe z samochodu, ale jak ktoś mieszka np w bloku 12piętrowym na 11 piętrze - to sposób wasz sposób z centralką może wsadzić sobie w buty ;) ..... - aczkolwiek dla kogoś kto mieszka tak jak wy na parterze i jest dobry zasięg - to rzeczywiście jeszcze pomysł zapalania pilotem światła na klatce schodowej jest jak w sam raz ;)

też zgadzam się, że pomysł autora wątku jest bardzo prosty - ale co najważniejsze skuteczny , sprawdza się w praktyce no i co istotne nie otwiera drzwi do mieszkania - nawet jeśli podłapie to obca osoba tylko do klatki schodowej - więc nie ma co robić tragedii ;)

pomysł został przedstawiony jako prosty - z opisem, że można sobie zmienić kod jeśli już ktoś zauważy co robi ciocia przy domofonie, która nie zwróciła uwagi na to, że obok stoi 10 obserwatorów jej poczynań ;)

więc ani nie jest to przerost formy nad treścią ani nikomu nie potrzebny wynalazek. ;)
    mongoł2000
    Level 18  
    a może dodatkowo po wyciśnięciu kodu odtworzyć komunikat typu: halo lub słucham , a potem dopiero otworzy drzwi? wtedy osoby które mogłyby być z nami przy domofonie nie myślałyby dlaczego ktoś otwiera niewiedząc kto dzwoni
    MdpunG
    Level 12  
    albo jeszcze lepiej: "słucham?" i po krótkim czasie na odpowiedź "zapraszam na górę" :)
    pozdr
    raffiki
    Level 13  
    co do pilotów- zrobilem kiedys otwieranie telefonem (dzownilo sie na dany numer) ale denerwowalo mnie ze musialem miec telefon. co za różnica czy mam miec pilot klucz czy telefon. muszę tego poszukać i wyjąć. dla mnie ważne było zrobienie otwierania które mogę obsłużyć bez wyciągania czegokolwiek :P pozatym o koszt mi chodziło.