Oto mój pierwszy projekt który jest przydatny. Z powodu uszkodzenia domofonu w domu (nie działa słuchawka) umówiliśmy się że gdy idzie ktoś od nas ma zadzwonić trzy razy. Jednak ciągłe wstawanie i chodzenie do domofonu (mój pokój jest ostatni) zmotywowało mnie do utworzenia prostego układu który będzie drzwi otwierać za mnie. Całość oparta jest na uC Atmega8. Program napisany jest w C.
A teraz konkrety:
po trzykrotnym wcisnięciu przycisku dzwonienia (krótkie sygnały) Atmega podaje napiecie na przekaznik i zwiera styki elektromagnesu (3 sekundy). przy każdym innym kodzie nie reaguje. Całość jest zasilana z domofonu. Urządzenie działa bardzo dobrze, mimo że wymagało kilku modyfikacji. Pierwsza wersja do bazy tranzystora miala bezpośrednio podane impulsy "dzwonienia" jednak okazało się że sygnał jest podawany bezpośrednio na głośnik co powodowalo otwieranie za każdym razem. W tej wersji został dodany kondensator (ceramik 103) i dioda (żeby nie spłaszczyć charakterystyki na głośniku). Jak narazie działa w 100%. Koszt wykonania całego urządzenia wyszedł mi mniej niż 10 zł i mieści sie w obudowie domofonu. Użyłem Atmegi ponieważ akurat ją posiadam. Wszystko zmontowalem na płytce uniwersalnej i wpakowałem do obudowy domofonu. Schematu żadnego nie posiadam bo robiłem to "w locie". Jak będzie trzeba to postaram sie rozrysowac. Uprzedzam że do innych domofonów prawdopodobnie nie bedzie pasowac ten układ

Zdjęcia:

Przycisk po prawej stronie jest wynikiem uszkodzenia wbudowanego jakiś czas temu (a ten jest w sam raz dla mojej babci

i filmik jeszcze:
POZDRAWIAM!

a zapomniał bym. Aby zmienić parametry otwierania zmieniam w programie kilka zmiennych (max czas krótkiego wcisniecia. max czas długiego wciśniecia. max czas przerwy. Pozatym moge ustawiac dowolną sekwencje kodów długi-krótki o każdej długości. Mam zdefiniowane funkcje dlugi() oraz krotki(). Ustawiam je w kolejności a na koncu otwieranie. Jeśli funkcja wykryje prawidłowy impuls przechodzi do nastepnej. Jesli nie to wraca do funkcji czekaj(). A jesli przejdzie wszystkie funkcjie to wykonuje otworz().

Cool? Ranking DIY