Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zwarcie po podłaczeniu kabla antenowego do telewizora

simonkosc 03 Wrz 2009 13:29 9234 14
  • #1 03 Wrz 2009 13:29
    simonkosc
    Poziom 2  

    Witam.

    Po podłączeniu kabla antenowego do telewizora, wywala mi w mieszkaniu bezpieczniki. Czy ktoś mogłby mi doradzić co może być przyczyną?

    Szymon

    Proszę uzupełnić tytuł tematu zgodnie z regulaminem forum pkt 11, albo temat zostanie przeniesiony do kosza. [ogryz]

    0 14
  • Pomocny post
    #2 03 Wrz 2009 13:38
    Artee18
    Poziom 22  

    Jaka antena?sprawdź zasilacz najpierw;)miałem przypadek że zwierał po włączeniu kabla antenowego

    1
  • Pomocny post
    #3 03 Wrz 2009 14:04
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  

    Każdy telewizor ma separacje od sieci. W jednych separacja jest robiona w zasilaczu, w innych (tylko tych bardzo starych) są kondensatory separujące przy samym gnieździe antenowym.

    Więc bardzo istotne jest jaki to telewizor. Sama antena nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ większość anten i tak jest uziemiona.

    1
  • Pomocny post
    #4 03 Wrz 2009 14:46
    Józio17
    Poziom 27  

    Witam!Kiedyś miałem przypadek że cewki rozmagnesowujące były pod podkładką śruby mocującej kineskop i był taki sam efekt(antena zbiorcza).Sprawdziłbym jeszcze kondensator między masą zimną a gorącą w TV.

    0
  • #5 04 Wrz 2009 13:19
    simonkosc
    Poziom 2  

    Sprawa wyglada tak:
    Telewizor to LED Samsunga seria 7000 - podlaczony bezposrednio do kontaktu (bez listwy przepieciowej) Sprawdzilem juz czy nie ma przebicia na telewizorze, czy nie ma fazy na uziemieniu w gnaizdku z pradem i czy nie ma napiecia w gniezdzie antenowym. Podlaczylem rowniez mala antene z wbudowanym wzmacniaczem (Thompson) na ktorej telewizor dziala bez problemu. Wciaz jednak, przy wylaczonym telewizorze, ale podlaczonym do pradu, kazda proba podlaczenia anteny (gniazdo do anteny zbiorczej) konczy sie wybitymi korkami. zastanawiam sie czy problem nie tkwi w zbyt czulym bezpieczniku w mieszkaniu...?

    0
  • Pomocny post
    #6 04 Wrz 2009 13:49
    alvin
    Poziom 25  

    Witam
    Odwróć wtyczkę sieciową TV o 180 stopni i włóż do kontaktu, sprawdź czy nie wyrzuca bezpiecznika. Jeżeli teraz jest O.K. to znaczy, że coś jest nie tak z separacją galwaniczną TV od sieci i należałoby to naprawić ze względu na bezpieczeństwo użytkownika i samego TV.

    0
  • #7 04 Wrz 2009 14:27
    simonkosc
    Poziom 2  

    ok - sprobuje - dzieki za wskazowke.

    0
  • Pomocny post
    #8 04 Wrz 2009 18:46
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  

    " kazda proba podlaczenia anteny (gniazdo do anteny zbiorczej) konczy sie wybitymi korkami"

    Przecież żeby wywaliło korki to podczas podłączenia anteny musi być widać jakiś łuk elektryczny, jakieś iskrzenie, widać czy nie?

    druga sprawa, działał przedtem czy pierwszy raz go tam podłączasz.
    i trzecia sprawa, co to za "korki" nie jest to przypadkiem wyłącznik różnicowoprądowy,
    jaki ten telewizor ma przewód, nie przypadkiem taki komputerowy z uziemieniem?

    0
  • Pomocny post
    #9 04 Wrz 2009 20:01
    andrzej.ek
    Poziom 20  

    Przetwornice impulsowe mają masę tzw gorącą i zimną połączoną kondensatorem kilka nF/2kV. Miałem raz przypadek przebicia tego kondensatora.

    1
  • Pomocny post
    #10 04 Wrz 2009 20:52
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  

    A tego nie czytacie,

    Cytat:
    Wciaz jednak, przy wylaczonym telewizorze, ale podlaczonym do pradu,


    Wyłączonym, a w takiej sytuacji pozostaje tylko uziemienie, resztę odłącza wyłącznik sieciowy.

    Jeszcze raz zapytam co to za "korek", jeśli różnicówka to powiem Ci gdzie masz problem.

    0
  • Pomocny post
    #11 04 Wrz 2009 21:06
    lukashb
    Poziom 39  

    Ja obstawiam, że napewno jest to wyłącznik różnicowo-prądowy, bo jak by były efekty audiowizualne w postaci iskier, to by było to w 1 poście, a po drugie, coś by wkońcu nie wytrzymało jak by przyjmowało ciągle udar na siebie i prędzej czy później wypalił by się ten element w telewizorze. A tak - upływność - i mamy efekt w postaci wyrzuconego zabezpieczenia. Powodów może być wiele, antena zbiorcza "uziemiona" zerem w punkcie zbiorczym, kondensatory po stronie pierwotnej do masy z linii L i N do masy TV, obwód się zamyka, powstaje asymetria prądów płynących przez zabezpieczenie i wyłącza.

    0
  • #12 04 Wrz 2009 22:55
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  

    Cytat:
    antena zbiorcza "uziemiona" zerem w punkcie zbiorczym, kondensatory po stronie pierwotnej do masy z linii L i N do masy


    Przyczyna może być o wiele prostsza, wystarczy że antena będzie zerowana a bolec w gniazdku uziemiany. Wystarczy zewrzeć "zero" z uziemieniem i różnicówka zadziała.

    Łatwo to sprawdzić dotykając anteną bolca uziemiającego w gniazdku.

    1
  • #13 04 Wrz 2009 23:05
    mirex
    Poziom 43  

    Tak czy inaczej ja tu widzę na razie robotę dla elektryka a nie speca od TV.
    Dalsze dyskusje, aż do wyjaśnienia problemu przez autora, chyba zbędne.

    0
  • #14 04 Wrz 2009 23:10
    ojciec dyrektor.
    Poziom 22  

    Cytat:
    Dalsze dyskusje, aż do wyjaśnienia problemu przez autora, chyba zbędne.


    Tak jest, szefie.

    0
  • #15 10 Wrz 2009 14:13
    simonkosc
    Poziom 2  

    Witam!


    Sprawa zostala wyjasniona. Okazalo sie, ze elektryk, ktory przenosil w moim mieszkaniu kontakty, wmontowal dodatkowe "zero" do skrzynki z korkami. Mam male dziecko, wg elektryka mialo to stanowic dodatkowe zabezpieczenie na wypadek wlozenia czegos do gniazdka itp. Nie wnikam, czy dodatkowy przewod zostal prawidlowo podlaczony, czy problem tkwi w instalacji antenowej - najwazniejsze ,ze po wypieciu dodatkowego przewodu problem ustal - telewizor dziala i nie wybija korkow przy podlaczaniu anteny. Dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam,

    Szymon

    0