Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panel CLIMAtronic VW Golf IV

Jerrykul 10 Cze 2004 13:21 27896 25
  • #1 10 Cze 2004 13:21
    Jerrykul
    Poziom 10  

    Mam uszkodzony climatronic i podejrzewam panel że się roprogramował lub powrócił do ustawień jakby fabrycznych (aczkolwiek jest to moja teoria).
    W błędach wyczytałem że jest uszkodzony czujnik tem. G191 ale na pewno nigdy taki czujnik w tym samochodzie nie był zamontowany a klima działała, dla pewności nawet wpiąłem na wyjściu (według schematu el. tego czujnika) podobny czujnik i błąd zniknął a klima dalej nie działa.
    Związku z tym mam pytanie czy można ten panel zaprogramować lub ustawić pod ten samochód, powrócić do tego co było. Za pomoc z góry dziękuje.

    A to dane Tego samochodu:

    VW GOLF 98'
    SAMOCHÓD - typ 1J1 2J4 GOLF 1,6 BASIS 74 D 3 KW 5-G.
    SILNIK - 1.6 , 74KW/105KM , SIMOS AKL.
    CLIMATRONIK - HELLA o oznaczeniu 3B1 907 044 B.

    0 25
  • #2 13 Cze 2004 17:31
    kajetanCES
    Poziom 16  

    Czy ktoś próbował go zdiagnozować VAG iem?
    To podstawa.
    Ponadto klimatronik ma samodiagnozę.

    0
  • #3 13 Cze 2004 21:52
    Jerrykul
    Poziom 10  

    Witam
    Jakiś czas temu byłem z nim w serwisie skody, gościu rozebrał połowę samochodu i po paru godzinach stwierdził uszkodzenie panelu.
    Przed wyjazdem do serwisu sprawdziłem VAGCOM-em błędy, był tylko jeden "uszkodzony czujnik temperatury G191, kanał powietrzny wewnątrz, przerwa lub zwarcie do plusa".
    Po powrocie nie zmieniło się nic. Tak więc jak pisałem wcześniej taki czujnik w tym modelu nigdy nie był zamontowany.
    A co do samo diagnozowania CLIMAtronica to tak do końca to nie wiem jak to zrobić.

    2
  • #4 14 Cze 2004 00:48
    kompleks2
    Poziom 11  

    Witam
    Jeżeli posiadasz VAG-COMa spróbuj wejść w klimę i wykonaj test outputs,czyli test urządzeń wykonawczych.Zaobserwuj czy wszystko działa łącznie ze sprzęgłem sprężarki.Jeżeli tak to nie ma się co czepiać panela tylko sprawdzić instalację. :)

    0
  • #5 18 Cze 2004 19:56
    Jerrykul
    Poziom 10  

    Witam, po włączeniu testu outputs VAG-COM-em zaczyna testować nawiewy i zaraz po nich test się kończy. Komunikacji nie przerywa a po ponownym włączeniu testu przerywa w tym samym miejscu jakby niemiał jakiegoś urządzenia dodam że błędów niema po tym teście.

    0
  • #6 27 Cze 2004 12:43
    sigi
    Spec od samochodów

    Słyszałem, że tam w panelu wysiada dioda, ale nie znam szczegułów.

    0
  • #7 30 Cze 2004 10:38
    marx232
    Poziom 14  

    wejdz Vag-Comem do klimy i podaj mi nr. kodowania, wtedy bedzie wiedomo czy klima Ci się nie przekodowała, bo osobiście miałem dwa takie przypadki.

    0
  • #8 01 Lip 2004 12:19
    Jerrykul
    Poziom 10  

    Prawdopodobnie o to Ci chodzi, aczkolwiek nie jestem pewien. Z tego co zauważyłem wszystkie urządzenia maja jakieś numery oprócz climatronica. Jak to jest ten numer to co mogę zrobić z tym fantem. Wspominałeś że już kiedyś miałeś podobne przypadki, jak możesz to prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu (mogę się jakoś zrewanżować).

    0
  • #10 02 Lip 2004 23:42
    AT
    Poziom 12  

    Sprawdź sterownikm wentylatorów , przy lewej podłużnicy , koło podstawy akumulatora.

    1
  • #11 08 Lip 2004 19:05
    Itek
    Poziom 20  

    Z tego co widać brak kodowania
    a 04 grupa powinna zrobić nastawy podstawowe tej klimy.
    Pozdrawiam

    0
  • #12 14 Lip 2004 23:14
    skiba
    Poziom 13  

    Czy ktoś z was wie jak wprowadzic klimatronic w stan serwisowy??

    0
  • #13 30 Lip 2004 12:38
    Jerrykul
    Poziom 10  

    W końcu po wielu trudach udało mi się ten panel CLIMAtronica zakodować :D . Jak się to w końcu uda zrobić, to wychodzi że nie jest to takie trudne. Niestety na ten temat niema za wiele informacji w necie :( . Pozdrawiam wszystkich którzy chcieli mi pomóc.

    0
  • #14 15 Cze 2006 19:42
    LAMBDA
    Poziom 17  

    ...no i teram Mi trafił sie taki problem w autku gdy na dworze jest 30C :((...zrobiłem test wyjść w Vag-Comie...test ten nie zakończył sie i wyskoczyl błąd ERROR: Function not available...po tym Klimka juz sie nie załaczała...teraz po przekręceniu stacyjki wszystkie znaki na panelu migają 30 razy i potem wskoczy normalny ekran...Vag wyrzuca 2 błedy..

    2 DTC's FOUND

    01296 - Sender for outlet temperature: Center (G191)
    30-00-Open or short to B+

    01274 Air flow Flap Motor (V71) (ten bład pamietam miałem juz wcześniej)
    35-00


    podejżewam że sie poprostu rozprogramowala....potrzebuje to zakodować...ale narazie nie wiem...i potrzebuje pilnej pomocy...

    Autko to Golf IV 98r. 1.9TDI kod silnika ALH

    1
  • #15 16 Cze 2006 14:48
    Remik71
    Poziom 24  

    A jakie masz aktualne kodowanie climatronica w tym TDI?

    Powinieneś mieć 01000

    0
  • #16 16 Cze 2006 14:53
    LAMBDA
    Poziom 17  

    akurat tego sobie nie spisałem ale wydaje mi sie że jest 00000 :(..wieczorkiem bede wiedział ....a jak to zakodować?

    0
  • #17 16 Cze 2006 18:05
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.

    No bo vag-com często podaje w climatronicu 00000 nawet jak jest poprawnie zakodowany. Przynajmniej ja się z tym już spotkałem.

    0
  • #18 16 Cze 2006 20:27
    LAMBDA
    Poziom 17  

    Jupii.....miałem 00000 i zakodowałem vw Toolem na 01000 jak podał kolega i klimka ozyła.....ale i tak mimo to nie podoba mi sie cos...co miałem od początku..mianowicie:...ustawie np. 19C i chłodzi...ale obroty wentylatora są non stop takie same..nie powinny sie zmniejszać jak bedzie juz schłodzone?...jak to działa dokładnie?....no i wywala cały czas bład :

    1274 - Air Flow Flop Motor (V71)
    35-00

    a czy ta zmiana na 01000 jest odpowiednia na 100% ?...

    0
  • #19 26 Cze 2006 08:07
    LAMBDA
    Poziom 17  

    sprawa z moim Klimatronikiem nadal aktualna...prosze o pomoc...co mam nie tak że sam sobie nie reguluje Obrotami wen tylatora?...co moze być z tym V71?....i skąd wiadomo że akurat musi być zakodowany na 01000 ....prosze bardzo o pomoc....

    0
  • #20 26 Cze 2006 22:35
    camel09
    Poziom 19  

    w passacie B5 1,9 TDI klimatronic mam na 02000.

    1
  • #22 28 Cze 2006 01:23
    Robakkk
    Poziom 13  

    No wiec jest tak:
    3B1907 044H
    C-C 05GP 0009
    soft coding 01700
    wsc 05311.
    Drepcze w miejscu-gdzie szukac,co zmieniac? Moze jakies linki albo podpowiedzi??

    0
  • #23 25 Lip 2006 13:33
    yarecky3
    Poziom 15  

    Dodam swoje ustawienia:
    Passat 98 B5 climatronic 3b1 907 044 B, soft config 05000,

    A tak na marginesie - gdzie znalezc cos o tych wartosciach? gdzies znalazlem ze to jest w service manual - ale ... jakim. To chyba nie jest manual z serii sam naprawiam lub podobny. Chodzi chyba o jakas dokumentacje z serwisu?
    pozdrawiam

    0
  • #24 25 Lip 2006 14:43
    Jerrykul
    Poziom 10  

    Witam.
    Wszystkie informacje na temat kodowania sterowników w VW i AUDI można znaleźć w programie serwisowym ELSA WIN. Dzięki temu programowi udało mi się zakodować mój panel klimy w golf IV.
    Pozdrawiam jerrykul.

    0
  • #25 26 Mar 2011 16:06
    wosiu15
    Poziom 9  

    Witam. przepraszam ze wkraczam z calkiem innym problemem.
    Mam golfa 3 z climatronikiem po wlaczeniu zaplonu pali mi bezpiecznik i panel nawet sie nie wlacza gdzie szukac zwarcia? z gory dziekuje za pomoc

    0
  • #26 30 Lip 2011 21:12
    m.fabijanczuk
    Poziom 9  

    u mnie też w golfie 3 przestało działać podświetlenie, po próbie wymiany żarówek niestety panel w ogóle przestał świecić. Najgorsze jest to że nie mam możliwości sterowania nawiewem itp. co mogło się stać??

    0