Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fotokomórka? wykrywanie obiektu.

kedrigen 04 Sep 2009 12:44 2525 5
Optex
    kedrigen
    Level 10  
    Witam,

Szukam jakiegoś elementu który wykryje mi przesuwający się obiekt w odległości około 30-80cm jest to dość duży i wolno poruszający się. Najlepiej jakby był zasilany 5V lub 12V.

Znalazłem jakieś fotokomórki tylko ceny powyżej 100zł mnie trochę przerażają.

Pozdrawiam.
  • Optex
    wieswas
    Level 33  
    Opisz dokładniej do czego to ma służyć to łatwiej dobrać rozwiązanie.
    Jeżeli przedmiot przesuwa się powoli zawsze po tym samym torze , to wystarczy punktowo oświetlać fotoelement i przedmiot przesłaniając światło uruchomi odbiornik.
    Dla nieco szybszych obiektów ale z nieprzewidywalnym torem ruchu można wykorzystać typową , najtańszą czujkę ruchu z instalacji alarmowej.
    Rozwiązania można mnożyć, ale trzeba znać dokładnie problem.
  • Optex
    kedrigen
    Level 10  
    Zrobiłem szkic, nie wiem czy coś on wyjasni ale moze cos pomoze.

Sa obracające się ramiona (np. 4) i musze wykryc czujnikiem przejscie pod nim ramienia. wolalbym zeby nie byla to zadna bariera swietlna które ramie by przerywało. Instalacje czegokolwiek na ramionach nie wchodzi w gre niestety. Ramie obraca wlasciwie zatrzymuje sie pod czujnikiem.

http://wstaw.org/images/free/2009/09/04/6425f747fd131e452e7e6e989b6020.jpeg << szkic
    kedrigen
    Level 10  
    Rozumiem ze chodzi o zastosowanie fototranzystora lub fotodiody? i wyregulować zeby załączał sie gdy ramie bedzie sie przesuwało pod nim? I jak to bedzie dzialac w róznym swietle? (dzien, wieczór, oswietlenie w pomieszczeniu)
    Paweł Es.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To co Elek555 podał to jest transoptor szczelinowy, wymagający by przesłona przechodziła pomiędzy jego "szczękami" (na jednej jest dioda emitująca promieniowanie podczerwone a na drugiej fototranzystor.

Jakie wymiary ma ta twoja "karuzela" ?

Lepiej by było użyć czujnika odbiciowego, bo wtedy można nakleić na ramionach "karuzeli" paski odblaskowe i czujnik je będzie łątwo wykrywałe.

Inne możliwe do zastosowania czujniki to pojemnościowy lub indukcyjny - zależy z jakiego materiału są zrobione ramiona "karuzeli"

Tu są wyjaśnione zasady działania pozczególnych czujników (obejrzał bym się za jakimś gotowym czujnikiem)

http://www.eti.pg.gda.pl/katedry/ksem//studenci/sensory/SEW-Lab-CZ-3.doc