Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TPU Mark Steven - Free Energy

overunity 04 Sep 2009 13:50 19954 45
NDN
    J. Kleban
    Level 25  
    revolt wrote:
    Dobra. Gdzieś chyba na tym forum spotkałem się z opinią że lampy 70-L-7 wprowadzono kilka lat po rzekomym eksperymencie Tesli. Jesteś w stanie udowodnić, że te lampy już były wtedy dostępne?

Na podstawie gdzies tam zaslyszanych opinji zadasz aby ktos udowadnial ze sa nieprawda ,? Hm!!!!!!!!
  • NDN
    mmm777
    Level 31  
    Jak się wrzuci w Google `70-L-7', to - przede wszystkim - widać, jak ślicznie teksty o Tesli są kopiowane 1:1, ponieważ ten symbol występuje tylko w tych tekstach :D .
    Na stronach o elektronice lampowej jest ona nazywana 70L7, oraz poprawniej: 70L7GT.

A informację o tej lampie nietrudno znaleźć; proszę:
    70L7
    70L7GT

Podane tam daty powstania lampy, to: 1935 i 1939.

-----------------
    Może jeszcze cytat z innego forum:
    Quote:

Re: Tesla nie wynalazł tansformatora drogi Tomku
    Autor: picard2☺ 06.02.08, 21:34 Dodaj do ulubionych zarchiwizowany

Tesla był,pewnego rodzaju pod Edison czyli inżynierem łapiącym na lewo i na
    prawo dobrodziejstwa "królowej elektryczności" starając sie
    opatentować swoje genialne pomysły ale nawet w swoim kraju po za
    polem wirowym na podstawie prądu dwufazowego nikt mu nie przyznaje żadnej zasługi.
    Pomijajac Faradaya pierwszy transormator przemyslowy zostal opatentowany przez
    Francuza Gaulard w 1883 ten sam Gaulard i Deprez wykonali dwie pierwsze linje
    transportujace prad poprzez transormatory
    -linie miedzy wystawa w Torino i stacja w Lazio odlegla o
    37km.
    -druga linia o realnym zastosowaniu przemysłowym została zbudowana
    w 1885 prawie pod moimi oknami i przenosiła "115 CV pod napięciem
    6200 Volt z Creil do Paryza (56km).

Maszyny elektryczne pozwalały na otrzymanie prądnic prądu zmiennego
    i prostowniki rtęciowe prąd prawie staly.Ale najważniejszym wynalazkiem było
    Dynamo Gramma i Motor prądu stałego oparty
    na systemie kolektora szczotkowego.Pierwsza maszynę używająca
    pard zmienny trzyfazowy wynalazł polski szlachcic Doliwo-Dobrowolski
    pracujący w Laboratorium Siemensa.
    Nikt nie widział narazie Tesli i dużo nigdy go nie postrzegło.
    Maszyny elektryczne (prądnice i silniki) zapoczątkowały ere
    elektryczności która sie opierała na centralach elektrycznych poczatkowo
    wodnych( pierwsza turbina ruszyła w Alpach Lancey)
    1899).Po paru probach elektrownie hydrauliczne zaczely pracowac i
    pracuja do dzisiaj na patencie Kaplana zwiemu je turbiny Kaplana.

Tesla wynalazł silnik indukcyjny, do dziś szeroko używany bez zasadniczych zmian
    konstrukcyjnych.

Nie Tomku wszystkie silniki przemysłowe są indukcyjnymi a to co sobie
    przypisywał Tesla to silnik asynchroniczny zbudowany poprzednio
    przez Siemens(Doliwo-Dobrowolski)

Nie będziemy się sprzeczać o bitwach Westignhoue (gdzie pracował Tesla) z
    Edisonem.Prad stały to prąd o częstotliwości 0 wiec dzisiaj
    nie ma różnic miedzy nimi i wiekszosc napędów przemysłowych jest
    napedzana "przeksztaltnikami" f=var. prądu I=var lub napięcia U=var
  • NDN
    J. Kleban
    Level 25  
    Wypowiedzi z innego forum dowodza jedynie ze taka dyskusja miala miejsce , a wypowiedzi niczego nie udowadniaja .
    Cos mi sie widzi ze metody "Nikodema Dyzmy" sa ostatnio na "topie" na tym forum.
    overunity
    Level 10  
    Witam ponownie.

Powiem szczerze, pobawilem sie przez 2 godziny moim toroidem i troche mnie olsnilo jak to "moglo by" dzialac. Poza tym chyba w koncu zobaczylem na czym polega dzialanie podobnych urzadzen :D
    Nie zdazylem napisac zadnych wnioskow- za to sorry. Jakkolwiek krotki opis.
    Ogolnie bawilem sie czestotliwosciami. Sterowalem IRF820 z generatora fali prostokatnej. To co zauwazylem to niepotrzebnie w poprzednim tygodniu wchodzilem na tak wysokie czestotliwosci. Rzecz naprawde dzieje sie na kilochercach. I to podstawowe rzeczy.
    Cewke kontrolna (biala) kluczowalem tylko 5V i w sumie niespodziewalem sie, ze uzyskam z niej tylko przy tak malej ilosci zwojow cos ok 400V. Balem sie podkrecac zasilacz. Generator mam na USB. Przy pewnych f myszka zaczynala migac, az wreszcie padla :cry:
    No i w ten sposob skonczyle zabawe. Musze pomyslec o odseparowaniu tego w jakis sposob, bo strach cokolwiek podlaczac.
    Ogolnie uklad mozna bardzo uproscic. Do pracy potrzebuje on tylko dwoch czastotliwosci. Druga jest harmoniczna pierwszej i z ODPOWIEDNIM przesunieciem fazowym. Pierwsza sluzy do "pompowania" cewki, a druga w pewnym sensie dorabia za "iskiernik" :D Wiem, ze brzmi to troszke SF ale to chyba najlepsze porownanie.
    W piatek jade na wakacje na 2 tyg i niestety nie bede mial czasu na zabawe.

Ale OBIECUJE, ze do konca pazdziernika napisze bedziemy znali opis urzadzenia ze szczegolami i zrzutami z oscyloskopu. Ogolnie naprawde jest to dosc proste. Trzeba tylko jak zawsze pobawic sie praktycznie. :D

Dla niecierpliwych i chcacych sie samodzielnie dowiedziec daje troche wskazowek:

Nalezy porownac ZPOD'a
    www.intalek.com/Papers/Handout3.pdf
    Plus znalesc do niego troche wiecej info. Zamiast diody najlepiej uzyc palnika lub iskiernika.

Zasada dzialania jest b.podobna. ZPOD wyciaga energie przez uzwojenie PIERWOTNE. TPU przez rdzen.

Efekt natomiast jest taki sam jak z patentu "Daniel McFarland Cook - Improvement In Induction-Coils". Patent 119,825. Do odszukania na sieci.
    Tu nalezy dodac, ze uklad jest podobny do DTO (Sweet'a) i z opisu uruchomienia do Power box'a Tesli.
    Jak ktos zrozumie jak ten patent mniej/wiecej dziala, to nie podpierajcie sie wzorami i tym co wiemy niech zobaczy co sie dzieje przy wspolpracy dwoch magnesow (dlaczego 1+1 nie rowna sie 2). Znajdzcie topic "Sciezki rownolegle Joe Flynn". Malo moze byc w j.polskim ale mozna zaczac od:
    http://peswiki.com/index.php/Article:Joe_Flynn's_Parallel_Path_Magnetic_Technology_--_by_Tim_Harwood

I tak szczerze to wszystko jest logiczne oprocz wlasnie tego ostatniego efektu. Dlaczego tak sie dzieje?!

Jak macie jakies pytania lub sugestie to jestem bardzo chetny poswiecic kilka minut dziennie na konwersacje.

Pozdrawiam

SfieszaQ :D

P.S. Pls...zrobmy z tego tematu cos bardziej kreatywnego i tworczego niz wspolne dogryzanie sobie.
    overunity
    Level 10  
    Witam ponownie,

Niestety dopiero wrocilem i nie mialem okazji nic podlaczyc. Ale jeszcze kilka ciekawych rzeczy znalezionych kiedys na "globalnym smietniku"

1) W 1871 (sic!) Pan Daniel McFarland opatentowal proste urzadzenie (US patent 119,825). 2 metalowe prety i 4 cewki. Twierdzil, ze raz wzbudzone urzdzenie wytwarza "dodatkowa" energie elektryczna, oraz podczas pracy strasznie sie nagrzewa.
    Urzadzenie bylo opatentowane...ok 8 lat przed wynalezieniem zarowki przez Edisona.
    Kim dokladnie byl ten czlowiek, jakie byly okolicznosci skonstruowania tego urzadzenia i do czego mialo mu sluzyc...chyba sie juz nie dowiemy.
    Jak do tej pory nikomu nie udalo sie skopiowac dzialajacego tego urzadzenia!!! ale...

2) Lato 1931. N. Tesla i jego power box...
    "...Mr. Tesla usiadł na siedzeniu kierowcy, wepchnął pręty do pudełka..."
    ...urzadzenie sie grzalo i wymagalo chclodzenia...

3)Floyd Sweet – otto_ronette_TPU_ECD-V1_0.pdf na stronie 15
    4 cewki i dwa prety. Niestety nie znalazlem wiecej info o tym urzadzeniu

4)Ed Leedskalnin – rdzen stalowy o ksztalcie podkowy, dwie cewki i urzadzenie potrafi trzymac pole magnetyczne bez strat. Gosc Emery zbudowal replike tego urzadzenia. twierdzil, ze mozna z tego wyciagnac dodatkowa energie.
    Na sieci mozna znalesc gdzies plik thetpu.pdf. Na stronie 10 jest schemat.

5)Na Youtube jest kilka podobnie wygladajacych urzadzen:
    To jest tylko przyklad. JAk ktos ma wiecej niech doda linki.

http://www.youtube.com/watch?v=l9xiGhVeLEY&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=T5DROp3F3fA

Gosc cos wspomina o neutrino... ale to chyba nalezy potraktowac z :D

6) TPU. SM w swoim urzadzeniu zawsze wstawia 2 cewki. Wzbudzanie TPU polega na opuszczeniu malenkiego magnesu stalego na jedna z cewek....

Wszystkie te urzadzenia maja podobna budowe i prawdopodobnie dzialaja na tym samym efekcie.

Pozdrawiam

SfieszaQ
    overunity
    Level 10  
    Witam ponownie.
    A wiec po ostatnich testach otrzymalem troche dziwna rzecz. Mam nadzieje, ze ktos moze to w jakis sposob wytlumaczyc lub dac sugestie.
    Zacznijmy od poczatku. Czesc z mojego TPU pokazuje ponizej (Rys 1)
    Rys 1

Baze NPN pobudzalem przebiegiem przez rezystor z uC. Czestotliwosc ok 3.8kHz. Czas impulsu 8us.
    Ponizej dwa przebiegi:
    zolty - przyblizona odpowiedz z cewki (sonda punkt B - masa);
    zielony - przebieg na bramce (sonda punkt A - masa);

Rys 2

[url=https://obrazki.elektroda.pl/15_1257455601.jpg]TPU Mark Steven - Free Energy

Rys 3
    Zoom na impuls i odpowiedz z cewki. Wszystko wyglada normalnie oprocz tego dziwnego przebiegu zaczynajacego sie na zoltym na ok +3.5us

Rys 4

Zblizenie na przebieg na bramce.

Rys 5

Zblizenie na "obcego" :D

Rys 6
    Zielony - przebieg na kolektorze TPU (Punkt C - masa)

Rys 7

Zoom na odpowiedz z cewki i przebieg na kolektorze.

Dodatkowo "obcy" przebieg jest w jakis dziwny sposob zalezny od napiecia podawanego z zasilacza. Od ok 5-8V oddala sie od glownej odpowiedzi z cewki. Max czas przesuniecia ok 7-8us. Nastepnie przy regulacji do 20V przybliza sie do glownej odpowiedzi. Przebieg ten nie zalazy natomiast od czestotliwosci przebiegu (fp) wymuszajacego z uC, ani od okresu poziomu wysokiego (Th) na bramce polowki.
    Niestety bawiac sie fp i Th nie udalo mi sie uzyskac, zadnego sensownego nalozenia "obcego" sygnalu na nastepny Th lub nastepny "obcy" sygnal.
    Kolektor TPU byl obciazony zarowka 12V 5W. Raczej zero lub znikomy efekt na zarowce. Otto wspominal, ze otrzymywal swoj "obcego" przebieg dopiero przy podgrzaniu TPU do ok 70 oC. Moj byl o wiele zimniejszy.
    To tak jak mozna zmusic iskiernik przy tych samych ustwieniach mechanicznych do pracy przy nizszym potencjale naswietlajac przerwe UV. Podczerwien i swiatlo widzialne przenosi za malo energii.
    Poza tym mam problemy z uC i generatorem na USB przy wyzszych napieciach z zasilacza. Przy 8V otrzymuje juz odpowiedz z cewki ok 1kV...no i czasami wszystko sie wiesza.
    Jezeli ktos moglby wytlumaczys lub przynajmniej sprobowac skad bierze sie ten dziwny "obcy" przebieg. Dodam tylko, ze z uC mam tylko jeden przebieg...

Na razie stanalem w miejscu z TPU. Natomiast zamierzam wykonac replike urzadzenia McFarland'a (US patent 119,825). Do TPU oczywiscie wracam.

Czekam na komentarze:D

SfieszaQ
    overunity
    Level 10  
    C - zielony
    B - zolty

W tej chwili zajmuje sie patentem McFarland'a. Posunalem sie troche w testach. Niestety na razie mam straszny deficyt czasu - praca. Poza tym jestem troszke rozczarowany komentarzami/pomyslami/pytaniami.... :(
    cirrostrato
    Level 38  
    overunity wrote:
    jestem troszke rozczarowany komentarzami/pomyslami/pytaniami.... :(
    Ja też nie wierzę w sens twoich działań ale nie wycofuj się, gdyby ktoś naprawdę osiągnął pozytywne rezultaty to na pewno nie opisał by rozwiązania w trosce nie tyle o patent ile o własną głowę......darmowa energia, trzeba by go natychmiast odstrzelić, notatki spalić a firmy energetyczne zapłaciły by za to każde pieniądze.
    sebastian11
    Level 16  
    A ja Ci powiem nie sluchaj innych bo Ci ktorzy krytykują sami boją sie wyjsc poza ramy i być innymi niż wszyscy i tylko czekają az cos ktos za nich zrobi.
    Sluchaj sie tylko siebie i tego co chcesz, inni nie zaangazują sie w to co robisz tak samo jak Ty sam. Powodzenia w dalszych testach i wdrazaniu pomysłów. A reszta niech siedzi z pilotem w ręku i nich chłonie zmianipulowane teorie przez pryzmat wiadomości z TV i ogląda familiade, MTV, głębokie seriale na TVN bo tylko na tyle ich stać ha ha :D
    overunity
    Level 10  
    Temat dalej chce pchac do przodu. Ale mam kilka dziwnych pytan. Ciekawy jestem waszych odpowiedzi jezeli, ktos by ich udzielil...

1) Narysujcie sobie cewke i a) rdzen w srodku b) rdzen na zewnatrz.
    Zaznaczcie N i S na jednej i drugiej. Powinno byc odwrotnie... Normalne. Prawda?
    A teraz c) dwie cewki jedna na drugiej. Pierwsza ma poczatek tam gdzie druga sie konczy. Mamy 3 rdzenie wewnetrzny. Tulejka na zewnatrz pierwszej cewki i jednoczesnie jest to rdzen wewnetrzny drugiej cewki. I ostatnia zewnetrzna tulejka na cewce drugiej. Narysujcie jak rozchodzi sie pole magnetyczne w tym obwodzie... Dlaczego robiac normalne cewki nawijamy wiele warstw na siebie bez oddzielenia ich rdzeniami (tulejkami). Sprobujcie rozrysowac pole magnetyczne cewki wielowarstwowej bez separacji rdzeniami... Wszystko dziala przeciwko sobie... Macie jakias konkluzje do tego wszystkiego?

2) Tesla od pewnego momentu zaczal uzywac zamiast rdzeni jednorodnych skretki cienkich drucikow. Powod?! Oczywiscie prady wirowe.
    Znamy cos takiego jak histereza magnetyczna. Nie interesuje mnie ta czesc wewnetrzna tylko ograniczenia po prawej i lewej stronie. Dlaczego nie mozna mocniej nasycic cewki?!
    Jezeli wam ktos powie, ze domeny juz sie ustawily zgodnie z silami pola magnetycznego to znaczy ze powtarza to co podano mu w ksiazce w szkole.
    Nigdzie nie moglem znalesc na sieci szerszego opisu efektu histerezy. A szczegolnie powodow

Pozdrawiam.
    Jak na poczatek kontynuacji tematu to wystarczy:)

SfieszaQ
    Toma777
    Level 11  
    Witam. Osobiście zrobiłem podkowę (trzymacz magnetyczny) waga ok 5Kg i działa rewelacyjnie, aż się wierzyć nie chce jak wiele może podnieść (trzymać) przy małej porcji e.elektrycznej, włożonej / btw. Wierzę w patent Cooka, przede wszystkim pamiętajmy że te układy nie działały by bez Aluminium - Podstawa. Al Cu Fe i king size :) W układzie 2 pręty Cooka rzeczywiście są 2 pręty magnetyczne, ale pomiędzy nimi , oraz uzwojeniami .... cdn.
    Ps. 10 lat temu zainteresował mnie tematem mój brat, też nie wierzyłem w wiele rzeczy, choć wcale nie są czarami. Brat wyjechał i zanim wróci mam kontynuować jego prace (w miarę czasu i możliwości) zainteresowanych zapraszam na e-mail :
    toma777(_at_)wp.pl Nie mam tej wiedzy, którą przez lata zdobył brat ale już sam wiele doświadczeń zrobiłem , chętnie wymienię się doświadczeniami (najlepiej z praktykami) bo teoretyków jest zdecydowanie więcej.
    Pozdrawiam Andrzej.
    gumis2
    Level 14  
    overunity wrote:

1) W 1871 (sic!) Pan Daniel McFarland opatentowal proste urzadzenie (US patent 119,825). 2 metalowe prety i 4 cewki. Twierdzil, ze raz wzbudzone urzdzenie wytwarza "dodatkowa" energie elektryczna, oraz podczas pracy strasznie sie nagrzewa.
    Urzadzenie bylo opatentowane...ok 8 lat przed wynalezieniem zarowki przez

2) Lato 1931. N. Tesla i jego power box...
    "...Mr. Tesla usiadł na siedzeniu kierowcy, wepchnął pręty do pudełka..."
    ...urzadzenie sie grzalo i wymagalo chclodzenia...

3)Floyd Sweet – otto_ronette_TPU_ECD-V1_0.pdf na stronie 15
    4 cewki i dwa prety. Niestety nie znalazlem wiecej info o tym urzadzeniu

4)Ed Leedskalnin – rdzen stalowy o ksztalcie podkowy, dwie cewki i urzadzenie potrafi trzymac pole magnetyczne bez strat. Gosc Emery zbudowal replike tego urzadzenia. twierdzil, ze mozna z tego wyciagnac dodatkowa energie.
    Na sieci mozna znalesc gdzies plik thetpu.pdf. Na stronie 10 jest schemat.

6) TPU. SM w swoim urzadzeniu zawsze wstawia 2 cewki. Wzbudzanie TPU polega na opuszczeniu malenkiego magnesu stalego na jedna z cewek....

Wszystkie te urzadzenia maja podobna budowe i prawdopodobnie dzialaja na tym samym efekcie.

Pytanie teoretyczne odnośnie ww rzeczy. Załóżmy że jest Power Box zasila silnik 50kv, ok , a jak by się zrobiło zwarcie to co się stanie? Power Box wybuchnie jak potężna bomba , czy tylko się przepali jakiś drucik i nie będzie problemu?
    xamash
    Level 10  
    Witam

Jeśli ktoś dysponuje większą ilością czasu może się zaznajomić z pewnymi przemyśleniami na temat budowy TPU, MEG itp. wszystkie posiadają praktycznie tą samą zasadę działania.

https://docs.google.com/document/pub?id=1gJHVdx7Gl3aPjR2PDblgYGIlMhNKoHPFG0VfJl6U_-Y

Odnośnie TPU to moim zdaniem tak jak autor w/w linku twierdzę że umieszczone magnesy nie są zwykłymi magnesami w TPU dlatego wielu osobom nie udało się tego generatora uruchomić. Proszę zwrócić uwagę na fakt że przed uruchomieniem urządzenia dopiero owe magnesy są wkładane w odpowiednie miejsca generatora. Być może są to magnesy typu monopole albo jeszcze inne.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Cóż, magnetyzm to trudna do zrozumienia dziedzina wiedzy. Jak się coś widzi, ale nie rozumie zjawisk zachodzących, to uznaje się to za magię.

Dla wszystkich, których fascynuje proponowany projekt, ja proponuję zapoznać się z czymś takim jak przetwornica napięcia w układzie flyback. To urządzenie jest niczym innym, jak właśnie tego typu przetwornicą.

Temat zamykam.