Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC

e.dom 05 Sep 2009 09:51 145805 141
Automation24
  • Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC

Witam,

Udało mi się uruchomić najważniejsze funkcje ‘inteligentnego’ systemu, który instalowałem w moim nowo wybudowanym domu. Całość oparta jest o sterownik programowalny PLC firmy WAGO, pozwala obecnie sterować 100 obwodami elektrycznymi i wykonuje zdarzenia inicjowane poprzez 90 wejść cyfrowych. Docelowo poza sterowaniem oświetleniem, roletami i zaworami w rozdzielni c.o., w przyszłości planuję dodać kontrolę nad podlewaniem ogrodu i bramą wjazdową oraz połączenie sterownika z piecem.

System w moim domu umożliwia sterowanie 98 wyjściami bitowymi i przetwarza informacje z 90 wejść bitowych i 4 wejść analogowych.

Sterowanie światłem i roletami odbywa się przez zwyczajne łaczniki ścienne serii HAGER POLO. Ponadto przygotowałem na własny użytek kilka wizualizacji, które są dostępne przez przeglądarkę lub aplikację CoDeSys. Dzięki wizualizacjom mogę tak naprawdę kontrolować wszystko: ilość i miejsce zapalenia świateł, pozycję rolet i bram garażowych, temperaturę pomieszczeń, zużycie prądu.

Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC

Rdzeniem system jest programowalny sterownik sieciowy firmy WAGO nr 750-841, który posiada wbudowany interfejs Ethernet i zegar czasu rzeczywistego. Programowanie odbywa się przy wykorzystaniu aplikacji CoDeSys, która z kolei pozwala na tworzenie programów w językach IL, ST, SFC, FBD i LD.
    Wejścia cyfrowe/bitowe obsługiwane są przez ośmiokrotne moduły 750-430. Wejścia analogowe w poczwórnym module 750-460-003 dostosowane są do czujników temperatury opartych o element PT1000 . Wyjścia analogowe obsługiwane są przez ośmiokrotne moduły 750-530.

Podsumowując, system mój składa się z:
    - zasilaczy: 787-612 i 787-602. Pierwszy z nich zasila urządzenia i czujniki, drugi zasila sterownik PLC.
    - sterownika 750-841
    - po jednym module wejść i wyjść cyfrowych 750-400 i 750-501, otrzymanych w zestawie startowym
    - 11 modułów wejść 750-430
    - 12 modułów wyjść 750-530
    - 1 modułu wejść analogowych 750-460-003

Wykonanie: KABLE

Wszystkie przewody rozłożone zostały w podłodze, w pojedynczej ‘magistrali’, z której na kształt gałęzi drzewa rozchodzą się do poszczególnych pomieszczeń. Kable do oświetlenia rozciągnięte są na stropie (czyli po podłodze strychu), nie mam więc przewodów, które mógłbym przypadkowo przewiercić, wszystko ukryte jest tam, gdzie nikomu nie przeszkadza. Nie było też problemu z tynkarzami, którzy potrafią marudzić i ‘niewłaściwym’ ułożeniem kabli tłumaczyć nierówne tynki.
    Wszystkie kable zostały na obu końcach trzykrotnie opisane i ze sporym zapasem sprowadzone do piwnicy w miejsce przyszłej szafy sterowniczej.

Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC

Wykonanie: STEROWNIK

Szukając sterownika PLC powoli zacząłem godzić się z wysokimi cenami. Jednostka sterująca, moduły wejść, wyjść, osobno sterownik Ethernet, osobno zegar czasu rzeczywistego…. Gdy stan surowy domu odchodzi w przeszłość i zająć się trzeba wykończeniem, czający się na horyzoncie wydatek kilkunastu tysięcy przyprawia o słabość.

Zaproponowany przez WAGO zestaw startowy, w skład którego wchodził sterownik sieciowy 750-841 (z wbudowaną funkcją komunikacji sieciowej i zegarem czasu rzeczywistego), zasilacz, 1 podwójny moduł wejść bitowych, 1 podwójny moduł wyjść bitowych, moduł końcowy, zasilacz 24 VDC, kabel konfiguracyjny oraz (!) oprogramowanie CoDeSys wraz z bibliotekami, kosztował ok. 1 700 PLN. W porównaniu do wszystkiego, co widziałem wcześniej zestaw prezentował się niewiarygodnie.

Ostatecznie poza zestawem startowym kupiłem 8 modułów ośmiokrotny wejść bitowych, 8 modułów ośmiokrotnych wyjść bitowych, 1 moduł poczwórny wejść analogowych przystosowany do czujników temperatury PT1000, dodatkowy zasilacz 24V, 60 przekaźników 24VDC/230VAC i… zabrałem się do rozszywania szafy.

Wykonanie: STEROWANIE OGRZEWANIEM

Od początku projektowania chciałem, by system sterował ogrzewaniem osobno w każdym z pomieszczeń. W rozdzielni wody z pieca, z której rozchodzą się rurki zasilające każdy z kaloryferów, zamontowane zostały siłowniki działające na 24 VDC. Dodanie siłowników zwiększyło koszt rozdzielni o 500 złotych. Gdy odjąłem od tej kwoty koszt zaworów, które zazwyczaj umieszcza się na grzejnikach, różnica nie przerażała.

Pozostał problem pomiaru temperatury w pokojach. Długie godziny poszukiwania czujników opartych o element PT1000 nie przyniosły zadawalających rezultatów. Dostępne są czuniki Moellera i Siemensa, kosztują jednak kilkaset złotych. Czujniki firmy PIAST, choć tańsze, wyglądają wg mnie nieestetycznie. Na pewno nie chciałbym ich umieszczać na ścianach salonu i pokoi. Znalazłem jeszcze ofertę firmy Sensit z Czech, jednakże koszt czujników wraz z przesyłką przekraczał znacznie mój budżet.

Udało mi się jednak kupić na allegro jeden używany czujnik Siemensa za skromne 20 PLN. Gdy znalazł się na moim biurku wyjąłem śrubokręt i rozłożyłem go na części pierwsze. W środku luksusowej, arystokratycznej obudowy firmowanej logo Siemensa, które tłumaczy koszt na poziomie 150 PLN, znalazłem małą miedzianą blaszkę i… mikroskopijnych rozmiarów czujnik. W sklepie www.tme.eu znalazłem podobne za 7 PLN/sztuka, złożyłem zamówienie i tydzień później miałem ich 5 sztuk w cenie dużej pizzy.

Myślałem długo nad znalezieniem odpowiedniej obudowy, jednakże ostatecznie zdecydowałem się umieścić czujniki w ramkach łączników ściennych. Specjaliści być może skrzywią się, że to niezgodnie ze sztuką, że nie ma przepływu powietrza… Pewnie gdybym miał więcej wiedzy i pieniędzy, zrobiłbym coś lepszego. Tymczasem jednak czujniki wystawiają główki przez małe dziurki w ramkach, są niewidoczne i… doskonale mierzą temperaturę. W kilka minut po tym, jak dzieci zaczynają skakać w swoim pokoju, na wykresie system rejestruje wzrost temperatury o 4 dziesiętne stopnia ;)

Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC Automatyka domowa ("inteligenty dom"), PLC

Bardziej szczegółowy opis projektowania i wykonania wraz z linkami do dokumentacji i przydatnych stron zamieściłem pod www.wspin.duu.pl www.edom-plc.pl

Cool? Ranking DIY
    About Author
    e.dom
    Level 10  
    Has specialization in: plc
    e.dom wrote 35 posts with rating 69. Live in city Wrocław. Been with us since 2009 year.
  • Automation24
    Karol966
    Level 31  
    Witam. Nie dowierzałem, że jest t instalacja domu jednorodzinnego. Z tego co zauważyłem dosłownie wszystkim steruje sterownik PLC, tzn nie można bez niego włączyć światła w żadnym z pomieszczeń? Wiązka przewodów jest szokująca :D Ta szafa jest jednocześnie jedyną rozdzielnią w domu? ( na dole są bezpieczniki)
  • Automation24
    e.dom
    Level 10  
    Witam,

Zgadza się, sterownik kontroluje wszystko. Bez niego nie ma światła. Gdy 'zwarjuje' może powyłączać gniazdka, rolety etc ;) Jedynie obwód lodówki jest wpięty tradycyjnie (dolny rząd przekaźników po lewej stronie).

..i tak, to jest jedyna szafa, bezpieczniki, switch, w przyszłości serwer są poniżej.
    piotr1002
    Level 10  
    A pomyślałeś nad zastosowaniem awaryjnego zasilania sterownika, w wypadku braku prądu - ewentualnie w przypadku spięcia w instalacji łatwiej było by zlokalizować usterkę. Ciekawe byłoby też zainstalowanie przełącznika który by wyłączał sterowanie automatyczne i uaktywniał manualne sterowanie.
    seba_x
    Level 31  
    Ładna robota , ilość przewodów porażająca , piszesz że jak sterownik zwariuje (co pewnie się nie zdarza) to ci powyłącza światła itp. , a czy może się tak wydarzyć że podczas awarii PLC rolety się otworzą nie reagując np. na krańcówki uszkadzając tym samym silnik ? to samo dot. zaworów w kotłowni ?
    I jeszcze jedno jak ten PLC wie że akurat potrzebujesz mieć światło w danym pomieszczeniu ?
    sobieraj_100
    Level 12  
    Przepraszam bardzo :-). A co się stanie jak sterownik ulegnie awarii ? Cały dom będzie nieczynny ? Jeżeli tak to bardzo przepraszam za taki "inteligentny" dom. Doceniam ogromny wysiłek włożony w projektowanie , wykonanie , ale nie można całego domu pozostawiać w rękach jednego sterownika. Dla mnie jest to przerost formy nad treścią. Ale to Twój dom :-).
    Anonymous
    Level 1  
    seba_x
    Level 31  
    Sterowanie piecem ? (czymkolwiek co grzeje) nie ma potrzeby zatrudniania zew. PLC , teraz wszystkie nowe urządzenia grzewcze mają swoją automatykę , podlewanie ogrodu to akurat dobry pomysł , zamykanie żaluzji też ale gdy nie ma nas w domu .
    Sam planowałem automatykę w domku ale jak przeanalizowałem wszystkie za i przeciw to doszedłem do wniosku że nie ma sensu , światło w pokoju sam sobie włączę , o szóstej rano czajnik nie musi mi grzać wody mogę to zrobić sam i tak trzeba przecież nasypać kawy do kubka ;-) , bramę wjazdową mam na pilota i raczej nie ma potrzeby żeby się otwierała sama a.. chyba po to żeby pies sąsiadów mógł wejść bez trudu i zrobić co nie co na mojej trawie .
    Pokrentz
    Level 22  
    Ładny projekt. Tylko co z niezawodnością? Siądzie sterownik i po dzwonkach. Głucho, ciemno, zimno, a do domu daleko. Zadnych drzwi nie otworzysz bez śrubokręta, żadnej żarówki (energooszczędnej, ma się rozumieć) nie zapalisz.
    Ja raczej bym starał się projektować system nie sterowany centralnie i na jednym sterowniku / komputerze, a system STEROWALNY centralnie z mikrokontrolerami sterującymi poszczególnymi obwodami autonomicznie, tak, żeby w razie awarii jednostki centralnej system nadal funkcjonował jakkolwiek.
    Zasada jest taka, że problemy należy rozwiązywać jak najbliżej ich źródła. Czyli w każdej rolecie mikrokontroler, który sam dba o wyłącznik krańcowy, natężenie światła, godzinę opuszczania / podnoszenia i kontaktujący się z jednostką centralną tylko po to, żeby złożyć meldunek z działania, albo zsynchronizować zegar lokalny raz na dobę. System powinien być jak najbardziej rozproszony. Jak internet - internet właśnie dlatego działa, bo jest silnie zdecentralizowany, padaka jednego serwera centralnego nie załatwia łączności globalnej.
    IMEX
    Level 20  
    Ile trwalo polozenie samych kabli ? - i zaprojektowanie tego - czy ktos to robil specjalnie dla ciebie - Projekt okablowania ??

Za pomocą czego jest to sterowane - jakis panel dotykowy - pilot ??

Czy urządzenie PLC wie np czy światło swieci lub pompa dziala w CO - czy tylko na sztywno włancza ??

OJ pytan jest wiele - mało ludzi sie podejmuje takich inwestycji - o koszta nawet niesmiem pytac - a najdroższy pewnie z tego wszystkiego to poświęcony Czas ?
    piotr3q
    Level 11  
    Witam,

Nie wiem czy koledzy wypowiadajacy sie powyzej na temat jakis awarii czy uszkodzen mieli kiedykolwiek jakikolwiek kontakt z urzadzeniami automatyki przemyslowej.

Sterowniki PLC ulegaja awarii bardzo ale to na prawde bardzo zadko. Wieksze jest prawdopodobienstwo uszkodzenia kart we/wy ale to tez raczej w przypadkach kiedy sterownik znajduje sie na jakiejs duzej instalacji przemyslowej i steruje urzadzeniami duzej mocy.

A tak jak w tym przypadku - domek - to raczej awaria jest malo prawdopodobna.

Musze przyznac ze super sprawa - tez o czyms takim mysle ale raczej z nastawieniem na sterowniki Siemens lub GE Fanuc.

Proponuje dodac do tego jakis system wizualizacji na PC i bedzie na prawde super system.

Gratulacje za odwage i naklad wlozoej pracy !!!
    XAX
    Level 21  
    Witam

Piękna robota. Współczuję ciągnięcia tylu kabli i podłączania ich :)

To co już koledzy napisali wcześniej automatyka przemysłowa naprawdę rzadko siada.
    Może nie naprawiam tych domowych systemów ale bardzo często jestem u klientów którzy mają takie systemy w swoich rezydencjach. Jak na razie przez 16 lat spotkałem się tylko z jednym poważnym padem takiego systemu i to spowodowanym przez bezpośrednie uderzenie pioruna w linie napowietrzną zasilającą dom. Za to straty były bardzo duże i elektrycznie martwy dom przez wiele tygodni. Ale wyładowanie atmosferyczne niema sił.

Ps. Domontować transpondery w ubrania żeby po wejściu do domu same rolety się odsuwały ustawiała się temperatura i muzyka w pomieszczeniu gdzie jesteśmy :)
    seba_x
    Level 31  
    XAX wrote:

Ps. Domontować transpondery w ubrania żeby po wejściu do domu same rolety się odsuwały ustawiała się temperatura i muzyka w pomieszczeniu gdzie jesteśmy :)

Przypuszczam że autor ma więcej niż jeden komplet ubrań :-) , a co w przypadku większej imprezy rodzinnej ? trzeba byłoby mieć kilka w zapasie .
    Popak
    Moderator on vacation ...
    seba_x wrote:
    XAX wrote:

Przypuszczam że autor ma więcej niż jeden komplet ubrań :-) , a co w przypadku większej imprezy rodzinnej ? trzeba byłoby mieć kilka w zapasie .

Jest jeden koleś w stanach który ten problem rozwiązał, mianowicie wszczepiając sobie i swojej żonie pod skórę taki transponder ponoć to działa :)
    wtl
    Level 11  
    Sterowanie "inteligentnym" budynkiem stało się ostatnio bardzo modne. Obecnie na rynku jest szereg systemów, które zostały do tego specjalnie zaprojektowane, między innymi KNX/EIB, LonWorks, BACnet, LCN, X-Comfort itp. Pytam się, więc co zadecydowało o zbudowaniu systemu właśnie z jednym PLC z tak duża ilością przewodów? Czy stosowane rozwiązania w wyżej wymienionych systemach by się nie sprawdziły? Mam tutaj na myśli zaczerpnięcie pewnych rozwiązań a nie instalacje gotowych systemów.
    skaktus
    Level 37  
    Mam wrażenie ze nie jest to DIY tylko reklama firm które zajmują się po części wszystkim.

Z tego co wiem post powinien zawierać choć trochę rozszerzony opis a tutaj mamy przekierowanie na inną stronę...Tak to każdy by mógł sobie kopiowac z czyiś stron opisy.

A sama instalacja porażająca, choć czy aby na 100% potrzebna ? Wystarczy niewielka awaria i inteligenty dom staje się przekleństwem...Burz, piorun i dom staje.

Jaki jest koszt instalacji ?
    EAndrzej
    Level 21  
    Śmieszna jest dyskusja o awaryjności czy nie awaryjności sterownika PLC w takim przypadku. XAX napisał np. o uszkodzeniu w skutek uderzenia pioruna w linię napowietrzną. A tak naprawdę system może zostać uszkodzony na wskutek np. przepięć energetycznych czy też prozaicznego zwarcia w samej instalacji. Oczywiście może on pracować całe lata bezawaryjnie ale jak się zepsuje to wówczas zaboli i np.jest zima wieczór lub noc, mąż wyjechał na delegację żona sama z dzieckiem chorym akurat a w domu ciemno i zimno i można powiedzieć do domu daleko :D. I tak już całkiem serio to brak możliwości przełączenia na sterowanie ręczne - całkowicie ręczne czego mądre doprojektowanie i wykonanie wcale nie jest takie banalne i jego brak jest podstawowym mankamentem i błędem całego systemu prostu lipa.
    seba_x
    Level 31  
    mamy maszynę na zakładzie z 94 roku na sterowniku PLC , nic jej nie ruszało , pioruny , zwarcia , przepięcia aż do .... do momentu jak przestała działać ! . PLC do tej maszyny przestano produkować jakieś 10-12 lat temu :-( (a to nie wszystko , potrzebny jeszcze program do sterownika) maszyna w zasadzie nadaje się na złom .
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Mi się podoba ten projekt. Ale co do sterowania manualnego, to wystarczy połączyć równolegle z przekaźnikiem sterującym danym obwodem zwykły przełącznik. W ten sposób będzie stanowić obejście sterownika w razie, jakby przekaźnik czy sam sterownik padł.
    Osobiście zrobiłbym drobną zmianę: sterownik pieca oddzielny z podtrzymaniem zasilania i połączony ze sterownikiem PLC przez jakiś sensowny interfejs. Na pewno są gotowe rozwiązania komunikacyjne. Nie wiem, jak wy, ale ja chciałbym mieć w środku nocy w zimie ogrzewanie nawet, jak jest awaria prądu...
    seba_x
    Level 31  
    DJ Max wrote:
    No tak seba_x, oczywista oczywistość i masło maślane, z tym że maszyna działała dopóki nie przestała działać...

może niezbyt jasno napisałem , fachowcy stwierdzili że program się skasował (dziwne ale prawdziwe) , po włączeniu zasilania mam ekran powitalny i nic więcej .

no i niech autorowi padnie ten sterownik za jakieś np. 10-15 lat :lol: , będzie musiał na szybkiego kombinować bo dom nie działa , rolety opuszczone i wydostać się nie można :wink:
    robik2
    Level 16  
    Zdecydowanie przerost formy nad treścią. Sam układ nie jest skomplikowany a jego wielkość wynika z dużej ilości I/O. Brak sterowania ręcznego to duży błąd. Po prostu autor miał starą szafę z której wydłubał stary sterownik Wago (po pewnym czasie klocki mogą słabo łączyć między sobą jak styki się deko utlenią) i wiadro przekaźników Weidmüller w podstawkach no i 5 km kabla. Autor prawdopodobnie pracuje zawodowo w automatyce i się nudzi w domu. Ale jak coś siądzie napewno nie będzie czasu na nudę :).
    dymbol1992
    Level 18  
    A mi sie bardzo podoba z racji tego że wystarczy to zrobić na przekażnikach w w razie "w" u siebie zastosował bym jakieś miejsce na zwore z normalna siecia i po sprawie
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Jedno pytanie: czy nie lepiej byłoby użyć jakiś zwykły µC i kilka multiplekserów wejść i wyjść? Są gotowe rozwiązania, tańsze od sterownika PLC. Pierwsze z brzegu, jakie znam to MIDIO128, które to daje 128 wejść cyfrowych i tyle samo wyjść. Można łatwo zaprogramować i łączyć z komputerem przez interfejs MIDI(lub RS232 używając MAX232 i sterownika zrobionego przez Yamahę). Ba, dałoby się to zrobić z Arduino czy czymś w tym stylu...
    Ale skoro autor chciał użyć sterownika PLC, to przynajmniej zrobił to porządnie. Podoba mi się to, że założył możliwość rozbudowy układając instalację. Nie ma nic bardziej irytującego, jak niedobór wolnych kabli...
    e.dom
    Level 10  
    Witam wszystkich,

Pamiętam, jak sam szukałem rozwiązania dla mojego domu – nigdzie nie było szczegółów, nikt nie napisał jak i co trzeba zrobić, krok po kroku. Stąd też moja potrzeba, by, gdy już wszystko zadziała, podzielić się tym, co sam znalazłem.

Piotr1002 – awaryjne zasilanie ma jak najbardziej sens, ale zupełnie nie w związku ze sterownikiem PLC. Jak nie ma prądu to po prostu nie ma czym sterować - PLC może spać. Gdy wróci napięcie sterownik sam się podnosi a najważniejsze zmienne można przechowywać w pamięci stałej.
    Zastanawiam się nad przetwornicą podłączoną do akumulatora (są na allegro i na kratki.pl)– mam nawet przygotowane miejsce. Będzie ona jednak zasilać piec i pompę w studni od drenażu. .

Seba_x – chodzi mi o sterowanie piecem na zasadzie komunikowania się, wybierania trybu. Nie mam zamiaru dublować automatyki Viessmana. Chciałbym jednak móc z tego samego panelu sterować domem i c.o. Nie wiem, co masz na myśli, pisząc „jak ten PLC wie że akurat potrzebujesz mieć światło w danym pomieszczeniu”. W każdym pomieszczeniu jest tradycyjny zwierny łącznik ścienny. Przyciskasz i zapalasz światło. Rolety mają wyłączniki krańcowe, można je popsuć chyba jedynie poprzez podanie napięcia na obie strony. Przed tym, niestety, nie umiem się obronić. Zawory w kotłowni są „termiczne”, tzn. jak ja to rozumiem, po podaniu napięcia jakaś tam ciecz się rozgrzewa, rozszerza i otwiera(lub zamyka) zawór. Zawory te mają funkcję trybu ręcznego

Ryski – przekaźniki są w tej samej szafie, co sterownik (dolne dwa rzędy na zdjęciu).
    Odnośnie niezawodności… Panowie, jak Wasz dom oberwie piorunem to najprawdopodobniej i tak nie będziecie mieli prądu. Cała instalacja jest za przepięciówką, mój program zbackupowany wielokrotnie, dokumentacja z dokładnym opisem zrobiona… jak by miał paść sterownik, to się go wymieni. A wizje, że żona sama w domu bez prądu a ja w delegacji… no mam takie obawy, oczywiście. Jeden wieczór bez prądu to przecież żadna sprawa. Napięcie w gniazdkach jest, można podłączyć lampkę… Jakoś się nie martwię.

Wtl – czemu PLC a nie EIB? Ze względu na cenę. Wszystkie dedykowane rozwiązania są koszmarnie wycenione. Zestaw startowy kosztował mnie ok. 1700 PLN, jeden moduł 8 wejść lub wyjść to jakieś 180 PLN. Dogi jest moduł wejść analogowych, chyba ok. 800 PLN. Co z tego wychodzi? Ok. 6-7 TPLN za całość, no plus jeszcze przekaźniki po ok. 20 PLN/szt.

IMEX – projekt robiłem sam, ale bądźmy szczerzy, nie ma za dużo projektowania. Jak już się wymyśli, gdzie się chce mieć gniazdka i łączniki ścienne, to wszystkie kable z tych miejsc ściąga się w 1 punkt w piwnicy. Czas położenia? 1 tydzień. Elektryk stwierdził, że jest mu porównywalnie trudno rozwijać wszystkie kable do piwnicy, jak robić puszki, i spinać obwody. Nie skasował mnie więcej. Jeśli więc chodzi o samą instalację kosztem dodatkowym był wyłącznie kabel… ale szczerze, 1km kabla więcej to… 700 PLN?

Sterowanie odbywa się przez łączniki ścienne (np. długie przytrzymanie wybranego przycisku uruchamia serię komend) i wizualizację webową, czyli przez zwykłą przeglądarkę. Na panel na razie zbieram środki.

Robik2 – jeśli w puszkach z łącznikami ściennymi jest skrętka a łączniki są zwierne, nie da się chyba zrobić sterowania ‘ręcznego’. To już skutki decyzji podjetej w momencie układania kabli. Skrętka była tańsza i na moje potrzeby bardziej wszechstronna.

Czy przerost formy nad treścią? Jasne że tak! Mógłbym spokojnie zmniejszyć liczbę obwodów świateł, łącząc je i darować sobie sterowanie gniazdkami. Tyle że… zrobienie tego wszystkiego było moją prywatną ambicją i przyjemnością.

Dymbol1992 – jest dokładnie tak, jak piszesz. W każdym przekaźniku można doprowadzić zasilanie tak, by sterowany obwód był pod napięciem niezależnie od stanu przekaźnika. Jeśli coś się rozleci, można światło podłączyć na stałe i… wkręcać żarówki ;)

Jakby ktoś wiedział więcej o panelach i ich programowaniu oraz o eksporcie danych do pliku CSV – będę bardzo wdzięczny.

Nic to, Panowie, czas na grila....
    janusz182
    Level 14  
    Witam, chciałbym podzielić się swoimi przemyśleniami na temat inteligentnych domów.

Otóż, scentralizowane sterowanie wszystkim co znajduje się w domu, to nic złego, Systemy LCN, EIB i wszystkie inne, które próbują być inteligentne działają tylko w ten sposób. Jedynym wyjątkiem może być system LCN, który posiada tzw. "pastylki" w puszkach, ale wygoda ze stosowania tego rozwiązania jest żadna. Taka wiązka kabli wchodzących do rozdzielni, to również standard w tego typu instalacjach, mało tego, można powiedzieć, że sprowadzenie wszystkiego do jednej rozdzielni to bardzo rozsądne rozwiązanie ze względu na wygodę podłączeń i możliwych zmian konfiguracji.

Jeżeli chodzi o powiązanie sterownika PLC z komputerem, to polecam zastosowanie serwera SIGNUM firmy DBX z Białegostoku www.dbx.pl

Za pomocą tego urządzenia można stworzyć bardzo ładną wizualizację wykorzystując technologię FLASH. Szczerze mówiąc, to wszystkie inne rozwiązania wizualizacji nie są tak ładne jak właśnie te zrobione na FLASHU. Chyba, że kogoś stać na EIB i panele firmy GIRA.

Nadmienię tylko, że za pomocą SIGNUUMA, można w bardzo prosty i przejrzysty sposób sterować systemem alarmowym zbudowanym na SATELu i nie poprzez wykorzystywanie jego wejść i wyjść, ale poprzez połączenie RS. Dzięki temu użytkownik za pomocą przeglądarki internetowej w każdej chwili może sprawdzić, co dzieje się w domu.

Jeżeli ktoś chciałby wykonać taką instalację w domu, chętnie porozmawiam na privie.

GG 4372290.

Dodano po 1 [minuty]:

Odpowiem na wszelkie pytania, na co zwracać uwagę.
    dreslak
    Level 17  
    Mi się podoba. Sam chciałbym w przyszłości o ile uzbieram wystarczającą ilość środków zrobić. Co do sterowania awaryjnego to przy tak zaawansowanym projekcie widziałbym jeszcze agregat prądotwórczy i układ podtrzymujący napięcia "sterujące" czyli w tym wypadku 24V. Bo od razu do agregatu nie dolecimy i nie odpalimy go. Agregat jakiś zwyczajny który podtrzymywał by podstawowe funkcje domu jak np.lodówka,zasilanie sterownika, pompy CO. W oczy razi brak trybu manualnego. Nie wiem jakim napięciem sterują włączniki ale jeżeli cyfrowe to śmiem przypuszczać że 5V. Można by wówczas równolegle do wejść sterownika podpiąć cewki przekaźników. Mase na cewkach (wszystkich jednocześnie) załączało by się jakimś zewnętrznym przełącznikiem który należało by przełączyć w razie awarii PLC. Wyjścia przekaźników połączyć równolegle z obecnymi przekaźnikami. Nie jest to skomplikowany układ. Ale biorąc pod uwagę liczbę wejść i wyjść to każda modyfikacja staje się skomplikowana.

Zauważyłem jeszcze problem z "ściemniaczami" oświetlenia. Niestety ale bez przeróbek nie zadziałają

Edit: Mam jeszcze pytanie. Czy sterownik podaje sygnał ciągły na przekaźniki czy jest to impuls? No i Ciekawią mnie jeszcze sterowniki rolet. Czy odmierzają czas potrzebny do otwarcia/ zamknięcia , czy współpracują z krańcówkami ? Czy mógłbym dostać jakiś namiar na te przekaźniki i sterowniki?
    szakamason
    Level 13  
    Przy centralnym sterowaniu polecam zrobić redundantny sterownik PLC, może być przełączany nawet ręcznie, ale zawsze mamy prąd w domu w razie awarii tego poprzedniego. Też chciałbym sobie zrobić inteligentną instalację, ale bardziej w zakresie sterowania roletami, sterowania alarmem, bądź symulacji obecności domownika podczas mojej nieobecności. Jakoś możliwość wyłączania zasilania gniazdek do mnie nie przemawia, nie wiem, w jaki sposób mogłoby mi to ułatwić życie.
    Level 36  
    Witam serdecznie pomysl jak dla mnie oszalamiajacy z racji tego ze - nauczylem sie iz nie wolno nigdy sprowadzac wszystkiego do pojedynczego modolu sterowniczego - ja posiadam rozwiazanie oparte na tym co juz istnieje - tj kazdy z elementow ktorymi steruje komputer w domu (swiatla np) mozna wlaczyc za pomoca manualnego wlacznika. Poporstu kazde uzadzenie jest podlaczone tak jak oswietlenie schodowe - w razie awarii komputera (bo u mnie to wlasnie stanowi centrum sterowania) jedyne co zlego moze sie stac to zamiana pozycji wlacznika na odwrotna ...
    Wieslaw3
    Level 18  
    Ehh pozazdrościć tylko. Gdybym budował nowy dom, też bym sprowadzał obwody do jednego miejsca. Ile energopożerających zasilaczy wtyczkowych można było by zastąpić jednym zasilaczem. A tam gdzie nie można ominąć zasilacza, napięcie podawać tylko o określonej godzinie (np telewizor). Na pewno rachunek za energie mógłby być dużo mniejszy. No a potem jakaś dalsza automatyka. Gratuluję i czekamy na dalsze ciekawe rozwiązania w Pańskim domku.