Witam
Pragnę przedstawić siłownik do sterowania klapką kotła centralnego ogrzewania.
Jakiś czas użytkowałem kocioł gdzie elementem który otwierał klapkę był elektromagnes z stycznika (wyłącznika głównego) jakiegoś nieznanego mi pojazdu. Zamocowany był do oryginalnej klapki kotła. „Jakoś” to działało często się zawieszał, kiedy zawieszał się styk pomocniczy elektromagnes przegrzewało, zdarzyło mu się spalić transformator, jednym słowem był niepewny.
Postanowiłem zmienić te rozwiązanie, wykorzystując w tym celu uniwersalny siłownik z centralnego zamka. Pomyślałem sobie że siłowniki tego typu mają dość duży „udźwig”, więc spokojnie poradzą sobie z klapką z kotła, niestety pracują w impulsie, podanie ciągłe napięcia powoduje mocne nagrzewanie się siłownika, a praca w impulsie nie utrzymuje klapki otwartej.
Pomyślałem aby zasilać taki siłownik z zasilacza odpowiednio dobierając prąd, tak aby siłownik podniósł klapkę utrzymując ją w górze i jednocześnie się nie nagrzewał. Znalazłem aplikację popularnej kostki LM317 w roli ogranicznika prądu. Rezystor wyliczyłem z woru R = 1,25 / J.
W moim przypadku połączyłem szeregowo dwa rezystory po 1,5 ohma ustalając tym samym prąd na jakieś 430 mA. (przy takich niskich wartościach rezystorów najlepiej doświadczalnie dobrać rezystor).Przy takiej wartości siłownik dźwigał klapkę i utrzymywał ją w tej pozycji. Przy wartości 650mA siłownik się zbytnio nie nagrzewał, był mocniejszy , lecz z reszty elementów zrobił się „piec”.
Wyciąłem starą klapkę z drzwiczek (była duża i ciężka), wykonałem nową (lżejszą) zmontowałem wszystko, zapiąłem do imadła i układ włączyłem na dobę:
1. LM317 na radiatorze letni
2. rezystory ciepłe
3. mostek prostowniczy ciepłu
4. siłownik zimny
Dziś ogrzewałem wodę i układ działał bez zarzutu.
Siłownik steruję z zrobionego przez siebie sterownika opartego o popularnego przemysłowego „lumelka” NT9 i czujnik Pt100.
PS. Zdaje sobie sprawę że układ nie jest szczytem zaawansowanej techniki tutaj na forum, ale mam nadzieję że komuś się przyda, a może ktoś idąc tym tokiem myślenia udoskonali to ustrojstwo.
Pozdrawiam

Cool? Ranking DIY