Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mruga dioda monitora na niebiesko i po 1min się załącza

abeber 06 Wrz 2009 09:03 1597 7
  • #1 06 Wrz 2009 09:03
    abeber
    Poziom 2  

    Witam.
    Mam problem z komputerem. Jak dłużej postoi wyłączony komp i go włączę to mruga mi dioda niebieska w monitorze i nie załącza obrazu.Windows normalnie startuje i dopiero po minucie lub dwóch nagle sam obraz włącza się i normalnie można pracować. W tym czasie żaden głośniczek w kompie nie piszczy czyli odpala się wszystko ok.
    Zauważyłem że też jak nie używam komputera ,włączy się wygaszacz ekranu po czym wyłączy monitor windows to jak chcę wznowić po dłuższym czasie prace ruszę myszką i znowu mruga dioda i nie daje obrazu pomimo tego że wszystko działa.

    Zaczęło się to dziać tak z tydzień po wymianie płyty głównej i procesora.Karta grafiki działała dobrze na starej płycie głównej, monitor również.
    Rozkręcałem kompa na części nic innego nie ma już w nim,czyściłem styki, karta dociśnięta jest jak książka pisze.
    Zabrakło mi pomysłów co to może być. Może jakiś opornik się musi nagrzać?? Poddaje się nie wiem co robić.. Proszę o pomoc

    Oto zestawienie:
    Płyta główna Gigabyte P31_ES3G (nowa)
    Procesor Intel dual E5200 (nowy)
    Ram 1 Gb goodram 667mhz
    1 Gb Kingston 667mhz
    Grafika Radeon 3850 512mb ddr3 PCI-E
    HDD seagate 320Gb sata (4miesiace ma)
    zasilacz Take Me 400wat
    cd rom Jakiś LG

    0 7
  • #2 06 Wrz 2009 09:19
    IzzyMan!
    Red. Komputery FAQ

    Zasilacz Take ME No Name. Czyli 1 rzecz za którą sie trzeba zabrać. Zasilacz do wymiany na markowy. Jaki? Poczytaj tematy we FAQ o zasilaczach.

    0
  • #3 06 Wrz 2009 10:27
    abeber
    Poziom 2  

    Ale ten zasilacz na poprzedniej płycie i procesorze bez zastrzeżeń pracował

    0
  • #5 06 Wrz 2009 12:40
    jjjonasz
    Poziom 18  

    Pozwolę sobie wyrazić odmienne zdanie.
    Należy rozpocząć od diagnozy, czyli ustalenia gdzie leży problem a dopiero potem udzielać porad. Musisz podłączyć inny sprawny monitor do swojego komputera, albo inny komputer albo laptop do swojego monitora. W ten sposób ustalisz czy zawodzi monitor czy komputer.
    Bo objawy wskazują jednak na monitor.

    0
  • #6 06 Wrz 2009 14:39
    abeber
    Poziom 2  

    podłączyłem kolego inny monitor,bo mam teraz LCD a podłączyłem stary CRD i to samo było.
    Ale dlaczego po około minucie dopiero się załącza obraz. Czy jest możliwe że coś musi się nagrzać i dopiero załącza?? Czy może to jest problem płyty głównej,tego wejścia??A może rozkręcić zasilacz i go odkurzyć??

    0
  • #7 06 Wrz 2009 20:29
    stroggo81717
    Poziom 31  

    Wymieniłeś zasilacz?

    0
  • #8 06 Wrz 2009 22:34
    abeber
    Poziom 2  

    Jeszcze nie wymieniłem zasilacza jak bede miał flote to wymienie chyba że ktoś coś zaproponuje co to naprawi.

    Moderowany przez mat_ed:

    A banderę masz na tej swojej flocie? Nie używaj durnego slangu, tylko pisz poprawnie. Nie popełniaj też błędów.

    0