Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak działa czujnik ilości taśmy w kamerze ?

rutra 06 Wrz 2009 13:13 1671 11
  • #1 06 Wrz 2009 13:13
    rutra
    Poziom 9  

    Witam.
    Kamera Sony Fx-300E. Na różnym etapie użycia taśmy, kamera potrafi pokazać "0" taśmy i się wyłączyć.
    Czy ktoś wie jak to działa ?
    Czy są porównywane obroty napędu i rozwijania?
    Czy jest może czujnik optyczny (kasety z tyłu są nieprzeźroczyste)
    Jeżeli są porównywane obroty, to skąd kamera wie jaka to taśma - przecież grubości "30" i "60" są różne i się różnie rozwijają.
    Nie wiem czego i gdzie szukać by wyeliminować usterkę.
    Kamera potrafi mi pokazać "0" taśmy po włożeniu całkiem nowej.
    Dysponuję serwisówką FX-400, ale nic szczególnego w niej nie znalazłem. Być może nie potrafię jej poprawnie odczytać.
    Pomóżcie proszę.
    Do serwisu nie oddam bo za drogo i lepiej już kupić nową kamerę. Ta jest mi ciągle potrzebna do przegrywania starych taśm do komputera no i optykę ma wspaniałą.
    Rutra

    0 11
  • Pomocny post
    #2 07 Wrz 2009 11:51
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Jest kilka rozwiązań tego problemu czasami są pod sprzęgłami są transoptory pod sprzęgłem odwijającym i pod zwijającym i po przez analizę impulsów można się dowiedzieć w którym miejscu jest kaseta. często licznik wskazuje czas licząc impulsy synchronizacji nagrane na taśmie ale wtedy po łożeniu taśmy licznik wskazuje z reguły 0.00.00. W twoim przypadku stawiał bym na złe impulsy s transoptorów układ nie wie w którym miejscu jest taśma i ją wyłącza.

    0
  • Pomocny post
    #3 07 Wrz 2009 16:43
    pietran2
    Poziom 27  

    Wymień elektrolity na płycie CS31 przy ic 503,a jeszcze lepiej wymienić wszystkie na tej płycie w 100% są do wymiany.Pozdrawiam

    0
  • #4 07 Wrz 2009 18:45
    rutra
    Poziom 9  

    100% elektrolitów było wymienionych dwa lata temu, ale sprawdzę ten wskazany przez Ciebie, tym bardziej, że problem zaczął narastać właśnie po ich wymianie.

    0
  • #5 07 Wrz 2009 19:35
    pietran2
    Poziom 27  

    Czy koniec taśmy pokazuje się przy nagrywaniu i odtwarzaniu ?

    0
  • #6 07 Wrz 2009 20:54
    rutra
    Poziom 9  

    Tak, koniec taśmy pokazuje się zarówno przy nagrywaniu jak i przy odtwarzaniu. Kamera wyłącza się wtedy i by ruszyć na nowo najlepiej odpiąć zasilanie i na nowo go załączyć. Czasami udaje się przewijać taśmę (o dziwo też do przodu), powrócić do miejsca w którym nastąpiło zatrzymanie i kontynuować nagranie/odtwarzanie.
    Najczęściej dochodzi do tego gdzieś w 1/2 długości taśmy i dalej, ale nie jest to regułą. Jak pisałem wcześniej z nową kasetą też czasami nie chce ruszyć.

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    Próbowałem działać jak doradzał "h jaworski". Wygląda na to, że w tej kamerze zastosowano czujniki magnetyczne. Nie znalazłem transoptorów, ale rozbierając talerzyki zauważyłem, że są one "magnetyczne" - tzn na obwodzie mają trzy miejsca, które przyciągają śrubki. Nie muszę dodawać, że odkryłem to przypadkiem.
    Pozostaje kombinować co dalej.

    0
  • #8 08 Wrz 2009 21:01
    rutra
    Poziom 9  

    1.Nie wiem czemu, ale nie mogę uruchomic dvin.exe ?
    2.Po demontażu talerzyków, przeczyszczeniu elementów pod nimi, jak na razie problem ustał? Czy to możliwe by elektrolity (o ile to one są przyczyną) "uspokoiły" się ? Chyba nie. Bedę jednak sprawdzał dalej.

    0
  • #9 08 Wrz 2009 22:19
    pietran2
    Poziom 27  

    dvin pracuje tylko po podłaczeniu kamery,uruchamiaj w trybie zgodności windows 98,kabel może być bez opornika(zwora).Czujniki pod talerzykami to czujniki magnetyczne i czyszczenie nic nie daje.Mogą być niekontakty i wtedy może pomóc przelutowanie ich połączeń.spróbuj odczytać kody błedów i wtedy będzie wszystko jasne.Pozdrawiam

    0
  • #10 10 Wrz 2009 15:07
    rutra
    Poziom 9  

    Pewnie zabrzmi to śmiesznie dla fachowców, ale pytam czy punkty 15, 17,18 to są nóżki IC 503 na CS31?
    Wtyczkę jack do którego wejścia w komputerze najlepiej podłączyć?
    Może powoli wspólnymi siłami naprawimy ten sprzęt.
    Dzięki za podpowiedzi i cierpliwość.
    Czy możecie mi podpowiedzieć patrząc na serwisówkę fx400, która jest na elektrodzie?

    0
  • #11 10 Wrz 2009 17:10
    pietran2
    Poziom 27  

    http://lea.hamradio.si/~s51kq/DV-IN.HTM
    Strona z rysunkami pwinna pomóc.Jack jest 2,5 mm i podłaczasz do kamery gniazdo lanc.Pamiętaj o podłączniu lanc gdy kamera jest wyłączona-bez baterii lub zasilacza. Pozdrawiam

    0
  • #12 15 Wrz 2009 22:14
    rutra
    Poziom 9  

    Trochę to trwało zanim zrobiłem przejściówkę. Dzisiaj pełen nadziei popodłączałem i ....... na ekranie komunikat, że muszę podłączyć kabel lub włączyć kamerę. Kabel sprawdzony - jest OK. Kamery, zgodnie z sugestiami jw nie włączałem. Później tytułem próby włączyłem ją w tryb nagrywania (bez baterii), ale stan ten sam.:cry:
    NB
    Jak teraz czytam swoje poprzednie posty, to mi trochę wstyd. Ale uczę się, tylko nie wiem czy mój kolejny problem nie jest taki jak te wcześniejsze.:|

    0