Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audigy 2 + Geforce - brak dźwięku na porcie HDMI

abbadon666 06 Wrz 2009 14:51 2881 2
  • #1 06 Wrz 2009 14:51
    abbadon666
    Poziom 9  

    Witam, problem z którym nie mogę sobie poradzić przedstawia się następująco.
    Mój komputer składa się z karty graficznej Galaxy Geforce 9600gt , płyty głównej na chipsecie intela 9xx oraz karty muzycznej Sound Blaster Audigy 2 ZS. Karta graficzna wypożyczona jest w port HDMI, ale jak wiadomo sama nie zagra. Do tego celu jest dołączony dwu żyłowy kabel przez który mamy doprowadzić sygnał z wyjścia SPIDIF out z karty muzycznej. Na Audigy podpiąłem się pod pin 7 i 9 [wg schematu nizej] na grafice problemu nie ma bo sa tylko dwa piny. Teoretycznie to powinno być wszystko ale niestety na telewizorze dźwięku nie ma. Próbowałem już zmiany wyjścia audio na cyfrowe, wyleczenia wbudowanego dekodera audio, ustawienia telewizora jako główny monitor ponieważ tylko tak status HDCP jest zatwierdzony, oczywiście próbowałem zamienić kabelki signal z gnd i nadal nic. W menadżerze urządzeń wszystko ładnie żadnych wykrzykników, ale w kontrolerze audio nie ma nic co by było związane z tym wyjściem HDMI. Oczywiście wszystkie sterowniki aktualne, system XP SP3.
    Proszę o jakąś radę, bo naprawdę nie mam już pomysłów jak to włączyć.

    Audigy 2 + Geforce - brak dźwięku na porcie HDMI

    0 2
  • #2 06 Wrz 2009 16:42
    suser222
    Poziom 22  

    A prubowaleś podlączyć do :
    SPDIF 1 OUT 29i30 pin
    SDPIF 2 OUT 31i32 pin
    SPDIF 3 OUT 27i28 pin ??

    0
  • #3 06 Wrz 2009 17:36
    abbadon666
    Poziom 9  

    Nie, wydaje mi się to bezcelowe ale zawsze można spróbować.
    Wcześniej używałem pinów "CD_SPIDIF" ( u gory karty) ale te chyba są wyjściowe. O efektach napisze. Dzięki za zainteresowanie.
    EDIT:
    Problem sam sie naprawił, wcześniej wszystko miałem podpięte kablem z marketu za 20 zł, teraz użyłem kabla hdmi od Microsoftu ( z konsoli Xbox) i dźwięk od razu wskoczył nawet bez zmiany trybu na cyfrowy, na pinach SPIDIF 0. Temat zamykam

    0