Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lark FreeBird 50.1 win CE 5.0 - Nie łączy się z satelitami.

pol102 06 Sep 2009 16:39 8867 5
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kupiłem sobie GPS Lark FreeBird 50.1 gdyż jak ktoś rzekł "twój GPS jest warty tyle ile mapa"... Dzisiaj do owego chciałem skorzystać jeszcze ostatni raz z dodanej do GPS'a Mapy map ale ku mojemu zdziwieniu nie udało się odbiornikowi połączyć z żadnym z ponad 20 satelitów (sic!). GPS Info mówi, iż SignalState: Invalid oraz Total Satellites 22, SatellitesInUse: 0 lub 1... Jestem rozgoryczony tym bardziej że FM Transmiter jest wyłączony (tak jak to było domyślnie), a 2 dni wcześniej samoistnie zgubiła się ścieżka do Mapy map.

Chyba trafiłem na zły model... na stronie Larka nie znalazłem żadnej aktualizacji softu dla tego modelu, tak że obecnie mam dość tej firmy, chociaż nie przejechałem ani km używając ich produktu...

Dodano po 2 [minuty]:

Czy coś robię nie tak? Co mam zrobić bym mógł przejechać kilka kilometrów korzystając z tej nawigacji?
    marek216

Level 43  
    Oddaj to sprzedawcy najlepiej odbierając gotówkę. Dołóż troche i kup jakiś markowy sprzęt.
    Alexi
    Level 12  
    Był taki przypadek, jakoś w czerwcu że aby skorzystać z nawigacji min. Larka trzeba było uaktualnić soft od nadajnika GPS. Nie pamiętam jakie modele ale możesz to znaleźć na forum. Mi pomogło. I marek moim zdaniem lark nie różni się od tom tom'a. Za 200 zł i za 1000 zł poprowadzi jak trzeba.
    koala106
    Level 39  
    W larku 50.1 nie trzeba nic uaktualniać w oprogramowaniu. Poprawka dotyczyła Larków 35 i 43.0. Trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz Larka, że masz takie problemy.
    marek216

Level 43  
    Quote:
    I marek moim zdaniem lark nie różni się od tom tom'a. Za 200 zł i za 1000 zł poprowadzi jak trzeba.

1. Z tym prowadzeniem to przesadziłeś - mapa tomtom jest dużo dokładniejsza od mapamap.
    2. Jestem zdania że jakość kosztuje. Patrząc na awaryjność to nawet nie masz co startować do dyskusji z obroną nawigacji za 200 zł. Poczytaj fora i opinie ludzi na serwisach. Powiedzą ci ile sprzętowo pada larków i mant a ile beckerów czy tomtomów.
    Sibulek
    Level 2  
    Posiadam larka opisanego w poście i mi się udało. Mój Czesio znajduje satelitki w niecałe 20 sekund na 1 porcie i z prędkością 38tyś. cośtam (nie pamiętam) w każdym bądź razie nie 2400 i nie 4800. Dodam, iż jest z firmwarem, który najbardziej zawodzi ale jakoś mój egzemplarz widocznie sprawuje się jeśli chodzi o satelity poprawnie (zaskakująco szybko). Jedyny mankament to data którą gubi i nie wyłączanie się po odcięciu zasilania (ze stacyjki).