Andrzej Maciejewski wrote:...Quote:(10) brak stabilizacji częstotliwości może powodować w niekorzystnych warunkach zdudnianie się migotań lamp
Nie tych co pracują na 20-100 kHz , migoczą stare ( na 50Hz z dławikiem, bez elektroniki ).Quote:(11) problematyczna jakość wykonania.
Część lamp istniejących na rynku ma np, jeszcze montowane kondensatory filtru zasilania na 350V
Nie ma o czym dyskutować złe to złe dobre to dobre, nieważne czy świetlówka, samochód, czy buty.
To największy ból świetlówek, zdudnianie kilku w jednej lampie to koszmar, jak siedzą takie same i tej samej firmy, przykładowo :
jedna błyska 25000 razy na sekundę
druga błyska 25025 razy na sekundę
następna błyska 24970 razy na sekundę
kolejna błyska 25050 razy na sekundę
i otrzymujemy jeden wielki oczopląs i dziwny ból oczu lub szybkie przemęczenie
od nastu zdudniających się niskich częstotliwości 25Hz , 30Hz, 50Hz, 55Hz, 80Hz - czyli wszystkie różnice pomiędzy tymi żarówkami, i aby było weselej to dochodzą jeszcze do tego harmoniczne tych częstotliwości zdudniających (dudnienie częstotliwości dudnienia

Rzeczywiście super zdrowe światło - niemęczące wzroku - ciekawe czemu tak wszędzie naciągają nas aby telewizory czy monitory miały jak najwyższą częstotliwość odświeżania, bo niby nie męczy wzroku.
A o częstotliwościach harmonicznych i skrośnych nie będę się rozpisywał - za dużo liczenia, ale możecie sobie je dowolnie przemnażać pomiędzy sobą i zobaczycie że o posłuchaniu radia na falach długich, średnich, czy też krótkich można zapomnieć, a przy tych tanich Badziejstawach to już i na UKF włażą i o posłuchaniu radia bez świergolenia można zapomnieć - ale to kolejny powód aby ludzie pozbywali się radji Analogowych i kupowali cyfrowe, przy okazji będą mogli na jednej częstotliwości UKF naćpać ful kanałów o bardzo miernej jakości (skompresowanej) do jeszcze większej ilości reklam, no i kolejna oszczędność - jeden nadajnik radiowy i kilkadziesiąt programów nadawanych do kolejnego prania muzgu..
Doominus wrote:Akurat się mylisz w taniochach nie ma termistora co płynnie rozświetla świetlówkę i kontroluje temperaturę bańki, przez to taniochy szybko padają, a te droższe mają termistor, przez jego głupieją te świetlówki w niskiej temperaturze.Ujemne temperatury.
Zaintrygowało mnie to i wsadziłem żarówkę energooszczędną na parę godzi do zamrażalki.
Efekt : zapala się tak jak się zapalała i świeci tak samo.
Nie wiem być może są jakieś efekty ale nie potrafię ich zaobserwować. Po prostu różnica niezauważalna dla człowieka. Pewnie jakaś taniocha może mieć problemy.
wieswas wrote:HEH !!!Halogeny to też żarówki. Dzięki pracy przy wyższej temperaturze włókna dają bardziej białe światło i mają nieco lepszą sprawność, ale pod względem sprawności daleko im do kompaktów i LED-ów. Nie są więc specjalną alternatywą dla zwykłych żarówek.
i gdzie tu prawda, halogeny grzeją się dużo bardziej niż żarówki - czyli marnują więcej energii na niepotrzebne grzanie - przez to sprawność ich jest mniejsza = większe straty prądu.
Swego czasu to mnie męczyło, i pobawiłem się porównując światłomierzem fotograficznym starą żarówkę 150W (przyniesioną z piwnicy) z żarówkami halogenowymi do tych tanich reflektorów, i jak się okazało to myślałem poprawnie - halogeny świeciły słabiej niż żarówki Edisona, średnio od 8 do nawet 20%

najmniej wtedy marnowały prądu Neoluksy, potem Osram, Piła, i jakieś inne bez-firmówki najgorzej wypadły Philipsy. Ciekawy też był efekt jak zasiliłem przez diodę, aby obniżyć napięcie (tak jakby ściemniaczem) halogeny świeciły na czerwono i mocno błyskały, a staroświecka żarówka miała światło żółtawe i prawie nie było widać efektu stroboskopowego. I co ciekawe to ostygnięte (nie w pełni świecące) włókno Halogenowe ma sporo mniejszą rezystancję i szarpią dużo większy prąd niż żarówka Edisona.
A więc przy wykorzystaniu ściemniacza, to halogeny są totalnie nie opłacalne !!! - chyba że jako promiennik podczerwieni do odgrzewania potraw.
No cóż - chcieliśmy Kapitalizmu - to go mamy,
czyli wyzysk człowieka przez człowieka - jak to mówił papa Stalin

A tak poza wszystkim to - Polak potrafi

OSram, TuSram, TungSram, NaSram robią kasiorę - a ja też ... na ich wszystkich