Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PCB do FPGA Butterfly Platform

tomj7 06 Sep 2009 19:09 2519 25
Altium Designer Computer Controls
    tomj7
    Level 19  
    Będę zamawiał płytki pcb do Butterfly Platform
    Jest jeszcze ktoś chętny to może złożymy razem większe zamówienie w jakieś płytkarni ?
  • Altium Designer Computer Controls
    ks_fenix
    Level 23  
    Ja jestem zainteresowany, zarówno na kupno części jak i płytki.
    marenc
    Level 24  
    Nie widzę schematu... ale też byłbym zainteresowany ...
    tomj7
    Level 19  
    Schemat masz tu link - to projekt w Eagle.

Zastanawiam się jeszcze nad zmianą tego gniazda USB na mini USB - co o tym sądzicie ?

Poczekamy jeszcze na kilku chętnych, myślałem że jak będzie około 10 osób to już można zlecać produkcję. W jakiej firmie najlepiej ? Ja zamawiałem pcb na prototypy.com.
  • Altium Designer Computer Controls
    marenc
    Level 24  
    Wydrukuje mi to ktoś do PDF'a? Sam schemat...

Co do gniazda USB to ja bym został przy B... Zresztą mi wszystko jedno - JTAG'a mam a z zasilaniem to nie ma problemu ;)
    marenc
    Level 24  
    Ślicznie dziękuję... nadal podtrzymuje chęć na płytki...
    xPatryk
    Level 15  
    też jestem zainteresowany :)
    CDMaster
    Level 14  
    Ja jestem ciekaw ile to wyniesie i ew. chętny:D W końcu trzeba się pobawić tym FPGA:D
    Anonymous
    Anonymous  
    WWektor
    Level 12  
    Wie ktoś może w przybliżeniu ile to może kosztować. Chciałbym zacząć z fpga, czy to będzie dobre do podszkolenia się w tej materii?
    marek-c
    Level 19  
    chętny na płytkę i części

Marek
    AoT_Hunter_PL
    Level 21  
    Ponawiam pytanie 2 posty wyżej czy ktoś liczył przybliżony koszt części (gdzie można dorwać kość SPARTANA3

Oraz czy zaprezentowany moduł będize się nadawał na płytę startową (po dorobieniu jeszcze paru standardowych pierdółek) do nauki programowania ukł FPGA w VHDL-u (WEB PACK ISE)
    Sw.Mikolaj
    Level 15  
    AoT_Hunter_PL wrote:
    Ponawiam pytanie 2 posty wyżej czy ktoś liczył przybliżony koszt części (gdzie można dorwać kość SPARTANA3

Oraz czy zaprezentowany moduł będize się nadawał na płytę startową (po dorobieniu jeszcze paru standardowych pierdółek) do nauki programowania ukł FPGA w VHDL-u (WEB PACK ISE)

Tak - moduł się całkowicie nadaje. Nie wiem tylko czy jesteś zorientowany, ale musisz jeszcze zorganizować do tego oddzielny programator - a dokładnie to kabel programujący, np poszukaj w google lub na elektrodzie Parallel Cable. Łączysz nim interfejs JTAG płytki z komputerem.

Co do samego układu to całkowicie się nadaje na początek. Do wielu zastosować ma on aż nadto pojemność. Dzięki zamontowaniu na goldpinach łatwo go będzie dołączać do innych modułów.
    AoT_Hunter_PL
    Level 21  
    Przecież ma złącze USB więc będzie go można zaprogramować (tak mi się wydaje) jak i inne moduły FPGA "BASYS" itp zwykłym kablem USB .. albo się mylę <0_o)
    marenc
    Level 24  
    Płytka zawiera programator na układzie FT2232 ... jak się nie mylę to obsługiwany przez OpenOCD, jednak samo wlutowanie układu nie wystarczy. Należy wgrać specjalną konfigurację.
    Sw.Mikolaj
    Level 15  
    Hunter zgadza się - wg schematu wynika, że można bezpośrednio przez USB programować układ. Układ FT232 jest tutaj odbiornikiem danych z usb i przesyła je dalej przez bufory na złącze MD1J. Układ ten jest podłączony tak, że jak już marenc wspomniał jest całkowitym programatorem. Podłączasz pod USB i smiga.
    BIG_DD
    Level 2  
    Jestem chętny na płytkę i części.
    marenc
    Level 24  
    A ja rezygnuje... po głębszym zastanowieniu: Płytka z układem FPGA nie posiada żadnych udogodnień i śmiało można układ polutować na uniwersalnych płytkach za grosze; co do drugiej płytki to ja JTAG'a mam, a zasilanie na przetwornicach DC/DC, które chyba nie są osiągalne w Polsce to pomyłka. Wole się sam zająć przygotowaniem układu.
    Anonymous
    Anonymous  
    AoT_Hunter_PL
    Level 21  
    Taki skok z tymi płytkami a tu nagła i długa cisza .. i dalej nic konkretnego nie wiadomo tym bardziej o kosztach :)
    tomj7
    Level 19  
    W ten weekend zabieram się za płytki, ostatnio miałem urwanie głowy - sprawy weselne itp.
    Orientacyjny koszt płytek można policzyć tym kalkulatorem Link
    AoT_Hunter_PL
    Level 21  
    Witam dzięki za info co do kalkulatorów to wiem , ale do tego trzeba doliczyć koszty elementów no i samego układu FPGA ;)
    tomj7
    Level 19  
    Jeśli dobrze policzyłem na płytki chętnych jest 6 osób: ks_fenix, H3nry, xPatryk, pip, marek-c, BIG_DD. Jak ktoś się rozmyślił, to prosze o info.

Co myślicie o zmianie gniazda USB na mini USB ?

Ja bym jeszcze poczekał na wersje 2.0, wkrótce ma się pojawić, autor projektu na blogu napisał:
    "This new version adds SPI Flash so designs can work independently of a computer. It also implements the new Butterfly Bus which is designed to allow peripheral widgets to easily plug into the FPGA board. It is meant to make breadboarding unnecessary."

Wspominał o wersji low cost na zwykłych stabilizatorach, bo ciężko dostać przetwornice FAN2002.

Wysłałem do niego maila z kilkoma pytaniami, proszę jeszcze o cierpliwość.