Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.

07 Wrz 2009 15:20 7668 10
  • Poziom 10  
    Witam!

    Mam stary generator marki Branson 7000 o mocy 1000W na wyjście (wyjścia są dwa). Jest do niego wanienka z 8 przetwornikami 25kHz. Układ zasilany jest napięciem zmiennym z wbudowanego autrotransformatora o napięciu ok 80V - można zmieniać w zakresie 20/40/60/230/300V. Po podłączeniu do sieci układ wzbudza się (najprawdopodobniej) i na wyjściu otrzymuję sygnał o częstotliwości 26kHz ale strasznie małej amplitudzie rzędu 0,5V może do 1V. Z braku dokumentacji ciężko mi powiedzieć co się dzieje z tym układem i co jest nie tak. Napięcie na wyjściu powinno być zbliżone do wejściowego lub podobne ale na pewno dużo większe.
    Tranzystory na których układ pracuje to: BU208A.
    Schemat i wartości elementów jak poniżej... może ktoś będzie w stanie podpowiedzieć co jest nie tak, że na wyjściu układu praktycznie niema napięcia.
    Elementy pojedynczo wylutowałem i sprawdzałem czy są sprawne i są ok, także problem leży gdzieś indziej.
    Z góry dzięki za pomoc/sugestie/pomysły itp

    Schematy płytek + schemat ideowy:
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
  • Specjalista elektronik
    Czy kondensatory mają pojemność zgodną z oznaczeniem? jeśli są tam kondensatory metalizowane (u nas to były MKSE),
    to one uszkadzają się w taki sposób, że zmniejszają pojemność, ale poza tym działają - a to wystarcza, by układ nie działał.

    Czy któraś cewka nie ma przebicia? to niestety czasem trudno wykryć.

    Być może coś było dostrojone do rezonansu, i się odstroiło. Albo gdzieś wzrosły straty - a to jest układ z dodatnim sprzężeniem
    zwrotnym, podaje na bazy tranzystorów część generowanego sygnału, większe straty zmniejszają ten sygnał, więc tranzystory
    dostają mniejszy, i mniejszy generują - niewielki wzrost strat może spowodować duże zmniejszenie napięcia sygnału na wyjściu.
  • Poziom 10  
    Kondensatory i elementy są dokładnie takich wartości jak na schemacie (ogólnie schemat zrobiony na podstawie oględzin). Elementy są oryginalne - może oprócz tranzystorów bo stare się kiedyś spaliły i nie mam możliwości dowiedzieć się jakie były dokładnie.
    Kondensatory są takie jak na tym foto (są w przezroczystym pudełeczku ze srebrnym w środku jak i opisem na sreberku)... nie znalazłem dokładnej fotki a nie mam teraz możliwości zrobić fotki układu.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.

    Nie sądźę aby jakaś cewka miała przebicie, aczkolwiek mogę to jutro sprawdzić za pomocą induktora...

    Zapomniałem dodać, że są dwa niezależne obwody - na obydwu jest ten sam efekt. Na jednym są stare tranzystory na drugiej nowe tranzystory mocy z wyjścia TV - szybkie i o wystarczająco dobrych parametrach.

    Możliwe, że układ się gdzieś rozstroił lub trzeba go dostroić. Przetworniki w wanience są inne - nie takie jak były oryginalnie, ale na dobrą częstotliwość i poprawnie działające z innym generatorem o podobnej mocy. W/g opisów jakie znalazłem na sieci ten model generatora był dostosowany do 24 przetworników (wielokrotność 6), może zastosowanie tutaj 8 jest błędem?

    Mam troszkę mgliste pojęcie co do działania tego układu jak i samego generatora :( Brak dokumentacji technicznej czy jakichś przebiegów itp tylko przeszkadza.

    Dysponuję oscyloskopem cyfrowym i praktycznie dowolnym sprzętem którym można coś tutaj pomierzyć także jak są jakieś propozycje gdzie szukać dziury w całym to chętnie je poznam i sprawdzę.
  • Specjalista elektronik
    Przebicie w cewce, czy w kondensatorze, jeśli występuje dopiero od jakiegoś napięcia, pewnie będzie widoczne na oscyloskopie po zniekształceniach przebiegów.
    Warto by było ustalić, jakie są wartości napięć zmiennych, i kształty w kluczowych punktach układu. Poza tym sprawdzić napięcie zasilania.
    Prawdopodobnie generator był dostrojony do przetworników - one mają jakieś pojemności, cewki generatora były z nim w rezonansie; jeśli przetworniki zostały
    wymienione na inne, to pojemności mogą się teraz nie zgadzać, i to może skutkować małą amplitudą generowanego przebiegu.
    Czy oscyloskop, którym dysponujesz, potrafi rejestrować jednocześnie przebiegi z dwóch (albo więcej) wejść? przyda się do sprawdzania przesunięcia fazy.
  • Poziom 10  
    No troszkę to trwało ale udało mi się wrócić do tematu. A więc tak porobiłem kilka fotek (do wglądu poniżej) niestety nie mam pod ręką cyfrówki także tylko z komórki.
    Odpowiednio na foto:
    Tranzystor BU208A
    Płyta główna - widać kondensatory itp
    Płytka z tranzystorami
    Płytka z tranzystorami i kondensatorek
    Jeszcze raz wnętrze
    Przebieg na wyjściu układu (24,57400kHz 2V/działkę 10us/działkę)
    Przebieg na bazie T1 (20V/działkę 10us/działkę 19,42kHz)
    Przebieg na bazie T2 (2V/działkę 10us/działkę 591,8kHz)

    Przetworniki są o pojemności łącznej 0,031uF, zasilanie układu ~80V, po prostowniku stałe napięcie zmierzone wychodzi ok 70V.

    Elementy typu cewki, tranzystory, diody, oporniki, kondensatory sprawdzałem miernikami, induktorem... bez jakichkolwiek rezultatów - wszystko wygląda tu ok.
    Jakieś pomysły? coś jeszcze przydałoby się zmierzyć?
    Co do oscyloskopu to jest on 2-kanałowy - może da się załączyć 3-cie wejście ale 2 na pewno działają ok.

    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
  • Specjalista elektronik
    Po pierwsze, przydałyby się ostrzejsze zdjęcia z tych przebiegów, bo trudno z nich cokolwiek odczytać, zwłaszcza z ostatniego.

    Dobrze byłoby określić, jak się ma napięcie pik-pik na bazie T1 (ten z lewej na schemacie) do napięcia zasilania. Wygląda na to,
    że tam z kilkadziesiąt woltów jest (20V/działkę, różnica jest ze 2.5 działki); jakie jest na emiterze T1? powinno być podobne.
    Czy częstotliwość przebiegu na bazie T2 jest parędziesiąt razy większa, niż na bazie T1? to wygląda podejrzanie, i to mocno.
  • Poziom 10  
    Proszę bardzo. Tym razem zabrałem ze sobą cyfrówkę i zrobiłem porządne fotki. Na schemacie jest mały błąd z oznaczeniami elementów. 3 oznaczone jak kondensatory powinny mieć inny symbol i są warystorami, może to zakłucić pogląd na całość.
    Napięcie zasilające ~130V na wyjściu układu 26kHz (jeśli zmniejszę Uzas np do 80V częstotliwość na wyjściu rośnie).
    Opis zdjęć:
    1.Kolektror T1 - częstotliwość sygnału 30kHz, pik-pik ok 100-110V - po prostowniku i filtrze na wejściu.
    2.Baza T1 - cs 24kHz
    3.Emiter T1 - cs 26kHz
    4.Kolektor T2 - cs 26kHz
    5.Baza T2 - cs 171kHz
    6.Baza T2
    7.Emiter T2 - cs 991kHz nawet do 1MHz
    8.Płyta główna
    9.Płytka z tranzystorami
    10.Przetworniki pod wanienką
    11.Płyta główna od spodu
    12.Płytka z tranzystorami od spodu
    13.Poprawiony schemat układu

    Nawiązałem też kontakt z producentem tego generatora ale pomocy udzielają chyba tylko firmom i chyba nic z tego nie będzie. Także liczę na tutejszą pomoc :)
    Foto1
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto2
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto3
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto4
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto5
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto6
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto7
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto8
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto9
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto10
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto11
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto12
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
    Foto13
    Problem w uruchomieniu generatora ultradźwięków do myjki.
  • Specjalista elektronik
    Wygląda na to, że napięcie zmienne pik-pik na kolektorze T2 / emiterze T1 jest większe od napięcia zasilania
    (napięcie zasilania na Foto1 sięga około 105V, jest wyraźnie poniżej 110V; a generowane sięga 130V pik-pik)
    - chyba, że oscyloskop źle pokazuje. Częstotliwości chyba są z licznika, raczej należy odczytywać okres dla
    całego przebiegu, bo pojawiają się szybkie oscylacje i zakłócają działanie licznika.
    W każdym razie sam generator daje sygnał o porządnej amplitudzie, on musi być tłumiony gdzieś dalej,
    skoro na wyjściu jest maleńki - może jakieś połączenie ma niekontakt i przechodzi np. przez pojemności
    między cewkami - a może któraś cewka jest odwrotnie podłączona i napięcia się odejmują?
    Trzeba by posprawdzać napięcia od kolektora T2 przez Dł3, Dł2, cewki Tr2 (strona pierwotna), aż do Dł4.
    I koniecznie sprawdzić fazę napięcia na końcówkach 1,2,3 Tr2 (jeden kanał do kolektora T2, drugi do Tr2
    - żeby móc porównać fazę napięcia na tych końcówkach Tr2 z napięciem z generatora).
  • Poziom 10  
    Żałuję, że jakoś za bardzo nie czuję jak działa ten układ :( i przez to się gubię.
    Co do napięcia... zasilające podane na prostownik to 130V zmienne, za prostownikiem i filtrem spada do ok 110V już stałe. Na kolektorze T1 napięcie ma ok 100-110V, na emiterze natomiast jest równe napięciu zasilającemu 130V czyli jest faktycznie większe od zasilania. Częstotliwości mierzyłem miernikiem, nie oscyloskopem - także jeśli tu będzie jakiś błąd... to rzeczywiście może być.
    Połączenia na płytce na pewno są ok... wszystkie luty sprawdzałem i poprawiałem jeśli coś było nie tak. Co do połączenia cewek raczej nie da się tego inaczej podłączyć - bo byłyby zbyt krótkie kabelki a wszystkie są oryginalne i nie widać żeby ktokolwiek je kiedyś ruszał :(

    Możesz jakoś ogólnie napisać jak działa ten generator albo powinien? byłoby mi łatwiej to przetrawić :D
  • Specjalista elektronik
    Działanie zasilania (prostownik, te dwa kondensatory 0.47µF) chyba nie wymaga tłumaczenia?
    Warto tylko zauważyć, że kondensatory są trochę małe, i napięcie zasilające ma duże tętnienia.

    Tranzystory - tu są dwa identyczne układy (no, prawie identyczne - nie pasuje podłączenie opornika
    15k od bazy T2, bo nie idzie do kolektora T2, a do kolektora T1): warystory nie pozwalają na to, by
    przez odcięcie tranzystora powstało na nim zbyt wysokie napięcie; cewka Tr1 przez kondensator
    3.3µF podaje napięcie sterujące między emiter (a dokładniej drugi koniec opornika emiterowego),
    a bazę tranzystora; te diodki czy są dobrze narysowane? bardziej by mi pasowały do drugiego
    końca cewki - wtedy byłoby widać, że one ograniczają napięcie wsteczne dla złączy E-B tych
    tranzystorów; cewki Tr1 muszą być ustawione przeciwnie do siebie - nie tak, jak narysowałeś
    na schemacie - żeby jak jeden tranzystor jest włączany, to drugi był wyłączany; w sumie to jest
    stopień końcowy push-pull sterowany przez transformator Tr1, sygnał wyjściowy idzie na Dł3,
    i dalej przez Dł2 i Tr2 dochodzi do Tr1 (żeby dać sprzężenie zwrotne), dalej przez kondensator
    22nF i Dł4 idzie do masy; dławiki i kondensatory są po to, żeby uzyskać rezonans - ale chyba
    te 1µF stanowią niemal zwarcie dla generowanej częstotliwości - więc Tr2 powinien odwracać
    fazę (jeśli uzwojenia 1-2 i 2-3 są nawinięte w tę samą stronę), a na 2 prawie nie powinno być
    napięcia zmiennego; na koniec prąd płynący przez Tr2 wytwarza napięcie w uzwojeniu wtórnym.

    Nie jest jasne, jaki rezonans uzyskuje się w układzie z Dł3, Dł2, Tr2, Tr1, kondensatora 56nF
    i Dł4 - powinno to być coś podobnego do rezonansu równoległego.
  • Poziom 28  
    Schemat Pańskiej myjki ultradzwiękowej jest taki sam jak zasilaczy do żarówek energooszczędnych(jest gdziś na elektrodzie kilkanaście schematów chyba po czesku)Trzba wpiąć po stronie pierwotnej szeregowo żarówkę zacząć od 40W,Włączyć do sieci jasność swiecenia określi pobór prądu jeżeli jasno to zwarcie.Odłączyć ceramik i w to miejsce podłączyć żarówkę (drugą) jeżeli świeci to układ pracuje gdy odłączymy tą żarówkę to powinna także zgasnąć ta na pierwotnym zwarce styków do ceramika spowoduje zaświecenie żarówki ale zapobiegnie uszkodzeniu układu, podłączenie sprawnego ceramika stan pośredni między zwarciem i przerwą.Teraz dajemy żar.100W i próbujemy od nowa jeśi ok. to włączamy bezpośrednio.