Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa grzejnika o małej mocy

Ralpf 07 Sep 2009 20:34 2318 8
    Ralpf
    Level 2  
    Witam

Idzie zima, bardzo dużo wolnego czasu spędzam w garażu przy majsterkowaniu. Niestety gdy jest dość zimno ręce mi marzną założenie rękawic ochronnych nic nie pomaga. Chciałbym zbudować jakiś niewielki grzejnik pod 230V niewielkiej mocy, który mógłbym postawić na stół, aby grzał mi w ręce. Widziałem takie gdziejniki w castromie cena powalająca 400zł i (żeby nie skłamać) coś koło 350W !! to zbyt prądożerne jak na to co ja wymagam. Jak zrobić coś tego typu żeby dmuchało i grzało jednocześnie i było możliwie jak najmniej prądo żerne?? Podajcie jakieś pomysły.

Pozdrawiam serdecznie Rafał
    Ralpf
    Level 2  
    Ale suszarki mają ograniczony czas pracy a ja chciałbym żeby mi ręce grzało tak z 2h lub więcej z przerwami.
    mkpl
    Level 37  
    Rękawiczki z ogrzewaczem zasilane z usb ;) ot taki wynalazek.
    Niestety wydajnosc wymaga odpowiedniej mocy i tego się nie przeskoczy
    Ralpf
    Level 2  
    W sumie suszarka to nie głupi pomysł mam nawet taką starą tylko co zrobić żeby mogła działać przez długi czas nie musi mocno grzać byle by ręce nie przymarzały?
    cirrostrato
    Level 38  
    To my chyba do różnych castoram chodzimy, idź do innego marketu,weź 40-60zł i kup taki mały z wiatrakiem kilkuset watowy.
    wieswas
    Level 33  
    Nad stołem powieś listwę oświetleniową 5x żarówka 100W.
    Oprócz ogrzewania 500W masz równocześnie doskonałe oświetlenie stołu, nawet do prac zegarmistrzowskich. (Kup żarówki 100W na zapas , bo niedługo już ich w sklepach nie będzie)
    Marian B
    Level 37  
    Jak już kolega wyżej napisał, z powodzeniem wystarczy jedna, lub kilka żarówek większej mocy. Zajmuję sie naprawą RTV, i z natury dużo siedzi się nieruchomo przy stole, i niedogrzanie daje się odczuć, ale nie zabardzo. Na stole mam zamontowaną lampę z metalowym kloszem na giętkim pałąku i z żarówką 200W. Przeważnie jest tak, że ten klosz musi być w odległości 30÷40cm od "pola pracy" ze względu na dobre oświetlenie, i to wystarczy aby czuć się komfortowo. Można oczywiście zamontować jeszce jedną lampę z drugiej strony, i nie będzie wtedy rażącego światłocienia.