Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny do domu na STX'ach by jedrzej85

jedrzej85 08 Sep 2009 08:31 35927 47
  • Kolumny do domu na STX'ach by jedrzej85
    Zaczęło się od pewnej dyskusji z kumplem o głośnikach, że fajnie by wyglądały głośniki z osobnymi obudowami na każdy z głośników w kształcie walca ze sferyczną tylną ścianką. Tak właśnie powstała koncepcja obudów. Następnym krokiem był wybór głośników. :idea: Padło na STX:
    -niskotonowy - GDN-30-100-8-SC;
    -średniotonowy - GDM-16-80-8-SC
    -wysokotonowy - GDWT-10-150-8-PJ.
    Kolejnym krokiem było obliczenie elementów w zwrotnicy i przyjęto:
    -filtr dolnoprzepustowy dla głośnika niskotonowego o nachyleniu zbocza 6dB/oktawę o częstotliwości granicznej 800Hz
    -dla głośnika średniotonowego filtr górnoprzepustowy 6db/oktawę o częstotliwości granicznej 800Hz i filtr dolnoprzepustowy 12db/oktawę o częstotliwości granicznej 5000Hz
    - dla głośnika wysoko tonowego filtr górnoprzepustowy 12dB/oktawę o częstotliwości granicznej 5000Hz.
    Obudowy do głośników wykonywałem poprzez klejenie drewna i późniejsze jego obtoczenie według przyjętych wymiarów. Wymiary otrzymałem poprzez narysowanie przekroju poprzecznego każdego z elementów w corelu.
    W zwrotnicach siedzą cewki powietrzne oraz kondensatorki poliestrowe.
    Jako terminal przyłączeniowy zastosowałem gniazdo Jack-6,3mm mono.
    Proszę o ocenę i opinię dla moich kolumn.

Kolumny do domu na STX'ach by jedrzej85 Kolumny do domu na STX'ach by jedrzej85 Kolumny do domu na STX'ach by jedrzej85 Kolumny do domu na STX'ach by jedrzej85

Zmniejszyłem pliki. Fotografie zamieściłem po przez przycisk pod oknem dialogowym "Dodaj obrazek". Sądzę, że taka prezentacja jest bardziej czytelna.
    przemo-lukas

Cool? Ranking DIY
    About Author
    jedrzej85
    Level 11  
    Has specialization in: budownctwo, stolarstwo
    jedrzej85 wrote 44 posts with rating 51. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    cichy lis
    Level 28  
    Brawo! wyglądają świetnie- jak z odsłuchem ?
    MrKatharsis
    Level 19  
    Brawa za wygląd!
    Jeśli już skonstruowałeś tak ciężkie pod względem budowy kolumny, to mogłeś obsadzić je lepszymi głośnikami... Według Krajewskiego obudowy w kształcie kuli są najlepsze pod względem liniowości, Twoje walce nie powinny daleko odbiegać.
    Czy 800hz to nie za wysoko jak na niskotonowy?
    Opowiesz coś o wrażeniach odsłuchowych?
    jedrzej85
    Level 11  
    Odsłuch jest jak dla mnie super kiedy podłączyłem mój wzmacniacz do komputerowego generatorka (bo innego nie mam) i po wyłączeniu korektora we wzmacniaczu nawet jak na mój słuch to w całym paśmie od 40Hz do 20kHz jest nawet dość jednakowa głośność. Czyli chyba jest ok.
    Fajnie by było pomierzyć te kolumny jaką mają charakterystykę no ale takiego sprzętu nie posiadam.
    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Te obudowy są świetne - ja chcę coś takiego...
    Czym je potraktowałeś: bejcą czy lakierem?
    daniell4
    Level 13  
    jedrzej85 wrote:
    kiedy podłączyłem mój wzmacniacz do komputerowego generatorka (bo innego nie mam) i po wyłączeniu korektora we wzmacniaczu nawet jak na mój słuch to w całym paśmie od 40Hz do 20kHz jest nawet dość jednakowa głośność.

Jakiego generatorka używasz?
    rosomak19
    Level 22  
    Fajna i dosyć orginalna konstrukcja, aż jestem ciekaw jak to gra. Zauważyłem że też zamówiłeś takie same przetworniki wysokotonowe jak ja kiedyś, dodam że używam ich do dzisiaj i jestem zadowolony z nich.
    liliput
    Level 12  
    Jestem pod dużym wrażeniem, brawa dla autora. 10/10 i życzę powodzenia w dalszych konstrukcjach
    jedrzej85
    Level 11  
    Urgon napisał:
    Czym je potraktowałeś: bejcą czy lakierem?

Najpierw pomalowałem bejcą nitro (okropny zapach), a później lakierem ale już nie pamiętam jakim bo malowałem nim jakieś 3 tygodnie temu. W każdym razie był to jakiś lakier do podłóg satynowy i bodajże ftalowy.
    frajcik
    Level 11  
    jak dla mnie rewelacja :)

moze na temat przetwornikow mozna troche dyskutowac ale nie badzmy wredni - efekt koncowy jest extra :)

tak z ciekawosci spytam, jaka jest pojemnosc komory dla basowca?
    kasztan1983
    Level 12  
    Tylko śrubki i tylną podpórkę bym jeszcze pomalował. Troszeczkę rzucają się w oczy jak dla mnie
    Super pomysł i wykonanie także!
    melisław
    Level 24  
    Obudowa to kawał dobrej roboty. Tylko marnie wygląda to zlepianie z różnych kawałków różnego drewna... Poza tym jest niezła :) Ale dobór głośników i zwrotnicę przemilczę bo nie chce ci psuć radości z twojego dzieła która przecież jest najważniejsza :)
    rafik69
    Level 12  
    Do autora: projekt wykonany świetnie. Cewki wykonywałeś sam? Tą tylną śrubą nie trudno o wgniecenia w podłodze (np. deska barlinecka) lub rysy (panele podłogowe).

Mały offtop: Czym się różnią Tonsile od STX'ów? W końcu mają te same nazwy np. GDN, GDWT, GDM?
    jedrzej85
    Level 11  
    melisław napisał:
    "Tylko marnie wygląda to zlepianie z różnych kawałków różnego drewna... "

To jest drewno świerkowe i nie ma możliwości sklejenia drewna tak żeby nie zmieniało swoich kształtów i przy okazji pękało. W ten sposób jak jest to posklejane jest gwarancja, że będzie wszystko ok.
    Pain
    Level 25  
    Obudowy miażdżą! Z wyborem głośników już gorzej, ale można by dozbierać i w przyszłości kupić lepsze. Jaki litraż ma komora niskotonowego, bo robi wrażenie małej jak na 30cm?
    Anonymous
    Anonymous  
    MrKatharsis
    Level 19  
    Moc i skuteczność masz w danych producenta.
    Tomysz1
    Level 11  
    Witam
    No muszę przyznać, że estetyka miażdżąca, mnóstwo pracy w to włożyłeś i to się chwali. Co do walorów akustycznych to ważne, że Ciebie zadowalają, w końcu nie każdy z nas musi być audiofilem :wink: Niepokoi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie obudowa głośnika niskotonowego. Czy ta poklejona (tylko poklejona) z kawałków obudowa pod wpływem ciśnienia jakie będzie wytwarzać głośnik o tak dużej średnicy z czasem nie ulegnie samodestrukcji ?
    Pozdrawiam
    fgfg
    Level 14  
    Super skrzynie! A czy robiłeś jakąś charakterystykę tym kolumnom?
    slipknot1989
    Level 10  
    obudowa miód :) ale głośnik wysokotonowy powinien być na wysokości uszu jak by nie było :P mogłeś dać obudowę wysokiego na budę średniego.
    oskar_dyjas
    Level 25  
    Tego się nie spodziewałem. Fantastyczne wykonanie, zaletą jest właśnie łaczenie, sztukowanie drewna. Widzę, że obudowa niskotonowego jest zamknięta? Mam nadzieję, że konstrukcja jest na tyle wytrzymała, że udźwignie tą zmianę ciśnień. A może kiedyś ją otworzysz? Do wytłumienia widać użyłeś właściwego materiału :)

Tonsil i STX to dwie różne firmy, z czego ta pierwsza już nie istnieje, ale może niedługo ktoś będzie produkował pod tą marką.

STX zły? Niepatrioci.
    jedrzej85
    Level 11  
    RadimNs wrote:

A nie myślałes zeby zastosowac np bass-refleks?

Myślałem o BR no ale do tych głośników niskotonowych w WIN-IST czy jakoś tak (chodzi mi o program do projektowania BR), wychodził kanał bardzo długi albo bardzo duża obudowa rzędu 120l (w moich kolumnach jest około 25l w całej objętości wytłumione materiałem tłumiącym co widać na zdjęciach). Z tych powodów zrezygnowałem z BR. A nawet w niektórych książkach piszą że obudowy zamknięte mają najlepszą liniowość w zakresie 40-20000Hz, a ja przecież słucham najczęściej muzyki klasycznej oraz lekkiego roka więc schodzenie dużo poniżej 40Hz jest nie najbardziej wymagane. No chyba, że ktoś stosuje głośniki do wibrowania mieszanki betonowej to wtedy jest pożądana częstotliwość rzędu 20Hz :D
    hm83
    Level 12  
    NO BRAWO!!!!! wielki szacun dla ciebie. Też myślałem o czymś takim tyle że moja technologia miała być oparta na żywicy i bandażach a potem na to fornir tylko miał bym problem z tylną częścią bo jest wycinkiem z kuli. Ale się nie poddam i wreście coś takiego sobie złoże. Narazie korzystam z 2xARN 150 i 1xARV 104 + standardowe zwrotnice. Nie najlepszy dzwiek ale też nie zawysoka cena. Prośbę mam jak możesz to zapodaj swoje rysunki z corela i obliczenia na forum lub na meila. Z chęcią je przejrze. z góry wielkie dzięki.
    Pytong
    Level 32  
    A mnie interesuje sposób toczenia :)
    hm83
    Level 12  
    W sumie to i ja chciałbym zobaczyć jakieś foty podczas budowy, to toczenie też mnie zaciekawiło przynajmniej częsći niskiej (spore rozmiary:-))
    jedrzej85
    Level 11  
    Duża tokarka toczy duże średnice :D
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Obudowa wygląda ciekawie, jest z pewnością bardzo sztywna. Brak powierzchni równoległych z akustycznego punktu widzenia to same plusy. Martwi mnie bardzo duża różnica w efektywnościach przetworników. Tu nie trzeba mieć wcale "audiofilskiego" ucha aby stwierdzić brak "średnicy". :wink:
    Tak samo zwrotnica z "kalkulatora", a nie wynik pomiarów - raczej niewłaściwe podejście do sprawy.

P.s.
    Dwie rady.
    1. Można było użyć do budowy drewna o mniejszej różnorodności usłojenia. Na przykład buczyna. W miarę łatwa w obróbce.
    2. W swoim samsungu s 1060 warto ustawić tryb manualny i fotografie wykonywać bez lampy błyskowej. Wydaje mi się, że w rzeczywistości nie ma aż tak dużych różnic w kolorze świerku pod bejcą i lakierem.
    jedrzej85
    Level 11  
    Jeśli chodzi o buczynę to kompletnie się nie nadaje na tego typu konstrukcje (robiłem już kolumny takie prostopadłościenne i wiem co mówię) choć początkowo wyglądała by lepiej niż świerk. Buk ma taką tendęcje, że mimo bardzo dobrej selekcji pod względem wilgotności, równości słojów itd, i tak i tak po jednym sezonie grzewczym w domu, tych rozmiarów elementy, będą popękane.Bo buk jest drewnem, które bardzo reaguje na zmianę temperatury i jeszcze bardziej na zmianę wilgotności.
    kasztan1983
    Level 12  
    Jędrzej85: Przepraszam za offtopic. Dlaczego więc łoża do broni czy wiatrówek robi się często z buczyny?