Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz impulsowy 220/12v

ginar 08 Sep 2009 13:48 9810 21
Suntrack
    ginar
    Level 21  
    Witam
    Potrzebuje zbudować (przy minimalnych wymiarach) stabilizowanie zasilanie( do ukontroler) o napięciach ok.10-10,5 i 5V najlepiej bez użycia tradycyjnego trafo.
    Znalazłem schemat prostych sieciowych przetwornic np. http://www.powerint.com/en/products/tinyswitch-family/tinyswitch-iii
    i chciałem się dowiedzieć czy w tym schemacie aplikacyjnym na transformator nada się rdzeń typu: rdzeń ferrytowy toroidalny TN13-A40 FV lub jakiś z zasilacza z PC.
    Do 10V miałbym zamiar "zbić " z 12V na dwóch diodach, 5V na Lm78xx

Wymagania prądowe są dość małe: z 5V max250mA;10V max300mA,
    Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • Suntrack
    Qwet
    Level 33  
    ginar wrote:
    Do 10V miałbym zamiar "zbić " z 12V na dwóch diodach

Myślę, że lepiej będzie w torze stabilizacji napięcia założyć diodę zenera o napięciu przebicia o 2V niższym ;)
    Xweldog
    Level 31  
    Witam
    Odradzam robienie przetwornicy do tak małych prądów. Tym bardziej do zasilania uPC, gdyż przetwornice "sieją" zakłócenia. Tu sprawę załatwi małe trafko sieciowe + dwa stabilizatory LM7810 / 7805 ( lub, jeżeli potrzebujesz reg. 10V to np. LM317 ). Robienie przetwornic ma sens do większych prądów / mocy.
  • Suntrack
    ginar
    Level 21  
    Quote:
    Tu sprawę załatwi małe trafko sieciowe + dwa stabilizatory LM7810 / 7805

to byłaby wersja ostateczna-najprostsze rozwiązania zazwyczaj są najlepsze, próbuje jednak znaleźć alternatywne rozwiązanie
    Quote:

Robienie przetwornic ma sens do większych prądów / mocy.

ale te małe kostki "tiny" właśnie są przeznaczane do kilku wat jak dobrze wyczytałem

Co do zakłóceń to nie wydaje mi się żeby były na tyle sine aby powodowały dziwne działanie uk, zwłaszcza że ma on sterować triakami(ster. fazowe ) które zapewne bardziej "sieją"
    Qwet
    Level 33  
    Nie ma reguły że robienie przetwornic ma sens dopiero do większych mocy, a tym bardziej większych prądów. Powstają układy scalone do zasilaczy o mocy pojedynczych watów i raczej nie ma przeciwwskazań do ich budowania jako alternatywy zasilaczy klasycznych (poza czasochłonnością). Poza tym, budując zasilacz impulsowy uczymy się znacznie więcej niż gdy budujemy zasilacz klasyczny ;)
    Xweldog
    Level 31  
    Rzeczywiście, cel edukacyjny jest b.ważny. To jest mój pierwszy przypadek, gdy na Elektrodzie odradzam komuś robienie tego, co chce. Sam jednak nie przeliczałbym, nawijałbym trafa ect. tylko użył "gotowca" do 5Vstb z ATX. Większość z tych przetworniczek ma 5Vstb i 12V nstb "rosnące" przy obciążaniu 5V. Dodać LM7810 i jest to potrzeba.
    -RoMan-
    Level 42  
    -> Xweldog

Firma PowierInt specjalizuje się w układach bardzo dobrych przetwornic małej mocy. Proponowanie koślawego +5VSB wyciętego z zasilacza komputerowego zamiast porządnej przetwornicy z rozpraszaniem widma itd, to po prostu jakieś nieporozumienie. Tym bardziej, gdy chwilę wcześniej samemu wybrzydzało się na przetwornice w ogóle.

Typowa przetwornica +5VSB to prymitywny flyback na elementach dyskretnych, który tylko i wyłącznie z powodu przebywania w metalowej obudowie i zasilania zza potężnych kondensatorów i filtru zasilacza głównego jest w stanie przejść badania EMC.

Ocierasz się bardzo mocno o punkt 12 regulaminu.

-> ginar

Zmiana napięcia w takim zakresie, jak potrzebujesz, w większości układów przetwornic opartych o układy PI, polega na zmianie albo diody Zenera albo jednego rezystora. Nie ma potrzeby "zbijać" napięcia diodami.
    Na stronie http://www.feryster.pl/polski/pcb.php?lang=pl znajdziesz wszystko, co potrzeba - od opisów po płytki, układy i gotowe transformatory.

TN13-A40 wybij sobie z głowy w tym zastosowaniu - nie uda Ci się go nawinąć i zaizolować.

Popraw pisownię w swoich postach!
    -RoMan-
    Level 42  
    Ależ wiemy o tym. Naprawdę. Jednak stawianie w jednym rzędzie prymitywnej przetwornicy +5VSB z zasilacza PC i najnowszych układów PI, to jak stawianie dziecięcego samochodu na pedały w jednym rzędzie z Mercedesem. A przecież oba to samochody, nieprawdaż?
    ginar
    Level 21  
    @-RoMan-
    dzięki za link, stronka bardzo przydatna,
    posiadam rdzeń EE16(EE19 EI28 również) który pasowałby do schematu http://www.feryster.pl/polski/images/epr9.gif , z tym, że z tych 12V 0.2A po odjęciu jeszcze na minimalny prąd diody zenera zostanie mniej niż potrzebuję. Da radę ten problem jakoś rozwiązać ?
    -RoMan-
    Level 42  
    Ale czemu się upierasz przy samodzielnym nawijaniu transformatora? To naprawdę wyjątkowo upierdliwe zajęcie a bez taśmy marginesowej nie zrobisz tego do końca poprawnie. Dysponujesz drutem w potrójnej izolacji (T.I.W.)?
    Co do samego EPR-09 - to niemłode rozwiązanie, PI już nie wspiera tej serii układów. Układ wymaga radiatora przy mocy zaledwie 5W. Na Twoim miejscu wybrałbym jednak to, co planowałeś pierwotnie - czyli z serii TinySwitch-III.
    Xweldog
    Level 31  
    W masie ATX są dokładnie te same przetworniczki na TOP2xx czy KA1H0165 i dokładnie te miałem na myśli. Odradzam 3-pinowe TOP, zetknąłem się z masą padniętych, natomiast nigdy "165". Zaprojektowanie płyteczki o powierzchni pudełka zapałek zajmuje z godzinkę.
    Moderated By -RoMan-:

Nikt tu nie proponuje starego TopSwitcha a KA1H0165 jest na podobnym poziomie. Dlaczego uparłeś się ciągle wypowiadać nie na temat? Autor wątku chce zrobić na nowoczesnym TinySwitchIII i pozwól mu na to.

ginar
    Level 21  
    Quote:
    W masie ATX są dokładnie te same przetworniczki na TOP2xx czy KA1H0165 i dokładnie te miałem na myśli

Niestety i tak ich nie mam.

Quote:
    Na Twoim miejscu wybrałbym jednak to, co planowałeś pierwotnie - czyli z serii TinySwitch-III.

Tak, rzeczywiście będzie lepiej, serii II i tak ciężej dostać z tego co patrzyłem

Quote:
    Ale czemu się upierasz przy samodzielnym nawijaniu transformatora?

Ponieważ mam kilka transformatorów z zasilacza ATX i chciałbym je wykorzystać na ile jest to możliwe. Myślę, że są nawinięte już stosownym drutem.
    k4be
    Level 31  
    Jak sobie poradzisz z izolacją, to możesz zastosować rdzenie (najlepiej ten ze szczeliną). Odwinięty drut się do niczego nie nadaje (no może nie do końca, wiążę nim płytki przy wywoływaniu i trawieniu :) ).
    Coś mi się kojarzy że transformatory o potrzebnych parametrach można gdzieś kupić, ale nie mogę znaleźć gdzie. Ja je nawijałem na RM6-315.
    ginar
    Level 21  
    Trafo można zamówić na stornie którą podał -Roman- w cenie 2 tanich zepsutych zasilaczy ATX

Jednak wydaje mi się, że da rade nawiąć go na rdzeń na któryś z rdzenie dostępnych w ATX (przynajmniej warto spróbować), oni nawijają go na rdzeń
    http://www.feryster.pl/polski/e25-10-6-k-v-10p-yw-360.php?lang=pl
    a schemat niby jest w dokumentacji z tego co pobieżnie patrzyłem na str 15
    http://www.feryster.pl/polski/PDFFiles/rdr91.pdf
    ginar
    Level 21  
    Jestem w trakcie uruchamiania tego zasilacza w związku z tym mam kilka pytań:
    http://www.feryster.pl/polski/images/epr91.gif
    - w jakim celu stosuje się (nie tylko w tym schemacie) filtr typu "pi" na wejściu z ustawioną częstotliwością na akurat 1kHz - domyślam się, że chodzi o zlikwidowanie zakłóceń EMI
    -jaki jest cel obwodu złożonego z VR1 i R1 -> uruchamiam układ właśnie bez transila
    i zasilacz włącza się raz na kilka razy, gdy się nie uruchamia na wyjściu jest ok 1,8V. Wydawało mi się, iż VR1 służy jedynie do ochrony przed zbyt wysokim napięciem wej. ale mam nadzieje, że się mylę i jest on powodem trudności przy włączaniu układu.
    k4be
    Level 31  
    ginar wrote:
    jaki jest cel obwodu złożonego z VR1 i R1
    Rozładowywanie kondensatora w układzie snubbera. Zewrzyj R2, równolegle do C4 daj rezystor kilkaset kΩ - będzie działać. Nie uruchamiaj układu z niekompletnym snubberem.
    ginar
    Level 21  
    Quote:
    Zewrzyj R2, równolegle do C4 daj rezystor kilkaset kΩ

zwarłem R2 i zbocznikowałem C4 rezystancją 3,2K i rzeczywiście złącza się za każdym razem ale napięcie wyjściowe jest zmienione do ok 9V i słychać pracę układu (charakterystyczne syczenie) więc raczej to nie jest za dobry pomysł
    k4be
    Level 31  
    Syczenie nie jest powodowane przez gasik tylko przez niestabilność sprzężenia zwrotnego (złe prowadzenie ścieżek?). 3k2 za mało, nie pali się?
    ginar
    Level 21  
    tak, zmieniłem na ok7k i napięcie jest ok, ale syczenie pozostało. Gdy uruchamiałem układ bez kompletnego subbera w ogóle go nie było słychać (oczywiście pisze o przypadku gdy się uruchomił czyli miał 12V i z obciążeniem 150mA)
  • Helpful post
    k4be
    Level 31  
    Zwykle tam się dawało 100-220k... Kondensator też by wypadało zmienić na mniejszy, np 1n/2kV. Te elementy ze schematu są dobrane dla układu z diodą zenera.