Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przywracanie oprogramowania - WL-5460AP

08 Wrz 2009 15:45 19865 30
  • Poziom 14  
    Witam!
    Otrzymałem tytułowego access-pointa, Ovislink WL-5460AP, z dołożonym modułem APPro54G (mała płytka z Atmega8 i eepromem 24C64), oraz nieznanym oprogramowaniem.
    Access-point nie działa. Po włączeniu zaświeca się dioda Power, oraz Status/error na czerwono. Urządzenie reaguje na uruchamianie z wciśniętym przyciskiem Reset (dioda status gaśnie po kilku sekundach). Nie działa port LAN1, zdaje się działać LAN2. Dioda LAN1 nie zaświeca się w ogóle, dioda od LAN2 zaświeca się po podłączeniu przewodu oraz miga okazjonalnie przy różnych próbach transmisji (ping, telnet, tftp, http).
    Czytałem różne opisy odratowania urządzenia. Po diodach rozumiem, że bootloader działa.
    Problem polega na tym, że urządzenie nie zgłasza się na żadnych adresach. Nie można wgrać oprogramowania poprzez TFTP na adres 192.168.1.6. Połączenie przez IE z tym adresem również nie działa. Pingi na 192.168.1.6 też nie dochodzą. Przewód którego używam działa (przewód prosty, nie krosowany).
    Wszystko co przeczytałem nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi, czy da się tego Access pointa uratować bez potrzeby flashowania pamięci w programatorze czy nie?

    Pozdrawiam serdecznie, aleexander
  • Poziom 23  
    Code:
     Instalujesz program PumpKIN
    
    - Ustawisz na komputerze IP 192.168.1.10
    - Wylaczasz AP, wciskasz reset i trzymajac reset wlaczasz AP, trzymasz
    reset az czerwona dioda Status zgasnie (okolo 3 sekund)

    - Dajesz w programie PumpKIN "Put File" i lokalizujesz plik
    recovery5460.bin. W pole Remote host wpisujesz 192.168.1.6 i dajesz OK.
    PumpKIN wysle soft i AP sie zrestartuje (okolo 2-3 minut)

    - Dajesz "napraw" dla "polaczenia lokalnego" aby wyczyscic tablice ARP

    - Logujesz sie teraz po www na apeka na adresie 192.168.100.252 i masz
    instrukcja krok po kroku, ze nalezy zalogowac po telnecie:

    Start -> Uruchom -> wpisac    telnet 192.168.100.252
    login: admin, has│o: admin.i wpisac:
    flash program /WL-5460AP_v3.2.1.3.9eu_httpupgrade.bin

    - Jak pojawi sie ze zrobione, to wpisac w telnecie reboot i AP sie
    zrestartuje.

    - Wgrac po www oprogramowanie Intermediate-firmware.bin

    - Dajesz "napraw" dla "polaczenia lokalnego" aby wyczysc tablice ARP

    - wchodzisz po www na adres 192.168.100.252 i pojawia sie stronka
    aktualizacji oprogramowania i tam wgrywasz mu soft
    5460APe10_1_EU_htpupgrade.bin

    - AP sie restartuje i masz gotowe.


    Jezeli nie dasz rade znalezc odpowiednich plikow, daj znac. Posle paczke na priv lub gdzies umieszcze w necie.
  • Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Robiłem według tej procedury już wcześniej. Problem polega na tym, że żaden z użytych przeze mnie klientów tftp nie łączy się z APkiem. Port LAN1 jest niesprawny (brak układu, wylutowany, ktoś kombinował...), port LAN2 działa (miga dioda). AP nie zgłasza się pod adresem 192.168.1.6, nie dochodzą pingi, nie działa tftp.

    Pozdrawiam serdecznie, aleexander
  • Poziom 24  
    A sprawdzał Kolega czy AP gada przez terminal? Warto się w taki zaopatrzyć albo zbudować samemu i przejrzeć co wyświetli.
    Jeśli po podłączeniu zasilania dioda Err/Stat gaśnie po niecałej minucie, to być może z softem nie jest tak źle - terminal prawdę powie, nawet jaki IP ma AP.
    Standardowy IP po resecie to 192.168.100.252
    Istnieje prawdopodobieństwo, że skoro LAN1 został permanentnie uszkodzony, to i LAN2 nie ma komunikacji, pomimo, że reaguje na kabel.

    Nie chciałbym się powtarzać, ale bez konsoli szeregowej trochę po omacku się poruszasz....
  • Poziom 14  
    Tak, komunikacja szeregowa działa. Zarówno z jak i do APka. Jak wrócę do domu, to wkleje tutaj co wyrzuca z siebie przez terminal.
    Wydaje mi się, że LAN2 działa w pewnym stopniu. Reaguje nie tylko na kabel, ale i na próby transmisji.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    Kolego mam też problem z odzyskaniem oryginalnego oprogramowania. Kiedyś wgrałem APPro54G i już nie powstał. Cały czas świeciła się dioda status tak co 15 sekund gasła na chwilkę i dalej świeciła. Zrobiłem według Twojego opisu (Dajesz w programie PumpKIN "Put File" i lokalizujesz plik
    recovery5460.bin. W pole Remote host wpisujesz 192.168.1.6 i dajesz OK.
    PumpKIN wysle soft i AP sie zrestartuje (okolo 2-3 minut) ) Program pokazuje mi że wszystko ok , APEK się resetuje i miga na przemian dioda STATUS i WEP. Nie wiem co dalej bo wejść do AP nie mogę. Prosze o porady.
  • Poziom 14  
    Witam!
    Dzisiaj zmontowałem konsolę szeregową. Oto co wyrzuca z siebie AP po włączeniu (bez przycisku reset):
    Code:

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:43+0800 version 1.3b [16bit](180MHz)it (v1.2)             
    UART1 o
    NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0Uart ini
    no sys signature at 00010000!rotocols: ICMP, UDP, TCP     
    sys checksum error at 00020000!ry                         

    --
    Jump to image start=0x80300000...43+0800 version 1.3b [16bit](180M

    UART1 output test ok                   
    Uart init         
    mfid=000000c2 devid=00002249re at 00010000!             
    Found 1 x 2M flash memorysum error at 00020000!   

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:43+0800 version 1.3b [16bit](180MHz)                     
    display on         
    entering boot loader, turning
    no sys signature at 00010000!                     
    decompr
    sys checksum error at 00020000!   
    UNCOMPRESS_OUT: 80000000 FR
    Jump to image start=0x80300000...                                 
    display       
    zon
    Determined physical RAM map: 
    Kernel command line: root
     memory: 01000000 @ 00000000 (usable)                                     
    On node 0 totalpages: 4096delay loop... 178.99 BogoM
    zone(0): 4096 pages.                   
    zone(1): 0 pages./16384k available
    zone(2): 0 pages.e, 2268k reserved
    Kernel command line: root=/dev/mtdblock1 con                                           
    M
    Dentry-cache hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)                                                     
    Buffer-
    Inode-cache hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)                                                     
    Page-
    Mount-cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)                                                     
    che
    Buffer-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)rmance testing by UNIFIX                                   

    Page-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)pon Swansea University Computer Society NET3.039           
    check_wait... unavailable.                 
    Initiali
    POSIX conformance testing by UNIFIX               
    Starting kswapd   
    ttyS00 at 0x00c3 (irq = 3) is a rtl_uart1                           
    led0: Initia
    state->flags=00000000 
    led1: Initialized.
    Realtek GPIO Driver for Flash Reload Default         
    led3: Initialized.               
    RTL8186LED: Led driver registered (c)wwarczak@online.pl                 
    PPP generic driver version 2.4.1   
    led0: Initialized.         
    PPP Defl
    led1: Initialized.ule registered   
    led2: Initialized.                 
    led3: Initialized.n module registere
    block: 64 slots per queue, batch=16 
    MPPE/MPPC encryption/compression
    PPP generic driver version 2.4.1                               
    NVR
    Creating 2 MTD partitions on "DiskOnChip Millennium":                               
    NVRAM: Nvram hw.conf
    0x00000000-0x00200000 : "boot+cfg+lin                 
                     
    NVRAM: Flash writer handler installed                               
    NVRAM
    NVRAM: Searching licence data on "boot+cfg+linux"             
    NVRAM: Nvram licence.conf handler i
    NVRAM: Invalid flash checksum(1)                 
    NVRAM: Nvram
    NVRAM: Invalid licence checksum                               
    NVRAM: Invalid licence checksum(2)4 (2008-02-15)                   
    NVRAM: Nvram licence.conf handler installedew ethernet driver!!                       
    NVRAM: Nvram system.conf handler installedr v0.0.4 (Sep 23, 2005)                   
    RTL8185 driver version 1.14 (2008-02-15)NIC at 0xbd200000, 00:01:02:03:04:05, IR
    rtl8186_init: Loading new ethernet driver!!               
    eth1: RTL8186-NIC at 0xbd3
    8186NIC Ethernet driver v0.0.4 (Sep 23,                                       

    NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0lished 1024 bind 2048)           
    IP Protocols: ICMP, UDP, TCP               
    ip_conntrac
    IP: routing cache hash table of 512 buckets, 4Kbytes conntrack                                         
    TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 2048)n tracking: registered                                 
    ip_conntrack version 2.1 (128 buckets, 1024 max) - 312 bytes per conntrack           
    ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team                 
    PPTP netfilter connection tracking: registeredg                   
    NET4: Unix domain socket
    PPTP netfilter NAT helper: registered                                     
    ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team                               
               
     <0>Rebooting in 5 sec
    NET4: Bridge Netfilter proc handler installed                                             
    Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 1f:01           
    WW:Reset ACTIVE               
    RTL8181
     <0>Rebooting in 5 seconds..Shutdown network interface                                                 
    rtl
    Enable Watch Dog to Reset whole system                 
    rtl_gpio_timer: Key
                                          Ť
    WW:Reset ACTIVE               
    RTL818
    UART1 output test okuld not send signal
    Uart init         
    mfid=000000c2 devid=00002249                 
    Shutdown n
    Found 1 x 2M flash memory               
    Enable W

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:4                             
         
    sys checksum error at 00020000!e start=0x80300000...         

    ---Escape booting by userplay on         
    enterin
    <AboCom>ader, tu
    UART1 output test ok                   
    Uart init     
    dec
    mfid=000000c2 devid=00002249         
    UNCOMPRESS_OUT: 8
    Found 1 x 2M flash memory00000 FREEMEM_END: 808000

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:43+0800 version 1.3b [16bit](180MHz)NCOMPRESS_OUT: 80000000 FREEMEM_START: 80393d94 FREEMEM_END: 80800000   
    no sys signature at 00010000!                             
    Uart init         
    mfid=000000c2 devid=00002249             
    Determined ph
    Found 1 x 2M flash memory                 
     memory

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:43+0800 version 1.3b [16bit](180MHz)e 0 totalpages: 4096                         
    zone(0): 4096 pages.     
    no sys signature at 00010000!es.                 
    zone(2):
    sys checksum error at 00020000!l command line: root=/dev/mtdbl
    Jump to image start=0x80300000...                                 
    display on
    Calibrati
    entering boot loader, turning on display                               
    Memory:
    decompressing kernel:le (1699k kernel code
    UNCOMPRESS_OUT: 80000000 FREEMEM_START: 00000000 FREEMEM_END: 80800000                                       
    2k init, 0k highmem)         
    UNCOMPRESS_OUT: 80000000 FREEMEM_START: 80393d94 FREer: 2                                             
    zone(0): 4096 pages.                   
    zone(1): 0 pages.heck_wait... unav
    zone(2): 0 pages.               

    Kernel command line: root=/dev/mtdblock1 console=0 single           
    Linux NET4.0 for Linux 2.4                 
    Calibrating delay loop... 178.99 BogoMIPSputer Society NET3.039                   
    Memory: 14116k/16384k available (1699k kernel code, 2268k reserved, 104k data, 5               
    Starting kswapd               
    Serial driver version 6.02 (2003
    2k init, 0k highmem)l options enabled   
    Dentry-cache hash table entries: 2048 (order: 2                   
                             
    Page-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)d.                 
    led3: Initialized.                 
    b
    check_wait... unavailable.atch=16                   
    POSIX conformance testing by UNIFIXversion 2.4.1                     
    Linux NET4.0 for Linux 2.4ression module registered
    Based upon Swansea University Computer Society NET3.039sion module registered                                 
    Initializing RT netlink socketession module registered     
    Starting kswapd               
    Serial driver version 6.02 (2003-03-12) with no serial options enabled                                                 
                       
    led0: Initialized.                 
    led1: Initialized.t: 0x10000, erases
    led2: Initialized.ocks: 31         
    led3: Initialized.                 
    block: 64 slots per queue, batch=16skOnChip Millennium":             
    PPP generic driver version 2.4.1     
    0x00000000-0x00200000 : "
    PPP Deflate Compression module registered             
    0x000c0000-0x001f0000 : "ro
    PPP BSD Compression module registered
    NVRAM: 00006000 000000e8 on "boot+c
    MPPE/MPPC encryption/compression module registered 
    NVRAM: Nvram hw.conf handler installed         
    RealTek E-Flash System Driver. (C) 2002 RealTek Corp.ler installed                                     
    NV
    rtl8186_init: Loading new
    Creating 2 MTD partitions on "DiskOnChip Millennium":     
    8186NIC Ethernet driver v0.0.4 (Sep 23, 2005)
    0x00000000-0x00200000 : "boot+cfg+linux"   
    eth0: RTL8186-NIC at 0xbd200000, 00:
    0x000c0000-0x001f0000 : "root fs"                                 
    NVRAM: 00006000 000000e8 on "boot+cfg+linux"04:05:06:07:08:09, IRQ 5           
    NVRAM: Invalid licence checksum(2)
    NVRAM: Nvram licence.conf handler installed
    NVRAM: Nvram system.conf handler installed
    RTL8185 driver version 1.14 (2008-02-15)
    rtl8186_init: Loading new ethernet driver!!
    8186NIC Ethernet driver v0.0.4 (Sep 23, 2005)
    eth0: RTL8186-NIC at 0xbd200000, 00:01:02:03:04:05, IRQ 4
    eth1: RTL8186-NIC at 0xbd300000, 04:05:06:07:08:09, IRQ 5
    nat_speed_init (v1.2)
    NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
    IP Protocols: ICMP, UDP, TCP
    IP: routing cache hash table of 512 buckets, 4Kbytes
    TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 2048)
    ip_conntrack version 2.1 (128 buckets, 1024 max) - 312 bytes per conntrack
    PPTP netfilter connection tracking: registered
    PPTP netfilter NAT helper: registered
    ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
    IPP2P v0.8.2 loading
    NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
    NET4: Ethernet Bridge 008 for NET4.0
    NET4: Bridge Netfilter support (c)wwarczak@online.pl
    NET4: Bridge Netfilter proc handler installed
    Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 1f:01
     <0>Rebooting in 5 seconds..Shutdown network interface
    Enable Watch Dog to Reset whole system


    Uruchomienie z wciśniętym przyciskiem reset daje taki odzew:
    Code:

    UART1 output test ok
    Uart init
    mfid=000000c2 devid=00002249
    Found 1 x 2M flash memory

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:43+0800 version 1.3b [16bit](180MHz)
    no sys signature at 00010000!
    sys checksum error at 00020000!

    UART1 output test ok
    Uart init
    mfid=000000c2 devid=00002249
    Found 1 x 2M flash memory

    ---RealTek(RTL8186)at 2005.05.06-13:43+0800 version 1.3b [16bit](180MHz)
    no sys signature at 00010000!
    sys checksum error at 00020000!

    ---Escape booting by user
    <AboCom>


    Spróbowałem zrobić tak jak pisaliście, nadal nie działa ani tftp, ani nie ładuje się strona do wgrywania oprogramowania.
    Dalsze sugestie?

    Pozdrawiam serdecznie, aleexander
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    bl4ck.0wl napisał:
    Wielki - z fusów nie wróżę - chcesz żeby ci pomóc to napisz ten post po ludzku zamieszczając informację o sprzęcie (nazwa - model) a dopiero potem co wgrałeś. Po za tym myślę że skorzystanie z google nie boli http://www.approsoftware.com/forum/viewforum.php?language=polish&f=2

    Kolego chodzi mi o wl-5460apv2 . Po wgraniu programem pumpKIN pliku recovery-ovislink5460 APEK mruga na przemian diodami status i wep oraz świeci dioda link. jak dalej postępować?
  • Poziom 24  
    Podłącz konsolę szeregową, włącz zasilanie AP. Za chwilę wciśnij ESC na klawiaturze.
    Następnie nadaj APekowi nowe IP poleceniem
    Code:
    ipconfig 192.168.100.252

    Zmień IP w komputerze na odpowiednie do podsieci Apeka, np. 192.168.100.1
    puść kontrolnie ping na AP. Jeśli odpowiada przez tftp wrzuć mu obraz całego flasha z załącznika. Polecenie do flashowania (przez konsolę)
    Code:
    FLW 0 80300000 200000

    Po udanym (mam nadzieję flashowaniu) wyłącz i włącz zasilanie AP. Powinien poprawnie zabootować i być normalnie dostępnypod adresem 192.168.100.252 (oryginalny soft Oviska).
    Następnie przez konsolę albo telnet musisz przywrócić oryginalne adresy MAC. Zrobisz to poleceniem
    Code:
    flash set HW_NIC0_ADDR 00e098940215 - tu Twoje MACi - zwróć uwagę LAN2 ma inny
    
    flash set HW_NIC1_ADDR 00e098940216
    flash set HW_WLAN0_WLAN_ADDR 00e098940215
    reload

    Po tej operacji powinieneś móc normalnie korzystać z AP, zalogować się i wrzucić soft odpowiedni dla siebie, polecam e17_SA - ma i moc i odpowiednią czułość.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Niestety. Zmieniłem IP poleceniem w konsoli, AP potwierdził zmianę. Ciągle brak komunikacji, nie dochodzą pingi.
    Przebadałem pobieżnie sam układ Realteka odpowiedzialny za komunikację po LAN (RTL8201CP). Wydaje się być sprawny, wykrywa prędkość transmisji i duplex, odbiera pakiety, na jego wyjściu (4-ro bitowej magistrali do procka) zmieniają się stany.

    Podejrzewam, że już za wiele z niego nie będzie?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Wykonałem wszystkie porady jakie otrzymałem. Cały problem polega na tym, że AP nie jest dostępny pod żadnym adresem. Nie dochodzą pingi, nie działa tftp. Nie mam jak załadować oprogramowania.
    Każdy przytoczony tu opis polega na ustawieniu w komputerze odpowiedniego IP oraz wysłaniu przez tftp oprogramowania do Access Pointa. Ja zatrzymuję się na samym wysłaniu - żaden klient którego użyłem nie może się połączyć z tym APkiem.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Przez przeglądarkę również się nie łączy. O kliencie tftp czytałem w kilku opisach, dlatego próbowałem również tej metody.

    Dlatego również mam wrażenie, że AP jest uszkodzony fizycznie. Zastanawia mnie, w którym miejscu i czy jest to do zrobienia.
  • Poziom 24  
    Gusioo napisał:
    Może jednak zacznie Kolega czytać inne posty? Padło tam kilka propozycji, a Kolega zdaje się ich nie zauważać.


    A może Kolega Gusioo zaproponuje jakieś rozwiązanie? Bo z tego co widzę, to tylko wtrąca do postów swoje uwagi dot. pisowni użytowników (bądź co bądź CZASAMI słuszne), natomiast merytorycznie nic do tematu nie wnosi :(
    bl4ck.0wl napisał:
    Aleeexander - w którym miejscu napsiałem że masz użyć jakiegoś klienta tftp? AP AirLive ma wbudowaną funkcję wgrywania firmware i nie potrzebny tobie żaden inny klient. Jesli podaje tobie sposób serwisowy to znaczy że w wypadku spartolonego wgrywania firmware powinno na 100% pomóc - tylko trzeba robić tę procedurę punkt po punkcie. Jeśli nie działa tzn że uwaliłeś AP-eka fizycznie. Sam mialem tego AP i nie jednokrotnie musiałem z tego sposobu skorzystać- i wiem że działa.

    Szacunek Kolego dla Twojej wiedzy w ratowaniu AP, napisz tylko proszę, co złego jest w wysyłaniu firmware przez tftp; do tego między innymi służy PumpKin. Przeanalizowałeś zrzut z konsoli? Co możesz powiedzieć o bootloaderze tego AP? Zwróciłeś uwagę, że zgłosił się jako Abocom?

    Standardowy adres IP WAP253 Abocoma to 192.168.1.254. Nie znalazłem zdjęć płyt tych AP, nie wiem jakie są w nich PHY. Jeśli inne niż 8201, to na ping i transmisję może nie reagować. Rozwiązaniem mogłoby być zaprogramowanie flasha w programatorze i sprawdzenie czy odpowie na ping. Jeśli nadal nie będzie gadał, to trzeba będzie podstawić oba PHY. Opłacalność całego przedsięwzięcia dość dyskusyjna,jeśli trzeba komuś to zlecić.
    Tym bardziej, że skoro AP miał ewidentnie uszkodzony jeden LAN, to mógł być poburzowy, niewiadomo jaki wpływ miało to na radio...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    Widzę, że już powoli zaczynasz łapać o co chodzi, niemniej uparcie trzymasz się się swojej wersji zdarzeń. Do rzeczy: jeśli w Ovislinku zostało gruntownie zmienione oprogramowanie, łącznie z bootloaderem (tak na przykład robi APPro), to funkcjonalność dana przez producenta może zniknąć. Jak pisałem, nie znam softu Abocom, więc się nie wypowiadam, czy ma on tryb recovery czy nie, nie szukam tylko przedstawiam inną sprawdzoną osobiście metodę.
    Wymiana pamięci flash w całości na zaprogramowaną oryginalnym softem da odpowiedź czy winy jest bootloader nie odpowiadania na ping czy uszkodzony układ LAN. Bez poprawnej zawartości flasha nie dowiemy się.
  • Poziom 19  
    Witam,
    aleexander napisał:
    ... Nie działa port LAN1 ....

    I wszystko jasne, przez tftp można wgrać tylko przez port LAN1 , więc niepotrzebnie się męczysz.
    bl4ck.0wl napisał:
    wielki1980 napisał:
    bl4ck.0wl napisał:
    Wielki - z fusów nie wróżę - chcesz żeby ci pomóc to napisz ten post po ludzku zamieszczając informację o sprzęcie (nazwa - model) a dopiero potem co wgrałeś. Po za tym myślę że skorzystanie z google nie boli http://www.approsoftware.com/forum/viewforum.php?language=polish&f=2

    Kolego chodzi mi o wl-5460apv2 . Po wgraniu programem pumpKIN pliku recovery-ovislink5460 APEK mruga na przemian diodami status i wep oraz świeci dioda link. jak dalej postępować?

    Nie wiem co to jest pumpKIN i trochę mnie dziwi że wgrywasz soft do AP przy użyciu takiego programu. Zwłaszcza iż wiem że program który jest w AP jest w zupełności wystarczający. Sposób podałem wyżej. To że mrugają tobie diody to może oznaczać źle wgrany soft lub nieodpowiedni do danego sprzętu. Co robić ->napisałem wyżej.

    Fajnie tylko, że jest jeden warunek bootlader musi być w wersji 1.4a lub wyższej. W starszych urządzeniach bez klientów TFTP np. PUMPKIN i podłączenej konsoli szeregowej nic nie zrobisz. (niektóre softy po wgraniu przez tftp mają funkcje autoburningu) więc apek sam się fleszuje (np. recovery-ovislink 5460) ale ja i tak wole widzieć na konsoli co się dzieje. Nie pamiętam od którego momentu są te nowsze booty ładowane, jeśli po zatrzymaniu bootowania (przyciskiem reset) nie można się połączyć ze stroną pozwalającą wgrać soft pod adresem 192.168.1.6 to znaczy, że bootloader jest w starszej wersji. A co do migania diod po wgraniu softu recovery to pozytywne zjawisko :) tak musi być.
    soltys_w napisał:
    ...Jak pisałem, nie znam softu Abocom, więc się nie wypowiadam, czy ma on tryb recovery czy nie, nie szukam tylko przedstawiam inną sprawdzoną osobiście metodę...

    Jeśli chodzi o wgrywanie przez tftp to nie ma różnicy czy to Abocom.
    Bootloader jest w wersji 1.3b więc nie ma interfejsu WEB i sposób opisany przez kolegę bl4ck.0wl tu nie zadziała.
    Naprawiamy tygodniowo dziesiątki APeków więc "małe" doświadczenie mam :)
    Reasumując w Twoim przypadku trzeba albo wlutować RTL8201CP od ETH0 albo przeprogramować pamięć w programatorze.
    Jeśli jest taka potrzeba możemy to wykonać.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Witam dołącze się do tematu.
    Posiadam ovislinka wl 5450 i paliła mi się cały czas czerwona dioda status.
    Wysłałem ap na gwarancje, bo nie miałem z nim komunikacji.
    Teraz wrócił i pali się tylko power na zielono i lan1 lub lan2 zależnie gdzie się podłącze. Ale komunikacji dalej nie ma na 192.168.100.252.
    Teraz pytanie czy padł soft czy bootloader?
    Czy da się go jakoś naprawić?
    Na płycie jest złącze j4 (cztero pinowe).
    Sprawdził bym czy łączy się przez terminal jak pisze kolega soltys_w.
    Być może zmieniono ip, którego nie znam.
    Niestety nie wiem jak sie połączyć.
  • Poziom 19  
    Witam
    Jeśli się nie pali czerwona dioda (przy założeniu że jest sprawna) to bootloader jest uszkodzony, nie zobaczysz nic na terminalu, jedyna możliwość postawienia go to programowanie flesha w programatorze.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    A to rozumiem ze Ci z serwisu jeszcze gozej zepsuli niz to bylo zanim wysłałem.
    I zostaje mi jedynie naprawa jtag-iem.
  • Poziom 10  
    witam czytałem wszystko i nie nam pojęcia wgrałem do ovislinka wl-5460ap plik recovery-ovislink i po 2 min zaczęły mruga na przemian diody status i wep sprawdziłem ping idzie nie mogę się zalogowac co mam zrobic robie według opisu http://masterschool.net/pl/hardware/rescue/naprawa_5460/ karta sieciowa bezprzewodowa widzi go jako recovery
  • Poziom 10  
    Mama taki problem, że w trybie serwisowym na 192.168.1.6 pokazuje się w przegladarce mozliwosc updatu jednak nie przechodzi on.
    Wrzucajać rózne softy od najstarszego do najnowszego nic to nie daje.
    Wgrywanie pumpkinem tak samo.
    Ma ktos jakis pomysł jak mozna jeszcze obidzić 5460APv2?
  • Poziom 24  
    Tak jak było pisane wcześniej; konsola szeregowa i przez terminal programowanie. Opisywałem na Elektrodzie jak to zrobić, wraz z komendami do zaprogramowania. Powodzenia!
  • Poziom 12  
    Witam,

    Kupiłem urządzenieAirlive 5460v2 posiadające oprogramowanie APPRO.

    Czy mogę bezboleśnie przywrócić tego AP5460 do stanu oryginalnego?

    ---

    Update:
    Udało się wrzucić przez tftp z win xp (z W7 x64 był problem z przesłaniem pliku)
  • Poziom 1  
    Witam!
    Mam problem z moim WL-5460AP na 99% jest to wersja v1 stąd wynika mój problem ponieważ ciężko cokolwiek do niego znaleźć.
    Wczoraj przy resecie ustawień wysypał się soft i teraz po podłączeniu świeci się światłem ciągłym POWER i STATUS. Nie ma problemu z wprowadzeniem go w Tryb Serwisowy, czy też tryb recovery.
    Mam kilka plików z softem i kilka recovery.bin ale większość z nich po wysłaniu na urządzenie nic z nim nie robi, urządzenie nie restartuje się.
    Prosiłbym o dedykowany soft do tego urządzenia. Bardzo mi jest potrzebne.

    Z góry dzięki i pozdrawiam