Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Briggs & Straton 2kW Turbo Star- problem z odpaleniem.

tajpansl 08 Sep 2009 19:59 6019 5
    tajpansl
    Level 11  
    Witam serdecznie. Posiadam stary typ kosiarki z silnikiem B&S 2kW Turbo Star i niestety zaczęły mi się z nią problemy. Przegląd zrobiłem.....cylinder i zawory w porządku. Budowy gaźnika nie rozumiem - szczególnie chodzi o tę membranę - nie wiem jakie ona ma zadanie. To jest inna membrana jak opisana wcześniej w podobnym temacie na elektrodzie - nie ma w niej klapek ani sprężynek....jest tylko dźwignia - drucik sprzężony z przepustnica powietrza. Powiem może jaki mam problem. Kosiarka odpala, wchodzi na obroty i po 5 sekundach gaśnie. Za chwile znów odpali i jest to samo. Gdy poluzowałem śrubę (iglicę) przy gaźniku odpaliła i chodziła, ale po wyłączeniu już nie moglem ponownie odpalić.....dopiero po wkręceniu na nowo śruby do poprzedniego położenia odpaliła jak wcześniej na 5 sekund. Jeżeli ktoś może pomóc to proszę o poradę....myślę, że mogę sobie z czyjąś pomocą z tym poradzić. Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    tajpansl
    Level 11  
    Dzień dobry. W odpowiedzi na post przesyłam fotki.
    Briggs & Straton 2kW Turbo Star- problem z odpaleniem.Briggs & Straton 2kW Turbo Star- problem z odpaleniem.Briggs & Straton 2kW Turbo Star- problem z odpaleniem.Briggs & Straton 2kW Turbo Star- problem z odpaleniem.
    Briggs & Straton 2kW Turbo Star- problem z odpaleniem.
    Ogólnie silnik jest w dobrym stanie technicznym - brak w nim jakichkolwiek wycieków.Cylinder nie ma "schodka", kompresja jak w nowym. Od 4 lat uzywam nowej kosiarki....tę chciałbym odnowić aby służyła jako rezerwa.
    Jeśli chodzi o membranę to nie widzę na niej uszkodzenia - jedynie lekkie odkształcenie. W czasie odpalania po zdjęciu filtra widać, że steruje przepustnicą .....otwiera ją.
    tajpansl
    Level 11  
    Dziękuję za cenną informację odnośnie możliwości kupna membrany.....po kupnie złożę dopiero cały silnik. Gaźnik był wyczyszczony - sitko też - tam chyba jest zaworek kulkowy, bo przepuszcza powietrze tylko w jedna stronę. Oring na kolektorze dałem też nowy. Dziękuje, odezwę się po złożeniu całości. Pozdrawiam
    tajpansl
    Level 11  
    Kosiarka uruchomiona.....działa jak nowa. Przyczyną tego, że nie chciała odpalać był zablokowany zaworek kulkowy (zwrotny) znajdujący sie w rurce, która wuchodzi z gaźnika i pobiera paliwo ze zbiornika. W tej chwili sprzęty są odmalowane, sprawdzone i czekają aż trawka urośnie. Pozdrowienia dla wszystkich